Toyota Carina 1.6 DX (1982)

Toyota Carina 1.6 DX (1982)

UitvoeringCarina 1.6 DX
Bouwjaar1982
Jaar van aanschaf2007

Carina was een trouwe vriendin voor 17 jaar!

Ik heb deze Toyota Carina in het totaal 17 jaar gehad. In die 17 jaar heeft de auto mij vrijwel niets gekost omdat het 1) een oldtimer was en later 2) in de overgangsregeling zat. Wat betreft onderhoud heb ik eigenlijk vrijwel nooit problemen gehad zolang deze regelmatig voor een beurt ging (of zelf deed) en pas in het laatste jaar dat ik de auto bezat echt serieuze kosten gehad. Achteraf gezien had ik beter de auto meteen kunnen verkopen of er een 4A-GE motor in moeten bouwen, maar "Captain Hindsight is always right"!

Wat betreft brandstofgebruik: het was een auto voorzien van een 3-traps automaat, dus ik had zelf verwacht dat het echt dramatisch zou zijn. Dat viel gelukkig wel mee: zowel binnen als buiten de bebouwde kom was het verbruik ongeveer 10 liter op 100 kilometer (1 op 10) . Dat is niet heel veel slechter dan de handbak waarmee je ongeveer 8 liter op 100 kilometer (1 op 12) kunt halen. Als je op de snelweg het idee hebt dat je in een 737 zit, dan klopt dat: de 3-traps automaat maakt ongeveer 3500 toeren bij 90 kilometer per uur en zit op de 6500 toeren (maximum toeren) op de 140. Bij dat laatste moet je rekenen op 15 liter op 100 kilometer (1 op 7) en dat is niet aan te raden voor langere afstanden.

De auto is, voor een auto uit 1982, erg comfortabel. Het interieur is redelijk spartaans, maar de stoelen geven veel steun maar zijn toch wel lekker zacht. De luxe in deze auto is een Toyota auto-reverse cassette radio met automagische antenne en een hendel bij de bestuurderstoel om de benzineklep te openen.

Ik mis de Carina toch best wel vaak, dus wie weet komt er weer eentje in de toekomst?