Toyota Yaris 1.4 D-4D-F Aspiration (2014)

Toyota Yaris 1.4 D-4D-F Aspiration (2014)

UitvoeringYaris 1.4 D-4D-F Aspiration
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

De eerste kilometers.

Na wat wikken en wegen heb ik besloten een Toyota Yaris Aspiration aan te schaffen. Mede door het goede imago (weinig problemen), overtuigende proefrit en de bouwkwaliteit.
Ik heb 3 proefritten gedaan:

-1.3 benzine
-1.5 hybryde benzine
-1.4 diesel

De diesel rijdt veruit het pittigst en is de fijnste/stilste motor voor de Yaris.

De 1.3 rijdt ook prima, maar maakte op de snelweg te veel toeren waardoor deze een stuk meer lawaai maakte dan de diesel.

De hybride vond ik persoonlijk helemaal niks op de snelweg, nog meer toeren en een loeiende CVT op de wat hogere snelheden.
Het automaatje stoorde mij sowieso heel erg, het rijdt gewoon niet soepel.

Omdat ik wat meer kilometers ben gaan rijden heb ik besloten voor de diesel te gaan. Wat mij verder op viel is de fijne versnellingbak met korte slagen en een goede verhouding het geen wat vooral tegenvalt bij de 14% diesels van de concurrenten. De motor is ook behoorlijk pittig voor een 1.4. Het comfort op 15" is onderstel is totaal anders dan dat van een Renault Clio 3 phase 2 voor mij (26 jaren jong) uitstekend. De hybride heb ik ook in overweging genomen maar hij viel snel af vanwege de trage automaat die voor mij een suffe beleving creëerde en verbruik dat veel hoger is dan de diesel. Met de auto heb ik tot nu toe geen problemen gehad. Heb 1x pech gehad met een spijker in mijn linker achterband. Van de week even de olie gepeild en er was net een millimeter uit. Mijn verbruik is gemiddeld 1:25 wat deze auto financieel gezien een lachertje maakt als je veel rijdt. Bij de beurt van 15.000km zal ik mijn auto laten nakijken op de volgende punten: piepende remmen en het stuur staat naar links als ik rechtdoor wil rijden. Vervolg over 3.000km na de beurt ;)

1 jaar

Ondertussen heb ik 30.000 km gereden en is de wagen 1 jaar oud.
Geen rammels of piepende geluiden gehad in de winter.
Volgens spritmonitor heb ik een verbruik van 5,05L per 100km gemiddeld.
Hier ben ik zeer tevreden over aangezien ik op de snelweg over het algemeen 30km/u te hard rijd.
Het enige nadeel is dat er geen cruisecontrol op zit verder bevalt de wagen prima.

Inruil

Na een zeer aantrekkelijk aanbod ben ik overstag gegaan om mijn Yaris in te ruilen op een MINI Cooper SD 2.0 170pk 360Nm.

Al met al is ruim een jaar rijden in de Yaris mij goed bevallen.
Een paar minpuntjes zijn:

-15.000km beurten terwijl veel merken nu 30.000km hanteren.
-geen cruisecontrol op een diesel verkrijgbaar.

Ook al zijn de beurten niet zo duur, je staat toch 2x zo vaak in de garage waardoor het meer tijd kost en je hebt 2x een rekening.

Cruisecontrol had deze auto wel afgemaakt, waardoor je nog aangenamer lange ritten zou kunnen maken.

De pluspunten voor mij in mijn eerste diesel auto zijn toch wel de veel grotere actieradius en het rustige karakter (lage toerental/lage verbruik) bij snelheden boven de 130km/pu.

Als de MINI is ingereden en ik ken de wagen een beetje zal ik hier ook een review van maken!

7,5

PRIVATE LEASE Toyota Yaris