Toyota Yaris 1.0 16v VVT-i Linea Sol (1999)

Uitvoering | Yaris 1.0 16v VVT-i Linea Sol |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Een ode aan mijn Yaris
15 Jaar geleden waren we op zoek naar een andere auto. Onze Toyota Corolla uit 1989 begon op leeftijd te komen. Omdat we erg tevreden waren over de Corolla wilden we weer een Toyota, in elk geval weer een Japanner. We hadden enkele Yarissen gezien, maar niet gevonden wat we zochten. Teveel kilometers, verkeerde kleur, te hoge prijs.. Uiteindelijk toch maar weer eens kijken naar die goudgele. Die had alles mee behalve de kleur, maar bij de tweede keer kijken leek de kleur toch minder erg dan de eerste keer en eigenlijk goed beschouwd is de kleur eigenlijk het minst belangrijke aan de auto.
De kleur waren we snel aan gewend, sterker nog, na een tijdje vonden we de kleur zelfs mooi.. En in de parkeergarage is het alleen maar handig tussen al die grijze auto's. :)
Rijden deed hij als de beste. In 15 jaar tijd hebben we meer dan 300.000 km gereden met deze gouden bolide.
Het rijgedrag is prima, fijn sturend, absoluut niet de snelste maar wat betreft betrouwbaarheid vind je volgens mij geen betere auto. Jarenlang alleen maar het bedrag van de keuring hoeven te betalen. Natuurlijk wel de normale slijtage, zoals banden en uitlaat. Elk jaar afwisselend een grote of een kleine beurt. Na 275.000 km moesten de bobines worden vervangen, die gaven het bijna 1 na 1 op, misschien toch te laat geweest met het vervangen van de bougies, een sensor in de katalysator is vorig jaar vervangen, dit jaar een schokbreker vervangen bij de keuring, een keer een koplamp vervangen omdat die te dof werd, maar in 15 jaar en meer dan driehonderdduizend kilometer mag dat. Echt een superauto. Geen olielekkage, erg zuinig. De beloofde 1 op 17,5 gemiddeld is goed te halen.
De ruimte voor de medepassagiers achterin is niet geweldig, maar voldoende voor een auto in zijn klasse.
De 1.0 motor is niet de meest stille, maar dat is niet storend.
Mocht je een betrouwbare kleine tweedehands auto zoeken, koop een Yaris.
Weer een jaar apk
De vier ton zal die wel niet halen, waarschijnlijk is het de laatste keer dat hij door de keuring komt. Inmiddels staat er bijna 364.000 kilometer op de teller. Bijna onvoorstelbaar voor een 1.0 motortje.
Tot een jaar of vier geleden was de apk een formaliteit. Af en toe nieuwe banden, ruitenwissers, een lampje vervangen of nieuwe remblokken. De gebruikelijke slijtage aan een auto.
De laatste drie jaar werd het lijstje echter steeds groter. Deze keer waren het de remcilinders, remschijven en een beetje laswerk.
Maar toch, na 364.000 kilometers, respect voor de makers van deze auto.