Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion Trendline (2010)

Volkswagen Polo BlueMotion
Volkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotionVolkswagen Polo BlueMotion

UitvoeringPolo 1.2 TDI BlueMotion Trendline
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Polo Bluemotion 1.2 TDI

Er zijn al veel mensen geweest die over dit model een uitgebreid verslag geschreven hebben. Ik beschik zelf niet over een technische achtergrond en ga daarover ook niet te veel uitwijden.

Ik heb de auto gekocht met als extra opties ; 5-deurs, alarm, metaallak, stuurbediening radio en getinte ramen achter. Hij werd afgeleverd op 27-09-2010 Ik heb gekozen voor de kleur Glacierblue omdat ik per se metaallak wilde hebben en ik de grijze- en donkerblauwe optie niet zo mooi vond. Het liefst had ik een zwarte genomen maar die is er alleen maar in "gewone" lak net zoals de witte.

Om te beginnen met het comfort. De auto zit prima en alles wat je tijdens het rijden zou kunnen gebruiken aan knoppen etc. zit onder handbereik. Het dashboard is overzichtelijk waarbij ik wil vermelden dat dit ook het geval is in het donker als de verlichting aan is. Elke knop is met een duidelijk icoon aangegeven en makkelijk te vinden.
De cruisecontrol werkt prima en ik ben blij dat deze er standaard op zat aangezien ik hem anders misschien niet als optie had genomen.
De achterbank is in 2 delen of geheel neerklapbaar en de passagiersstoelen zijn zelfs uit te nemen om de ruimte te vergroten als dit nodig mocht zijn.
Ik heb op comfortgebied maar 2 opmerkingen en dat zijn de kofferbak die ik te krap vind, ondanks dat de dubbele bodem te verwijderen is en het mechanisme om de buitenspiegels te verstellen wat ik iets te fragiel vind, net of het zo maar kan afbreken. De auto is dusdanig degelijk afgewerkt dat zo'n klein knopje daar eigenlijk niet tussen hoort. Ik heb mijn koffer van normaal formaat gepoogd achter in de auto te leggen maar hij blijft dan hangen op het gedeelte waar de klep op rust. ik kan de klep dan wel sluiten maar omdat de koffer dan geheld in de bak ligt kan ik er niet veel meer op stapelen. Ook aan de zijkanten heb ik eigenlijk allen nog maar ruimte voor een paar schoenen of een jas.

De auto maakt, zeker voor een diesel, niet al te veel herrie. Alleen in de eerste 3 versnellingen zou het wat minder mogen maar eenmaal in zijn 5 snort hij lekker door.
In Frankrijk heb ik uren lang 140 gereden. Dit is dan wel de snelheid op de teller en mijn Tomtom 750 gaf aan dat ik dan 130 echte kilometers zou moeten rijden.
Maar ook op die hoge snelheden blijft het geluid zeer acceptabel wat ik niet verwacht had met zo'n kleine motor. Ook heb ik geen last van vervelende trillingen en blijft de auto ook met "losse handen" zijn baan goed vervolgen. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik de auto heb laten afleveren op winterbanden ipv de standaard lage rolweerstandbanden. Ik heb de Contiwintercontac ts 800 gekregen.

De radio is makkelijk te bedienen en hier heb ik dan de stuurbediening als extra optie bij genomen. Het geluid is niet verkeerd maar ik mis eigenlijk wel wat geluid "van achteren". Misschien dat ik daar nog boxen in ga laten bouwen. De stuurbediening kan ik echt aanraden want ondanks dat de radio goed bereikbaar is het een stukje extra gemak en veiligheid.
Mijn vriendin vind de verlichte spiegel in de zonneklep ideaal.

Qua prestaties heb ik eigenlijk een dubbel gevoel. De auto trekt goed door behalve als je je aan het schakeladvies houd van de boardcomputer. De topsnelheid heb ik nog niet gereden maar veel harder als 150 rijd ik toch niet dus ook hierover ben ik tevreden, zeker in combinatie met het geluidsnivo wat daarmee gepaard gaat.
Maar het verbruik zit me nu nog niet helemaal lekker. Dat 1:30 niet zou lukken wist ik van te voren al maar ik heb tot dusver nog maar 1 x boven de 1:22 gereden en dat is wat magertjes omdat ik elke dag hetzelfde traject rijd waar veel buitenweg kilometers in zitten die ik met 80-90 km pu afleg. De dealer had al aangegeven dat het verbruik langzaamaan nog wel wat zal verbeteren en daar hoop ik dan ook op.
Wat hierin wel positief is is dat ik in Frankrijk 2 tankjes diesel op heb gereden met 95% snelwegkilometers waarbij de meeste kilometers ook nog met 130-140 dashboard-kilometers gingen.
Daar heb ik toen een verbruik gehaald van 1:20,04 en 1:20,24 waarbij ik wil aangeven dat ik niet kijk naar mijn verbruiksmeter maar puur de liters die ik tank deel op het aantal gereden kilometers en mijn tank elke keer tot de nok vul voor een zo eerlijk mogelijk meetresultaat.

Ik heb nog geen problemen gehad met de auto en dus ook nog geen kosten hoeven maken.

Hiervoor reed ik een Hyundai Accent 1.5 GS uit 2003 die ik 2,5 jaar heb gehad en daar vergelijk ik de Polo dan ook mee.

6 maanden in bezit

Na 6 maanden en bijna 17.000km wil ik mijn ervaringen met de Polo weer even updaten.

Qua prestaties valt er eigenlijk niet zo heel veel meer te vermelden. Het verbruik is iets verbeterd en dat was vooral te merken op de momenten dat de temperatuur weer wat begon te stijgen. Waar ik normaal gesproken altijd 4.7 of 4.6 op de verbruiksmeter zag staan kwamen nu ook vaker de wat gunstiger waarden in beeld.
Het enige wat me daar wel in opviel was dat bij regenval het verbruik schrikbarend terug liep. Maar dat is misschien bij meerdere merken het geval, ik heb dat nog nooit eerder kunnen checken met een verbruiksmeter.

Qua comfort heb ik ook maar weinig te klagen en het meeste heb ik al eerder genoemd. Wat ik wel hinderlijk vond is de knop van de airco. Deze is vrij scherp afgesteld en de airco word bij de minste of geringste aanraking al geactiveerd.
Hij zit precies op een plek waar ik, als ik een flesje drinken pak of terug zet of mijn adapter van mijn Tomtom in plug, telkens dicht bij in de buurt kom.
Het is me dan ook al vaak overkomen dat ik er op een gegeven moment achter kom dat de airco draaiende is zonder dat ik daar om gevraagd heb.

Service van VW.

Misschien valt het onder onachtzaamheid of ben ik na jaren benzine te hebben gereden nog niet gewend aan het pakken van de dieselslang bij de pomp maar 2 maanden geleden heb ik mijn Polo dus afgetopt met Euro 95. Omdat ik het vrij snel doorhad kon ik de auto op een parking duwen en vanaf daar de VW monbiliteitsservice bellen.
Nu stond ik in mijn woonplaats maar heb de auto daar niet gekocht.
Na het noteren van mijn gegevens werd mij verteld dat er een monteur zou gaan bellen.
Het was op een zaterdag ochtend en ja hoor, na 5 minuten had ik deze vriendelijke man aan de lijn. Ik had de auto niet gestart en dacht dat hij alleen maar leeggepompt hoefde te worden.
Maar de monteur gaf aan dat ik maar beter lid kon worden van de wegen wacht, die ik nota bene na 15 jaar had opgezegd ( en ik daar pas 2 weken GEEN lid meer van was ) want als hij zou moeten komen dan zou het wel eens tegen de 500 euro kunnen gaan kosten omdat er diverse onderdelen vervangen dienden te worden.
Dit vond ik te gek dus belde ik met mijn eigen dealer die zei dat het zo'n vaart niet zou gaan lopen omdat ik hem niet gestart had en er dus niets vervangen behoefde te worden.
Ik zocht dus weer contact met de dealer in mijn woonplaats en vertelde hem dat ik wel wilde dat hij het ging oplossen.
Nou, zei hij, sleep hem dan maar naar onze vestiging dan kijk ik er maandag wel een keer naar.
Dat schoot me helemaal verkeerd en dat versta ik dus helemaal niet onder mobiliteitsservice. Ik heb toen de wegenwacht gebeld en na 1 uur en 5 minuten was de benzine eruit, zat mijn tank vol met diesel en kon ik met een gerust hart vertrekken. Deze grap kostte me wel 268,- maar daar kreeg ik dan wel een jaar lang lidmaatschap cadeau bij.
De wegenwacht-monteur bevestigde het verhaal van mijn eigen dealer dat er niets vervangen hoefde te worden zo lang er niet gestart is.

De eerste beurt

Na ongeveer 10 maanden rijden de eerste onderhoudsbeurt. Ik had nog geen 'service melding' gekregen maar wilde er voor mijn vakantie vanaf zijn, vandaar een net wat vroegere planning dan eigenlijk nodig was.

VW heeft de beurt ingesteld op 2 jaar of ongeveer 30.000 km, afhankelijk van je rijgedrag. In feite komt dat, volgens de chef werkplaats, er op neer dat men zich tussen de 15.000 en 32.000 km bij de garage komt melden. Mijn rijgedrag is dus niet verkeerd, dik 26.000km en nog geen melding in mijn display wil dus zeggen dat ik redelijk behoudend koers.

