Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic Business (2011) #2

Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic Business (2011)

UitvoeringPrius 1.8 HSD Dynamic Business
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2020

Kosten

Wat zijn de kosten nou eigenlijk van zo’n auto?

Ik bedoel, als tweedehands koper vroeg ik me af welke kosten je kan verwachten. Er is al genoeg geschreven over zaken zoals krakend interieur en loeiende “cvt”. Als je op zoek bent naar informatie over hoe deze auto rijdt is er genoeg te vinden. Maar gek genoeg zijn wij Nederlanders niet open over dit soort zaken. Te rooskleurig, te zwartgallig, te vaag. dat dan weer wel. Bij deze dus een lijst met kosten van mijn Prius.

***Edit: Na 2 jaar rijden bevalt de auto nog goed. Enige echte probleem was dat ik precies een exemplaar had waar de inverter van kapot ging. Gebeurt niet vaak, maar was destijds een recall (software-update) voor geweest en Toyota heeft er toen een garantie van 15 jaar op gegeven. Dus wel pech onderweg, naar de dichtstbijzijnde dealer gereden en paar dagen later weer opgehaald. Kosteloos gefixt.***

Allereerst de aanschafprijs. Ik heb destijds bewust gezocht naar een exemplaar dat ten eerste tijdig onderhoud heeft gehad en ten tweede elk jaar genoeg kilometers maakte. Stilstand is nooit goed voor een accu of batterij en hoge kilometer standen kunnen hybrides van Toyota goed hebben. Geen rare kraakjes in het interieur was wel een pré. Gevonden en gekocht voor € 7.500,- inclusief kleine beurt die nodig was. Afschrijving weet ik natuurlijk niet precies, maar reken liever te ruim en hou dat op € 1.500,- per jaar.
Edit: Na 2 jaar staat de afschrijving op € 1.250,- per jaar.

Puntje 2
Wegenbelasting. Ben maandelijks € 60,- kwijt aan de staat.
€ 720,- (per jaar)
Edit: Na 2 jaar hooguit € 1,- per maand meer.

Puntje 3
Verzekering. Dat is maandelijks € 35,- en dus per jaar € 420,-
Edit: Na 2 jaar ook niet echt veranderd.

Punt 4
Onderhoud. De eerste beurt kostte mij € 472,-(inclusief bougies en versnellingsbakolie verversen) de tweede beurt € 110,-
Nieuwe banden inclusief montage € 495,- voor 4 nieuwe Michelin Crossclimates die minimaal 3 jaar moeten meegaan.
Eenmaal kachelbediening van de sloop € 45,- betaald. Aangezien de knop van de airco niet altijd goed reageerde, tweedehands gekocht en eigenlijk alleen de printplaat overgezet.
Onderhoud en reparatie hou ik op € 475,- per jaar.
Edit: Na 2 jaar toch nog wat extra kosten gehad, nieuwe schijven, grote beurt bij dealer met hybridecheck, banden weer balanceren en auto uitlijnen en airco weer bijvullen.
En zo gaan die kosten naar € 972,- per jaar.

Punt 5
Schoonmaak kosten. Dit raam ik op € 25,- per maand gemiddeld.
Per jaar € 300,-
Edit: Na 2 jaar zelfde gebleven.

Puntje 6
Brandstof. Verbruik bij mijn rijstijl is 4,4 liter per 100 km en met +/- 21000 km afgelopen 12 maanden kostte dat € 1.730,-
Edit: Na 2 jaar zelfde kilometers en kosten afgelopen jaar € 1.912,-

Dan kom ik per gereden kilometer onder de 25 cent aan kosten uit en lage kosten waren voor mij dit keer de hoofdreden om deze auto aan te schaffen.
Edit: Na 2 jaar gaat het richting de 27 cent per kilometer, maar nog steeds tevreden.

PRIVATE LEASE Toyota Prius