Toyota Yaris 1.5 Full Hybrid Aspiration (2012)

Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris HybridToyota Yaris Hybrid

UitvoeringYaris 1.5 Full Hybrid Aspiration
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Review Yaris Hybride

Afgelopen juli voor de Yaris Hybride gekozen, ik mocht een nieuwe leaseauto uitzoeken. Dus de auto moest in 14 % bijtelling vallen en wilde eigenlijk ook een automaat.

Algemeen/rijgedrag:
De auto voelt solide aan, rijdt prettig en is makkelijk in gebruik. De vering is wat stugger om het extra gewicht op te vangen, dit is merkbaar, maar niet storend. Wanneer er wat sportiever mee door de bochten wordt gegaan merk je het extra gewicht, maar dit is geen gebruikelijke rijstijl voor mij dus geen minpunt.

Interieur:
De stoelen zijn gewoon goed, niet geweldig. Bij extreem langere ritten zullen ze wat minder comfortabel zitten. In onze prive auto, een VW Touran is het wel mogelijk om langere ritten af te leggen hierin. De gebruikte materialen zijn redelijk van kwaliteit. De brochure gaf aan, soft touch dashboard, maar dit is alleen voor bepaalde delen. Voor de rest gewoon harde delen, ze ogen niet goedkoop in ieder geval. Er zijn nog geen kraakjes hoorbaar tot zover. Ruimte is ook goed voor deze klasse, achterin kan iemand goed zitten, ondanks mijn eigen lengte (1.90) en de stand van de voorstoel. Kofferbak ruimte is goed voor deze klasse. Minpunt is wel het ontbreken van een regelbare interval voor de ruitenwissers. Geluidsniveau is goed te doen, hoewel op de snelweg wel wat rumoerig wordt door het onderstel en windgeluid.

Exterieur:
Het design vind ik zelf wel wat oubollig, maar dit is ook smaak natuurlijk. De verlichting is prima en heeft standaard dagrijdverlichting welke goed zichtbaar en altijd aan staat.
Portieren en kofferbak sluiten goed en klinken solide. Spiegels zijn goed te gebruiken, alhoewel deze wel wat windgeluiden lijken te produceren bij 100 km/h+, dit stoort een beetje. Ook is deze uitgerust met een achteruitrijcamera, welke zeer handig is. Dit werkt beter dan parkeersensoren, nadeel is wel bij slecht weer dat de lens snel smerig wordt en soms niet meer bruikbaar is. Ook 's nachts is de camera nog goed bruikbaar.

Aandrijving:
Zoals bekend is deze uitgerust met een CVT automaat voor de elektro/benzine combinatie. Ik heb altijd schakel gereden, en over het algemeen rijdt dit zeer prettig. De overgang bij optrekken van elektro naar benzine is meer merkbaar als andersom bij afremmen, maar niet storend. Puur elektrisch optrekken is vrij langzaam en zul je niet snel doen. Wat wel stoort is dat de auto niet overschakelt op elektrisch wanneer je in de elektrische zone rijdt (de eerste helft van het eco gedeelte van de "toerenteller"). Er moet dan eerst het gas worden losgelaten en vervolgens binnen de marge worden gebleven met het gaspedaal om elektrisch te rijden. Wanneer je de sporen geeft zit er even een pauze tussen voordat alles op gang komt, dit is logisch omdat eerst elektrisch wordt aangesproken en daarna de benzine aanslaat. Hij komt goed van z'n plek, prestaties dus dik in orde.
De bak schakelt ook soepel, prima verder.

Navigatie/radio/telefoon:
Er zit een Touch & Go navigatie in, welke makkelijk te bedienen is. GPS signaal is snel en goed opgepikt. De kaart is wel van maart 2011, dit is wel een minpunt. Dit omdat een nieuwere kaart tijdens de produktie niet aanwezig was. Voor een kaartupdate mag even 119 euro worden afgerekend, wat natuurlijk erg duur is. Zeker gezien de gratis varianten op telefoons hedendaags. Via een applicatie kan mbv usb stick de navigatie up to date worden gehouden, die wordt uitgewisseld tussen de auto en de computer. Hier kunnen ook extra apps zoals weersvoorspelling, goedkope benzine stations, etc. worden gedownload. Voor de meeste apps moet worden betaald (5 - 10 euro). Op de usb stick kunnen ook mp3's worden gezet. Dit werkt redelijk goed, wel wat langzaam en de Touch & Go maakt soms een potje van ID3 tags. Deze moet ik vaak opnieuw instellen. Dan kan pas er op album worden gesorteerd en worden afgespeeld. De geluidskwaliteit is wel dik in orde. Ook kun je via bluetooth bellen, dit werkt prima. De bellijsten werken goed. Ook kun je gebruik van bluetooth tethering, dwz een internetconnectie opbouwen met je telefoon. Hiermee kun je bijv. googlen naar bepaalde locaties en direct navigeren/bellen. Ook kun je via de toyota applicatie/website locaties toevoegen waarnaar je kunt navigeren. Leuke toevoegingen.

Verbruik:
Dit valt wel wat tegen, gemiddeld zit ik op 1:19, terwijl de theorie 1:27 aangeeft. Mijn rijstijl is normaal, de eerste 20 km gaat elektrisch, daarna op benzine ivm langzame optrekken van de elektro. Het soort wegen dat ik rijd is ongeveer gelijk, dus 50/80/120. Bij 50 wegen rijd ik meestal elektrisch. Met name snelweg levert een hoger verbruik op. De actieradius valt daarmee tegen, met een 36 liter tank, die overigens al snel begint te waarschuwen, wanneer er ongeveer 27 liter is verstookt.

Betrouwbaarheid:
Hier valt nog niks over te zeggen, maar bij Toyota zit wel meestal goed.

Update juni 2013

Even een update, er staat nu 16.000 km op de teller. Het verbruik is nog steeds hetzelfde, op de zomerbanden haal ik ongeveer op 1:19, bij langere ritten haal ik dan 1:20. Nog steeds niet bijzonder eigenlijk. Voor de rest rijdt het allemaal nog prima, maar de stoelen bij langere ritten (vanaf 3 uur en langer) zitten toch niet zo comfortabel, ik krijg dan toch wel last van mijn rug.
Ook de snelheid van het multimedia systeem irriteert, het gaat te langzaam om door de menu's heen te scrollen en soms loopt de boel nog weleens vast. Wat betreft de navigatie, ik kom nu steeds meer wegen tegen die er niet op staan, met als gevolg dat je weer overal heen wordt gestuurd. En voor het bedrag van de update (119 euro) kan je dan wel elk jaar een Tomtom kopen met gratis updates. Bij onze andere auto, een Kia, krijg je deze gewoon gratis bij de dealer.
Kleine update mbt navigatie: ik heb nog wat onderzoek gedaan, maar het schijnt ook dat de updates niet eens de nieuwe Nederlandse wegen bevatten. Ik zou dus eigenlijk de navigatie afraden.
Betrouwbaarheid is wel in orde, geen problemen tot dusver. Ook het olieverbruik is in orde, heb nog niks hoeven bijvullen.

7,5

PRIVATE LEASE Toyota Yaris