Toyota Prius+ (2013) #2

Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Paar jaar op weg
Hebben de Prius+ / Prius Wagon nu een paar jaar en zijn zo'n 80.000 km verder. In 2017 aangeschaft met zo'n 100.000 km op de teller. Mooi moment om wat ervaringen te delen.
De Prius heeft onze superfijne Subaru Outback vervangen, was een moeilijk moment als (beetje) petrolhead om deze inruil te doen - kort gezegd: de Outback werd eigenlijk te krap en de (reguliere) onderhoudskosten waren niet mals. Zie verder de review over die auto.
Dan de Prius Wagon: bevalt helemaal goed. Is natuurlijk dodelijk saai, geen rijdersauto etc. etc. Dat kennen we allemaal wel. Maar hoe goed in de praktijk! Onze ouders zijn allemaal op leeftijd, kunnen prima mee door met z'n allen de extra zitplaatsen achterin te benutten op weg naar de gebruikelijke familieuitstapjes, zijn helemaal gelukkig dat ze zelf niet meer hoeven te rijden op die momenten. Wel allemaal wat inschikken, 't is geen enorme MPV natuurlijk. Met eigen gezin (allemaal 1,80 tot 1.90m) is de ruimte heerlijk. En dan de echt sterke punten: rustig meerijden met het verkeer is zo ontspannen en kost zo weinig. Mijn vrouw maakt veruit de meeste (woon-werk) kilometers en slaagt er geregeld in om zo'n 1 op 22 / 1 op 23 te rijden. Soms nog zuiniger, nooit slechter dan 1 op 20. Onderhoud is voorspelbaar en niet duur en bij 180000 km functioneert alles nog als nieuw, verwacht ook geen rare dingen - maar dat weet je natuurlijk nooit.
Wat bevalt dan minder? Vraag me bij het dashboard wel eens af hoeveel je gedronken moet hebben om dat te ontwerpen en het materiaal is niet super tot gewoon slecht. Blijft allemaal heel, maar niet altijd even mooi door het gebruik. Maar ja, het is voor ons een gebruiksvoorwerp en zo benutten we het ook. Een aantal features werkt niet heel logisch en gebruiken we dan ook nooit, bijv. het automatisch inparkeren. Nog nooit gelukt! Kan ook aan mij liggen, kan ook nooit onthouden waar al die knopjes op m'n bluetoooth headset voor zijn.
Dan zit er een dubbel panoramadak in, had zo graag gezien dat het ook open kon. Nu hebben we eigenlijk altijd de afdekking gesloten zitten, niet heel nuttig dus. Maar zit ook niet in de weg verder.
Verder nog wel aardig: bij aanschaf ontbrak het afneembare deel van de trekhaak. Bij een Prius vaak een speciaal exemplaar alleen voor fietsendragers e.d. De dealer heeft dat keurig opgelost bij aflevering, en tot mijn vreugde een normale haak geleverd. Op zich mag er geen aanhanger achter de Prius, maar incidenteel een aanhanger koppelen om naar de stort te rijden of een groot meubelstuk op te halen gaat prima. No way dat ik er een caravan achter ga hangen om de Alpen te bedwingen of zoiets.
Kortom: ruim, comfortabel, zuinig en heel betrouwbaar. Dus daarom 5 sterren voor mij.