AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Volkswagen Golf Variant 1.9 TDI 105pk Sportline (2008)

Volkswagen Golf Variant 1.9 TDI 105pk Sportline (2008)

UitvoeringGolf Variant 1.9 TDI 105pk Sportline
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

18 januari j.l. eindelijk mijn VW Golf V Sportline Variant 1.9TDI opgehaald na een levertijd van ruim 3 maanden (volgens afspraak). Hiervoor gereden in een VW Passat Comfortline Variant (laatste model) , ook een 1.9TDI.
Deze Passat was geleased. Ik ben freelancer en ik leasede de passat. (moest contract overnemen van mijn oude werkgever) . De leasebedragen per maand +bijtelling + boetes omdat ik teveel reed, werden mij iets te gortig. De leaseauto van de hand gedaan , en aangezien ik al jaren volkswagen rij stond ik voor ik het wist weer in de showroom waar ik ook de Passat had gekocht. Mijn voorkeur ging uit naar de Touran, echter daar stond de nieuwe Golf variant. Ik was gelijk verkocht (ok , de achterkant was even slikken, maar gelukkig , in real life en daglicht vind ik hem steeds mooier worden , maar dat is persoonlijk).

Het rijden.

De Golf 1.9TDI rijdt weer als vertrouwd. Aangezien dit een sportline is , zit er een verlaagd onderstel op , wat absoluut de rijeigenschappen ten goede komt. Het bonken , wat je zou verwachten, is absoluut niet aanwezig. Wat ook opvalt is het geringe geluid wat je hoort bij een snelheid van 120km/h. Isolatie van de motor is dus goed in orde. Gelukkig maar, de 1.9TDI is natuurlijk niet een geluidarme motor. Bochten met deze auto neem ik altijd 10-20 km/h harder dan de adviessnelheid, hij blijft lekker op de weg plakken.
De motor heeft een trekkracht van 105PK en is ruim voldoende voor mij. De trekkracht is in alle versnellingen uitstekend te noemen.
Vergelijk is de golf met de passat, dan vind ik de golf lekkerder rijden, zeker op de snelweg en in bochten. Het verlaagd onderstel zal hier zeker een bijdrage in hebben.

Het interieur.

Ik heb gekozen voor antraciet bekleding. Het dashboard voelt prettig zacht aan, de kwaliteit komt je tegemoet. Nog geen kraakje kunnen ontdekken.
De kofferbak is lekker groot, verschilt niet veel met de passat. In de Passat had ik geen reservewiel. In de Golf zit gewoon weer een reservewiel. Doordat de Passat geen reservewiel had, had je daar ook nog een handige opbergruimte.

Het exterieur.

Zoals gezegd in het begin getwijfeld over de achterkant. Ik ben er inmiddels aan gewend , en zeker in de kleur welke ik heb, vind ik hem goed uitkomen. Maar dit is uiteraard persoonlijk. Kan me voorstellen dat anderen er meer moeite mee hebben.

Opties.

Opties welke ik extra heb genomen:

climatronic
zijairbags achter

Ik zal een update geven wanneer ik wat meer km’s heb gereden.

Update 30-01:

Verbruik.

Gisteren op de cruisecontrol gezet (100km/h) en haalde volgens de boardcomputer 1 op 23!! Vandaag normaal gereden , kwam ik uit op 1 op 20. (beide dagen afstand 90km)

Update 14-02:

Auto terug naar de garage ivm terugroepactie (iets met een massakabel welke vlammen kon vatten, toch maar even langs geweest...).
Ik heb er nu 4000 km opzitten , nog geen problemen tegengekomen (behalve bovenstaande dan.)
Deze auto is trouwens per 1-2 800 euro goedkoper geworden. In het koopcontract staat dat eventuele prijsverlagingen worden verrekend met de klant (behalve BPM kortingen.) Dit gemeld aan de dealer, helaas betrof de prijsverlaging 800 euro BPM korting, dus geen teruggave.

geen

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf