Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration (2012)

Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration (2012)

UitvoeringYaris 1.0 VVT-i Aspiration
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Eindelijk...

• 9 km

** De zoekttocht **
De belangrijkste reden waarom ik voor een andere auto ben gaan kijken was omdat mijn Toyota Corolla inmiddels 13 jaar oud was en er behoorlijke onkosten aan stonden te komen; nieuwe distributie riem, APK, nieuwe banden…. Daarbij was het nu nog voordelig (voor juli 2012) een zuinige auto aan te schaffen i.v.m. BPM voordeel en belasting voordeel…

Voordat ik bij de Yaris uitkwam, heb ik me eerst verdiept in een aantal andere modellen.

Oorspronkelijk was ik van plan het nieuwe model van de Aygo aan te schaffen. Er waren wat geruchten dat de Aygo aanzienlijk groter zou worden.. Helaas was het vooral een 'cosmetische' upgrade, maar de Aygo was zeker niet groter geworden..
Wel heeft Toyota iets verandert in de uitvoeringen.. Zo was de neerklapbare achterbank (met kleine kinderen echt een must) enkel nog mogelijk in de duurste uitvoering van de Aygo..

Het verschil in prijs tussen de Yaris en de Aygo werd op deze manier aanzienlijk kleiner waardoor de Aygo voor mij afviel; ik vind de Yaris nu eenmaal meer auto en netter afgewerkt van binnen dan de Aygo.. (Wel moet ik toegeven dat het interieur van mijn Corolla een klasse beter is dan dat van de Yaris.. Het interieur van de Yaris is vooral hard kunststof..)

Voor mij waren er slecht twee serieuze opties over; de Kia 1.0 5d en de Yaris 1.0 5d..

Ik heb verschillende keren een proefrit gemaakt in de Kia 1.0 5d. Ik vind dat deze auto er (nog steeds) leuk uitziet, redelijk wat bagageruimte heeft en is aanzienlijk beter afgewerkt dan de Aygo (zelfs beter dan de Yaris)....
Helaas kon de motor van de Kia mij niet overtuigen; de motor voelde heel "lui" aan; niet vooruit te branden.. daarbij vielen de verbruikscijfers tegen (gebaseerd op verbruikscijfers op internet)..

Na een paar proefritten in het nieuwe model van de Yaris was ik verkocht; motor voldeed aan wat ik verwacht van een 1.0l motor, redelijk afgewerkt van binnen, behoorlijk wat kofferbak ruimte en prima recensies betreft betrouwbaarheid. Ook de verbruik cijfer van andere Yaris rijders waren behoorlijk positief; tussen de 1:18 en 1:20 moet te doen zijn..

** Zaterdag 2 juni **
Mijn trouwe Corolla uit 1998 ingeruild voor de nieuw Toyota Yaris...

De dealer; Toyota Oostendorp te Cuijck heeft de auto prima afgeleverd. Na een week werd ik nog gebeld om te informeren of alles nog naar wens was; attent..

** Maandag 25 juni**
Vandaag voor de eerste keer de tank bij moeten vullen.. 633[km] gereden met 34[l] benzine; een verbruik van 18.3[km/l]..
Dat viel niet tegen; enkel woon-werk verkeer en dat is in mijn geval stadskilometers..

Wel heb ik mijn rijstijl behoorlijk aangepast en pas zo goed als het gaat de richtlijnen van het nieuwe rijden toe..

Ervaringen na 320[km] snelweg...

Gisteren een grootstuk puur autoweg gereden.. 320[km] aan een stuk..

Wat opviel was dat het verbruik bij 100[km/u] zo rond de 4.5[l/100km] lag; dat viel mij niet tegen..
Bij 120[km/u] liep het verbruik behoorlijk op richting 5.5 tot 6[l/100km]; dat viel mij wat tegen..

Gemiddeld was het verbruik 20.3[km/l]; maar met woon-werk verkeer haal ik >19[km/l] en dan valt het verbruik op de autoweg wel een beetje tegen; maar een kleine verbetering.

Wat me verder steeds meer begint te storen is het goedkoop ogende interieur; het in overvloede gebruikte goedkoop ogende krasgevoelige plastic.

Bij drempels valt op dat er een piepje links voor te horen is. Ik houd het nog even in de gaten of het minder wordt..

Van mijn vrouw kreeg ik de opmerking dat de riem bij haar in de nek sneed; ikzelf heb daar geen last van gehad..

De Yaris Aspiration 1.0l vanaf 1 juli met BPM

Een van de redenen waarom ik de Yaris voor 1 juli 2012 gekocht heb is de BPM.. Voor 1 juli was de Yaris nog BPM vrij, maar met 110 gram moest ook de Yaris eraan geloven..

De Yaris Aspiration is uiteindelijk 1550Euro duurder geworden.

Hiermee komt de Yaris 1.0l qua prijs niveau dichter in de buurt van de Hybride Yaris;
Yaris aspiration 1.0l €14.915,00
Yaris aspiration Hybride 1.5l €18.975,00

Ik ben benieuwd hoe beide modellen zich naast elkaar in de markt gaan ontwikkelen..

goede service

Bij de garage geweest om het piepje te verhelpen.
Het bleek dat het piepje werd veroorzaakt door de achterbank constructie. Het verankerings mechanisme van de achterbank; metaal op metaal bleek het piepje te veroorzaken. Door dit in te spuiten met een smeerolie was het piepje verdwenen..
De eerste keer dat ik een beroep had gedaan op de service, prima geholpen..

Het verbruik op de snelweg blijft tegen vallen..

.. bevindingen na 10800[km]

Verbruik..

Het verbruik lijkt hoger te zijn geworden..
Waar in het begin zonder al te veel moeite 1:20[km/l] kon halen, haal ik nu met moeite 1:17[km/l]..
Wellicht is deze stijging te wijten aan de lagere temperatuur in deze periode..
Ik houd dit in de gaten aangezien dit voor mij juist 1 van de belangrijkste koop argumenten was.

verder irriteert het mij behoorlijk dat er nauwelijks opberg vakken zijn..
In de Toyota Corolla die ik voorheen reed zaten er zeker 3 extra met een klep afsluitbare opberg ruimtes in..
Nu enkel het dashboard kastje...

Als je het hebt, denk je er niet over na.. maar al het ontbreekt, mis je het toch wel...

Mijn enthousiasme over de Yaris is toch een beetje afgenomen; vooral door het toegenomen verbruik..

Eerste kleine beurt..

Gisteren de eerste kleine beurt gehad; 1 jaar/15000[km].

Verwachte kosten kleine beurt: 138Euro. Geen extra kosten gehad; dus dat viel mee.

Terug kijkend na een jaar Yaris te hebben gereden, ben ik redelijk tevreden...

+ verbruik ~1:18 gemiddeld..
+ vermogen 1liter; voldoende voor woon-werkverkeer
+ ruimte kofferbak
+ verbruiksmeter op display; geeft goed inzicht verbruik..
+ achteruit-rij camera; je kunt zonder, maar ik waardeer het meer dan verwacht..

- krasgevoeligheid interieur; echt een hele slechte ontwerp keuze..
- verbruik in winter; richting 1:16
- bekleding van stoelen zeer moeilijk schoon te krijgen; erg besmettelijk..
- opberg mogeljkheden erg beperkt

7,0

PRIVATE LEASE Toyota Yaris