Volkswagen Golf 2.0 TDI 150pk Highline (2013)

Volkswagen Golf 2.0 TDI 150pk Highline (2013)

UitvoeringGolf 2.0 TDI 150pk Highline
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2016

Selectie en eerste maand

Aanleiding
In juni 2015 kwam er een eind aan mijn betrokkenheid bij mijn eigen bedrijf en dus ook aan de Golf 1.6 TDI (2013). Niet wetende wat de toekomst zou brengen maakte het onverstandig de Golf over te nemen uit de zaak. Oftwel, van juli 2014 t/m januari 2016 heb ik rondgereden in de Skoda Citigo van m'n vriendin...prima auto'tje maar aangezien ik vanaf oktober werk in Utrecht rij ik woon-werk elke dag >160km. Tijd voor een nieuwe wagen dus!

Selectie
Met de vorige Golf in het achterhoofd en vooral een aantal zaken die ik toen niet kon betalen, had ik naast budget (25k) een aantal criteria opgesteld:

- 1.6 prima, 2.0 pré (handgeschakeld)
- Highline must
- Executive plus ivm grote navi - must (kleine versie was dramatisch traag)
- Xenon/LED grote pré
- Oryx White/Deep black
- Minimaal 17 inch

Ik ben gaan zoeken vanaf half december en het aanbod van ex-lease Golfjes is groot. En daardoor op heel veel modellen weinig opties of geen mooie optie combinaties.

Uiteindelijk bij een particulier de huidige golf gevonden met de volgende specificaties (vraagprijs 24.750):

- 2.0 TDI 150pk
- Highline
- Oryx White
- 18 inch met Pirelli P-Zero
- 16 inch winterbanden set Pirelli (stalen velgen)
- Executive Plus pakket
- Ergo-active stoelen (stoelverwarming+massage)
- Techniek pakket (xenon+led+keyless entry)
- Sport & Sound pakket (Duitse import auto, in NL alleen geleverd op GTD - strakker onderstel -15mm)
- Zij-ruiten achter getint
- Panorama schuif/kantel dak
- Adaptive cruise-control
- Lane assist
- Rijprofielen (gasrespons/stuurbekrachtiging)

Voor mij een nagenoeg perfecte uitvoering. De auto ziet er lekker dik uit door het sportonderstel i.c.m. de 18 inch velgen. Het panorama-dakje, adaptive cruise en lane-assist waren mooie extra's die elke twijfel wegnamen.

Aankoop
Via AutoKennis.nl een onafhankelijke aankoopkeuring laten doen. De keurmeester was zéér enthousiast, duidelijk een goed onderhouden en zonder problemen. Hij benoemde een mogelijk risico in het duo-massa vliegwel/koppeling combinatie bij deze aandrijflijn. Dat schijnt een zwak punt te zijn en kan tussen de 80-140k een kostenpost opleveren van 700-800 euro. Er is nu geen sprake van, maar een risico. Auto heeft een optische schadehistorie: achterbumper is na raken paaltje vervangen en zit een stoeprandschade op de velg rechtsvoor. Geen noemenswaardige zaken op een auto met 60.000km op de teller.

Op kenteken en eerste 3.000km
Het mooiste moment was het uitstappen uit de Citigo (na 6 maanden en 20.000km), instappen in de lekker diep zittende stoelen en weer terug te zijn in een Golf! En dan het verschil met de 1.6 TDI, veel prettiger, soepeler en in het sport-rijprofiel echt vlot genoeg. Het verbruik is met gemiddeld 1:18,7 erg goed (scheelt 2km met de 1.6tdi). Ik rij wel veel snelweg (eco-stand) en dan relatief rustig. De niet snelwegritten wordt er goed gas gegeven. Prima score.
Er is 1 irritatie-punt en dat is een kraakje in het rechter-ventilatierooster. Bij klinkerwegen, drempels kraakt het daar, dat moet ik nog op laten lossen.

Upgraden?
Al met al zeer tevreden en hoop op nog veel mooie, probleemloze kilometers. Ik twijfel over 2 upgrades in de toekomst:
- Upgrade audio. In de vorige Golf had ik achteraf het Golf soundpakket (origineel accessoire) laten monteren voor 600 euro en dat mis ik behoorlijk. Er zijn een aantal opties zoals wederom dat pakket of Gladen speakers. Zolang het in de originele behuizing past en onzichtbaar is prima. Ik kijk nog even aan of ik kan wennen aan het gemis :-).
- Chiptuning. De 150pk is op het moment voldoende, maar meer is beter. Juist vanwege de zwakke schakel in vliegwiel/koppeling twijfel ik nog, want vooral het koppel gaat bij chippen naar +400Nm bij 2000toeren/min. Voor ongeveer 500-600 euro gaat de auto naar +/- 190pk en 400Nm. GTD niveau. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Ik zal incidenteel en bij bijzonderheden de review updaten.

10.000km met chiptuning

Bij de 90.000km bij VAGtechniek de auto een grote beurt gegeven en chiptuning uit laten voeren. De auto heeft nu 197pk en 420nm. Het is een gigantisch verschil en het rijdt echt fantastisch. Het verbruik is ongeveer met 0,4/lt afgenomen bij een gelijke rijstijl. Afgelopen weekend op wintersport geweest en niet helemaal voluit kunnen gaan ivm winterbanden met een v-max van 210, maar op de teller toch 227kmh aangetikt. Vooral het doortrekken vanaf 140, maakt het zeer amusant om met de 'grote jongens' mee te rijden.

Verder heeft de auto nog geen enkel mankement, storing of iets dergelijks gehad. Gister is de zomerbandenset er weer onder gekomen en wat ziet het er weer lekker dik uit die 18 inch set (tov stalen 16inch winterset...).

Ivm gezinsuitbreiding heeft de auto een tijdje op marktplaats gestaan (wederhelft wil graag een station), maar (gelukkig) kwamen geen zinnige biedingen uit. Ik blijf voorlopig in deze topper rondrijden :-)

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf