Trabant 601 (1971)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 601 |
---|---|
Bouwjaar | 1971 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
KM-stand bij aanschaf | 45.000 km |
KM-stand laatst | 55.000 km |
ERVARINGEN
- 55.000 km
Rijden in de Trabant is nog steeds een feest. We doen het veel te weinig en dat is jammer. De auto is geweldig om te rijden op binnendoor weggetjes. Op de snelweg voel je je al snel niet veilig want het is natuurlijk een kleine auto die met maximaal 110 km/uur niet echt meekan. Ook de moderne veiligheidsvoorzieningen ontbreken natuurlijk. Binnendoor, op de B-wegen dus. Lekker over de dijk bij mooi weer. Mooi weer is nodig want bij regen komt er water in de auto. Het rubber van de voorruit lekt, zoals het hoort in een Trabant, namelijk en daardoor komt er water binnen. Tijd hebben op die ene mooie dag komt niet zo vaak voor. Dat is zonde want van stilstaan (in de garage) slijt de auto meer dan rijden.
Omdat we nu ook een kleine hebben zullen wij er nog minder mee gaan rijden en dat maakt verkoop eigenlijk onoverkomelijk.
De auto beschikt over vier versnellingen die zich laten bedienen aan het stuur. Dat is even wennen, maar eigenlijk went het snel. De vierde versnelling kent een vrijloop. Dat wil zeggen dat als je het gas loslaat in de vierde de auto in z’n vrij loopt. Dat is prettig want de tweetakt loopt niet soepel als je het gas loslaat in de andere versnellingen. Het is dus zaak snel op te schakelen naar de vierde.
Elke keer weer een feest om te veronderstellen dat de auto het weer doet na wekenlang stil te hebben gestaan. Het is een kwestie van de accu aansluiten (anders loopt deze leeg), de benzinekraan openzetten, even wachten tot de benzine bij de bougies is aangekomen, de hand choke uit en starten maar! Een blauwe walm en een prettige geronk bevestigen dat ie het weer doet.
Na enkele tiental meters de hand choke weer indrukken en dan volgas.
Wat maakt een Trabant anders dan een moderne auto:
* Hand choke. Gelukkig is deze eenvoudig te bedienen.
* geen benzine niveau meter
Met een peilstok is na te gaan hoeveel benzine er nog in de tank zit. In de auto is een teller geplaatst waarmee na te gaan is bij welke kilometerstand getankt is. Dit tellertje bedien je overigens handmatig (niet origineel)
* de benzinetank zit onder de motorkap. Dus eerst de motorkap open en dan de dop van de tank eraf
* de benzinetank heeft een inhoud van 25 liter. De acciradius bedraagt daarmee ongeveer 300 tot 350 kilometer
* de tweetak motor haalt de smering uit de brandstof. Dat wil dus zeggen dat er naast benzine, olie (speciale tweetak olie) in de benzine tank moet. Dat geeft de specifieke geur uit de uitlaat. Ook heeft dit tot effect dat er geen oliefilters aanwezig zijn en dat er bij een beurt geen olie vervangen hoeft te worden.
* Het raamwerk van de opbouw alsmede de carrosserie is van staal. De beplating, de motorkap, dak en achterklep zijn van Duroplast. Simpelweg omdat staal indertijd onvoldoende voorhanden was. Dat maakt de auto licht (640 kg) en minder (zichtbaar) roest gevoelig).
* Op de achterbank is nauwelijks plaats voor volwassenen. Deze kunnen simpelweg de benen niet kwijt wil de bestuurder nog redelijk kunnen zitten. Uiteraart zitten er geen riemen op de achterbank.
* Zelf weinig aan de Trabant gedaan. Eigenlijk gaat er niet zo veel kapot. We maken dan ook weinig kilometers. Al kom je er nu achter dat bij te weinig kilometers er juist wel weer reparaties nodig zijn (wiellagers bijvoorbeeld).
* De auto heeft een meter die aangeeft hoe zuinig je rijdt. Grappig en oogt best modern. Lijkt origineel
* geen signaal bij aanlaten verlichting
* geen centrale deurenvergrendeling, elektrische ramen, ABS, airbag etc. Wel riemen voor de voorstoelen, ruitenspoeiers en achterruit verwarming (zonder wisser).
Foto’s volgen tzt
Weet je iemand die een Trabant zou willen rijden dan verneem ik dat graag.
PROBLEMEN
- 55.000 km
Geen echte problemen naast lege brandstoftank, lege accu en gevolg van langdurige stilstand.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.