Wat kan men nu tegen komen bij een nieuwe auto met deze km-stand?
Niet veel dus, een update vanuit VW zelf, vallend onder de garantie, wat het vervangen van een kabelboom inhield.

Verder nog wat filters die vervangen werden, 4,3 liter olie en wat ruitensproeier vloeistof.

Van mij uit kwam de vraag of ze ook de banden wilden wisselen, van voor naar achter en v.v.
Daarnaast was ik nog een klein mankement tegen gekomen aangaande de bijrijdersstoel.
Mijn hand leg ik tijdens het rijden vaak te ruste op het linker opstaande deel van de bijrijdersstoel. Na 10 maanden had dat tot gevolg dat dit stoeldeel een beetje begon te verkleuren. Van zwart ging het naar lichtgrijs en dat zag er niet uit. Deze rijstijl heb ik al 20 jaar en bij mijn andere auto's heb ik er nooit last van gehad.
De garage heeft er een foto van gemaakt en opgestuurd naar het hoofdkantoor ter beoordeling.

Uiteindelijk moest ik inclusief milieutoeslag en kleinmateriaal 284,84 afrekenen.

Mijn verbruik is momenteel ongeveer 1:23 waarbij ik wel moet zeggen dat ik het gehele jaar door op winterbanden rij.
Ik ben nog steeds een tevreden rijder waarbij ik wel wil aangeven dat ik mijn onderhoud bij 'van den Udenhout' in Oss heb laten uitvoeren en niet bij 'Autodrome Coolen' in Veghel waar ik hem gekocht had.

Op naar de 60.000!

Winterbanden

Het was weer tijd om de banden te verwisselen. Bij mijn eerste beurt werden de oude nog gewisseld en toen had ik 6mm achter en 4 voor. Na de wissel heb ik dus nog 10.000km gereden en omdat de winter voor de deur stond heb ik er 4 nieuwe onder laten leggen.
4x Continental Wintercontact TS 800 inclusief ventiel en verwijderingsbijdrage kostte mij 436,61
Men zou ook nog een foto maken van mijn verkleurde bekleding maar daar heb ik tot dusver nog niets over gehoord.
Ik ben geen verdere problemen tegen gekomen en ben vooralsnog een zeer tevreden Polo BM rijder!

2e beurt, bijna 2 jaar in bezit

Vandaag de auto weer opgehaald nadat hij zijn 2e beurt van de longlife service gekregen had.
Met 56.658 had ik op slechts enkele kilometers na de 30.000 volgemaakt na de allereerste beurt van vorig jaar.

Eerder had ik al vermeld dat ik problemen had met de verkleuring van een deel van de bijrijdersstoel. Waarschijnlijk veroorzaakt door het zweet van mijn hand die ik daar altijd te ruste leg tijdens het rijden.
Omdat ik tegen het einde van mijn garantie aan zat en ik wel wilde weten wat men nu voor oplossing voor ogen had kaartte ik het probleem nogmaals aan. Men had er een jaar geleden wel foto's van gemaakt en naar de importeur gestuurd maar een oplossing was er nog niet. Vandaag kwam die dus wel, van het zittingsgedeelte werd de stoelhoes vervangen, prima opgelost!

De laatste weken lichtten er af en toe een paar oranje lampjes op op het dashboard. De gloeispiraal en het motormanagementlampje.
Met het vervangen van een zogenaamd partikelfilter en een uitlaatgaskoeling als ook een paar leidingen moest het probleem verholpen zijn. Samen met de stoel was dit toch wel een kostenpost van ruim 600,- maar gelukkig viel dit nog onder de garantie.

De beurt zelf gaf weinig problemen, de gebruikelijke filters, een paar liter olie en het wisselen van de voorwielen naar achter en v.v. zorgden voor een rekening van 436,02. Ook voerde men nog een garantie-afloop-check uit. De auto werd ook nog eens helemaal gewassen, prima service van garage van den Udenhout in Oss!

Persoonlijk vind ik niet dat de kosten echt de pan uit rijzen, het blijft natuurlijk altijd wel een aanzienlijk bedrag maar daar heb je dan ook weer 30.000 km voor kunnen rondrijden.

Al met al ben ik nog steeds een tevreden man. Het enige dilemma waar ik nu nog mee zit is of ik de garantie verleng met 1 of 2 jaar of misschien wel helemaal niet.
Het is een soort verzekering die VW aanbied en geen verlenging van de fabrieksgarantie. Zowel de werkplaatsmedewerker als de verkoper die ik vandaag sprak wisten me niet te overtuigen, sterker nog, men probeerde me niet eens over te halen om hem af te sluiten. Ik kreeg de voorwaarden netjes mee samen met het advies om die goed door te lezen en dan te kijken of het iets voor me zou kunnen zijn.

