Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk (2002)

autoreview

Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 100pk (2002)

Signalement

UitvoeringPassat Variant 1.9 TDI 100pk
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2005
KM-stand bij aanschaf115.000 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Twee jaar geleden van baan veranderd waardoor de ’auto-van-de-zaak’ kwam te vervallen. Ik reed destijds een Audi A4 TDI (130pk) met daarnaast privé een Seat Leon TDI (110pk). De eerste was echt zakelijk en de tweede voorkwam dat ik bijtelling over de dure Audi moest betalen. Na de baanwissel hebben we even met 1 auto aangemodderd en toen besloten om (met een tweede kind op komst) de Leon in te ruilen voor een Passat Variant en een Peugeot 206 met vijfdeuren er bij te nemen.

De motor met 77kw/100pk was nieuw voor me, maar het VW scala aan dieselmotoren niet (zie inleiding). Ik was positief verrast door de pompverstuiver. Minder paardekrachten dan de turbodiesel van de Leon, maar veel soepeler en voor mijn gevoel zeker niet slomer. In de lage toeren trekt ie beter dan de ’oude’ tdi en pas ruim boven de 100 per uur merk je dat je minder vermogen hebt. Ook is het motorgeluid zeker beschaafd te noemen. In vergelijking met de pompverstuiver in de Audi (96kw) merk je wel dat ie op de snelweg meer moeite moet doen. 130 kmh doet de Passat voor 2900 toeren, terwijl de Audi voor dat aantal 150 op de teller zette. De 130 pk variant doet 130 voor ongeveer 2500. Dat betekent natuurlijk wat minder geluid en -vooral- een lager verbruik.

De stoelen vind ik perfect zitten. Stevige stoelen met goede ondersteuning en in hoogte verstelbaar (omlaag dus in mijn geval --> 1m96). Het zitcomfort is echter een persoonlijk iets.
De klimaatregeling werkt op zich prima (in de wintermaanden best snel aangename temperatuur in de auto en in de zomermaanden duurt het ook geen eeuwigheid voordat de verkoeling merkbaar is), maar ik mis wel de beheerste manier waarop de airco van de Audi het voor elkaar had.

Update (19-01-2007):
Een nieuwe baan! Op 1 maart stap ik over en zal vanaf dan ook (weer) een auto van de baas hebben. Het gaat waarschijnlijk richting Grand Scenic of Altea XL (want een Passat Variant valt buiten de leasecategorie), maar ik moet nog even de precieze voorwaarden afspreken.

PROBLEMEN

Na twee weken begon de achterruitenwisser zo af en toe spontaan te wissen. Uiteindelijk onder garantie de aandrijfmotor van de ruitenwisser vervangen en toen was het probleem opgelost.

In december 2005 een probleemloze APK en in februari 2006 de eerste onderhoudsbeurt (bij 148.000km) zonder bijzonderheden.

November 2006 was een kostbare maand. Eerst moest de wisselstroomdynamo vervangen worden (700-plus euro) en daarna een beurt (181.000km) van meer dan 1000 euro (longlife service beurt en APK plus distributieriem en de hoes van de buitenste homokinetische aandrijfas vervangen).

Het valt me op dat ik na ongeveer 15.000 kilometer olie moet bijvullen. Bij de Audi had ik hetzelfde ’probleem’. Is dat het grote nadeel van de longlife motoren (30.000km tussen de beurten)? Of ligt het aan mijn rechtervoet?

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.