Toyota Avensis Wagon 2.2 D-4D D-CAT Linea Luna (2005)

Toyota Avensis Wagon 2.2 D-4D D-CAT Linea Luna (2005)

UitvoeringAvensis Wagon 2.2 D-4D D-CAT Linea Luna
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2006

Aangezien ik veel reparaties heb gehad aan mijn vorige auto, heb ik besloten te gaan voor een betrouwbaar merk. Een redelijke nieuwe auto gekocht, waardoor ik ook nog voorlopig terug kan vallen op de drie jaar garantie.

Over de auto ben ik erg tevreden. Er is altijd voldoende kracht beschikbaar. Ik hou er zelf van om in de lage toerentallen te rijden en dat is heel goed mogelijk. En als je ’even’ wilt inhalen op de snelweg dan is dat zo gebeurd. En ongeduldige mensen die toch proberen rechts in te halen, terwijl de rest die vrachtwagen in willen halen, hebben over het algemeen geen schijn van kans.

Dit is niet de echte reden van aanschaf natuurlijk. Ik zocht gewoon een betrouwbare met aardig wat vermogen (om bijvoorbeeld ook in de zomer een caravan te trekken). Ik kan vertellen dat de auto dat zonder enig probleem doet. Ik wilde ook graag een diesel hebben, aangezien ik redelijk wat kilometers rij en van lage toerentallen hou. Daarbij was het zo dat deze motor de schoonste diesel was die er te koop is.

Al met al een zeer prettige en stille auto om mee te rijden. Daarbij is de toyota beter geprijsd dan de alternatieven op dat moment (volkswagen, peugeut, renault .. allen met 170pk +).

Update 23-01-2008
Afgezien van een bijzonder onprettig probleem (zie update problemen) blijf ik de toyota een prettige auto vinden om mee te rijden. Ik heb vanwege garagebezoeken wel eens andere auto’s meegekregen, maar dat is een straf om in te rijden. Even inhalen is er dan niet meer bij.....dat is wel wennen. De toyota d-cat rijdt gewoon lekker soepel vanwege vermogen en koppel. Je merkt het verschil enorm. Ik zit vanwege het inhouden van de moter (zie probleem) wel eens te kijken of ik de auto in moet ruilen, maar voor dit geld heb je geen andere andere auto in dit segment.

Update 27-06-2008
De auto rijdt weer goed (zie update probleem). Ik ben erg tevreden over de service van toyota, alhoewel het jammer is dat de auto veel bezoeken aan de garage heeft gebracht. In ieder geval hoop ik weer vele kilometers onbezorgd te kunnen rijden, maar daar heb ik eigenlijk alle vertrouwen in.

Update 20-08-2007
Lekker dit jaar weer met de caravan op vakantie geweest. Nou ja lekker... het blijft een aparte ervaring met caracan rijden... het rijdt niet echt lekker. Gelukkig maakt de toyota er toch nog een erg leuke ervaring van. Een helling op met caravan (1200 kg) is toch echt geen groot probleem. Het valt mij toch elk jaar op hoe makkelijk de toyota de hele combinatie in de Ardennen of de Alpen met 110 km/ uur naar boven rijdt. Dit leidt overigens wel tot een wat dorstige toyota. Gemiddeld rij ik met caravan 1:7. Ik rij dan wel gauw 110 km/uur, dus het zal zeker zuiniger kunnen.

Update dec2011
Een erg fijne auto...als ie rijdt. Er is net te veel gebeurd om deze auto te blijven rijden, vandaar dat ik de auto heb verkocht.

Ik kocht de auto vanwege de betrouwbaarheid. Ik vond het dan ook jammer te constateren dat ook toyota wel eens iets heeft.

Bij de 50.000 km ging de auto bij lage toeren (1800-2200) schokken. Het leek net een motor met carburateur. De auto is diverse malen bij de garage geweest om dit probleem te verhelpen (o.a. software update). De dealer heeft mij altijd goed geholpen, maar het probleem blijft bestaand. De reden (volgens de dealer) is dat het motormanagement is vastgesteld op een zo laag mogelijke uitstoot van schadelijke gassen. Aangezien de auto veel vermogen heeft, gaan ze ervan uit dat veel eigenaren dit vermogen optimaal gebruiken en dus weinig lage toeren rijden. Daardoor is dat gebied vastgesteld voor de lage emissie. Hierdoor is het motormanagement in deze toeren continu bezig met het regelen van de brandstof voor een zo laag mogelijke emissie. Dit zou de oorzaak moeten zijn voor het schokken. Dit probleem speelt nu pas, omdat de injectiekoppen nu iets vervuild zijn (na 50.000 km), waardoor het motormanagement moet compenseren. (ik hoop dat deze uitleg voldoende is, het technische van de dealer heb ik niet helemaal gevolgd).

