Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk Comfortline (2001)
| Uitvoering | Passat Variant 1.9 TDI 100pk Comfortline |
| Versnellingen | 4, Automaat |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Toen ik de ’sportieve’ doch door onderhoud, verbruik en technische gebreken wel wat (te) dure Volvo S60 (2.4 liter vijf cilinder bifuel) verruilde voor de passat variant tdi dacht ik aan deze overgang slecht te kunnen gaan wennen.
Dit werd versterkt doordat de luxe bekleding van de passat comfortline en het interieur van deze volkswagen toch echt niet kunnen bekoren als je leer en luxe van de Volvo bent gewend. En ook het geluid van een vijfcilinder geeft een andere rij beleving dan het geluid van een diesel. Maar dat het niet allemaal goud is wat er blinkt blijkt wel tijdens het rijden. Daar waar de Volvo reeds in de eerste 60.000 kilometer ongewenst muziek begon te maken is de passat na 230.000 kilometer volledig zonder trillingen en bijgeluiden. Hetgeen bij kilometervreters toch ook wel als een vorm van comfort mag worden ervaren.
De tdi (rode d en i) heeft een goed koppel. Verwacht evenwel geen wonderen in de sprint van 0-100. Dat de auto een reisauto bij uitstek is bewijst het juist op de snelweg. Vlotte tussenacceleraties (120 - 170) en veel rust en comfort bij een kruissnelheid van 140 / 150. Hierbij wordt je eerder arm van de bekeuringen dan van het brandstofverbruik.
Zo hebben we ooit ons vakantieverblijf in Zuid Frankrijk (1350 kilometer) gehaald op 1 volle tank. En dat dit er niet een is van de categorie ’sterke verhalen’ kan beaamd worden door de passagiers: vier volwassenen en een kind. Die overigens niks te klagen hadden over de lange zit omdat ook zij voldoende ruimte hadden. Ondanks de koffers, tassen, campingbedje en kinderwagen was er achterin nog bagageruimte over.
Ondanks mijn aanvankelijke voorliefde voor de wat meer in het oog springende merken ben ik de Volkswagen in de loop van de kilometers (40.000 per jaar) meer en meer gaan waarderen op de punten waar deze auto echt sterk in is: degelijkheid, betrouwbaarheid en relatief lage kosten. De auto ziet slechts 1 keer per jaar de garage, waarbij de rekening maar zelden verassingen laat zien. Dit in combinatie met het lage brandstofverbruik en het praktische genot, maakt dat ik niet hoef te twijfelen wat de volgende auto wordt.
Geen problemen. Het onderhoud is al bijna vier jaar hetzelfde:
Reguliere onderhoud:
- kleine beurt 30.000 km (150 euro incl. materiaal)
- grote beurt 60.000 km (294 euro incl. materiaal als luchtfilter, interieurfilter, etc.)
Na iedere 90.000 km nieuwe banden (Michelin Energy). Idem. qua remvoering en distributieriem.
Extra onderhoud in de afgelopen 6 jaar / 230.000 kilometer: aandrijfashoes voor, homokineethoes, stekker koplamp vervangen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Passat

Deze Volkswagen Passat W8 heeft in 350.000 kilometer vast veel geld gekost - Liefhebber gezocht

Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI – 2002 – 903.317 km – Klokje rond

Test: Jaguar XJ - VW Passat - Kia Cee'd - Opel Corsa

Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk Trendline (2001)