Ik zit momenteel op een verbruiksgemiddelde van 4,61 liter op 100km, gemeten dus vanaf de allereerste kilometer.
Inderdaad niet het gemiddelde wat VW in de folder aangaf maar gelet op de kilometers die ik maak op de snelweg valt het me helemaal niet tegen.

Het naderende einde

Na een ruime 2 jaar met de Polo te hebben rondgereden, geheel naar tevredenheid overigens, kwam het moment dat ik eigenlijk wel wat anders zou willen. Dat 'anders' zou dan een slag groter mogen zijn en het liefst voorzien van een paar pk's meer.

Een aantal folders aangevraagd oa van de Hyundai I30, Skoda Rapid, Volvo V40 en de Renault Megane.

De I30 viel al af tijdens het doornemen van de folder, vraag me niet waarom , ik kreeg er gewoon een minder gevoel bij.

Bij Skoda zou de dealer nog contact opnemen maar dat was mij 4 weken geleden beloofd dus dan weet ik wel hoe laat het is.

De Renault-dealer in Oss kon wel een offerte maken maar had geen auto staan voor een proefrit, sterker nog, er stonden nagenoeg geen nieuwe modellen binnen. Renault adverteert met een actie waarbij je op een Megane 2000,- extra inruil krijgt. Tijdens het opmaken van de offerte werd mij al verteld dat ik dit niet zo letterlijk moest nemen en dat bleek bij het uiteindelijke inruilbedrag ook echt zo te zijn. Jammer, op zo'n manier reclame maken vind ik schandalig en dus heeft men een potentiële klant weggejaagd die waarschijnlijk in de toekomst ook geen zaken meer gaat doen met dit merk.

De Volvo V40 bleek nieuw een totaalprijs te hebben die mijn budget net wat te boven ging dus keek ik rond naar een demo / dealerauto.
Uiteindelijk één gevonden, een witte, D2 momentum met 17", intro-line-pakket en driver support-line-pakket.

Mijn Polo moest nog wel even bekeken worden en dus reed ik hem van te voren nog even door de wasstraat. Misschien had ik dit beter niet kunnen doen want mijn achter-ruit-ruitenwisser brak geheel af.

Meteen maar naar de dealer die er gelukkig 1 op voorraad had en ook nog de tijd had om hem meteen te monteren voor het bedrag van 58,16.

Dit zal waarschijnlijk mijn laatste actie zijn geweest met de Polo. Met een gemiddeld verbruik van 21,8 kilometer per liter ben ik nog steeds niet ontevreden, zeker niet met de snelwegkilometers die ik dagelijks rij.
In die ruime 2 jaar is er veel verandert, de Volvo zal qua verbruik niet veel onder doen waarschijnlijk maar bied wel veel meer aan comfort en vermogen. Het belastingvrije raak ik zelfs niet kwijt want dat geld ook voor de V40 D2. Ok, er moet natuurlijk wel geld bij maar daarvoor komt er toch ook net wat meer auto voor terug.

Ik kijk met veel plezier terug op de periode die ik met de Polo heb rond kunnen rijden. Problemen heb ik nooit gehad en hij voldeed volledig aan de verwachtingen die ik er van te voren van had. Misschien dat ik alleen een beetje teleurgesteld ben in het verbruik maar dat is het dan ook wel.

Polo ingeruild op een Volvo V40 D2 Momentum

Gisteren was het zo ver, de Polo mocht na ruim 2 jaar trouwe dienst achterblijven bij de Volvo-dealer waar ik mijn V40 D2 Momentum met driver support line kwam ophalen.

Beide auto's ga ik niet met elkaar vergelijken, dat zou niet eerlijk zijn tov de Polo en het zijn ook geen auto's die in een vergelijkbare klasse zitten. Verschillen zijn er genoeg maar in het kort komt het er op neer dat ik nu mijn kilometers in het vervolg iets of wat comfortabeler ga maken.

Over de Polo ben ik, terugkijkend op de 27 maanden dat ik hem bestuurd heb zeer tevreden. Mijn reden om hem in te ruilen zijn drieledig, ik wilde wat meer ruimte, wat meer vermogen en ik wilde hem voor de 100.000km inruilen. Qua onderhoudskosten is de Polo me echt meegevallen, de beide beurten die ik heb laten doen hebben me geen rib uit mijn lijf gekost. Ook is de auto zeer betrouwbaar gebleken en was de driecilinder qua prestaties aardig toereikend.

De persoon die hem straks koopt gaat zeker nog vele fijne kilometers tegemoet, iets wat ik ook hoop te gaan doen mijn mijn V40. Deze review sluit ik af en ik zal later mijn ervaringen delen over de volvo.

PRIVATE LEASE Volkswagen Polo