Jammer dat dit niet te verhelpen is. Dit is redelijk hinderlijk als je vaak lage toeren rijdt. Ik had dit niet verwacht van deze auto.

Update 23-01-2008
De auto is al een aantal keren naar de garage geweest, vanwege het inhouden van de motor. Als ik rij met ongeveer 2000 toeren en dan iets wil versnellen, lijkt het gaspedaal niet goed te reageren. De auto lijkt eerst in te houden, maar reageert bij verder indrukken van het gaspedaal wel. De garage heeft inmiddels de zuigers en zuigerveren vernieuwd en de EGR klep gereinigd (waar volgens toyota NL ook problemen zijn met dit type), maar het heeft nog niet geholpen. Het probleem is niet altijd aanwezig. Bij goed doorrijden is er niets aan de hand, maar bij rustig rijden (en volgens mij rij je vaak zat in een rij met 80 in z’n vier, 60 in z’n drie) heb ik wel vaak last. Het rijdt echter niet lekker. Op de snelweg, buiten de bebouwde kom, etc.. 2000 tpm en ik kan er last van hebben. Ik vraag mij af of dit bij meerdere toyota’s d-cat zo is. Ik ben nu zo vaak naar de garage geweest, waar ze het probleem zelf niet altijd kunnen constateren dat ik mij afvraag of het niet aan mijn rijstijl ligt.

Update 27-06-2008
Eindelijk is het euvel verholpen. Door de toyota dealer is kosten nog moeite bespaard om het probleem op te lossen. Zelfs toen de auto al uit de garantie was, hebben ze het probleem onder garantie verholpen. Het bleek een slang te zijn die naar de turbo toe ging. In deze slang zat een scheur, waardoor er valse lucht werd aangezogen. Het opzoeken van het probleem werd bemoeilijkt, omdat het probleem soms wel optrad, maar vaak wel. In ieder geval heb ik weer de trekkracht terug van de motor (wat een verschil!) en ben ik erg blij. Ik hoop ook dat deze oplossing (nadat het reinigen van de EGR klep en het vervangen van de zuigers) blijft werken, maar ik heb er een goed gevoel bij (namelijk de power die weer terug is). Ik hoop ook dat anderen die hetzelfde probleem hebben hier wat aan hebben. Wellicht is het ook zoiets ’simpels’ en kan het snel worden verholpen.

Update 1-4-2009
Aangeziend de auto veel olie verbruikte, heeft de dealer de motor van de auto nogmaals gereviseerd. Het gaat om een bekend probleem bij d-cat motoren. Als de auto te veel olie verbruikt worden, onder garantie (bij mij althans) de zuigerveren vervangen door iets grotere. Er zou olie langs de zuiger kunnen komen, waardoor de auto toch wel wat rook veroorzaakte (soms was het gewoon mistig achter mij) en olie verbruikt. Het verbruik was overigens ook gemiddeld 1:12 tegen 1:14 -15 normaal. Afijn...dit is al weer onder garantie verholpen, maar ik ben de auto wederom een week kwijt geweest aan de garage. Gelukkig heb ik ook, onder garantie, vervangend vervoer gekregen.

Update 23-12-2009
In oktober is de EGR klep weer vervangen, omdat ik weer eens stil stond aan de kant van de weg wegens een storing aan de motor (geen vermogen meer). Dit was nog garantie, omdat de "oude" EGR klep net in april was vervangen. Een geluk bij een ongeluk, maar ik was mijn auto weer een paar dagen kwijt.

In december stond ik wederom aan de kant van de weg, vanwege een kapotte dynamo. Dat betekent dat ik in 2009 al 3x aan de kant van de weg heb gestaan. Hierdoor is de betrouwbaarheid van deze toyota naar 1 ster gegaan.

Ik vind dat dit echt niet kan...zeker niet voor een toyota die toch betrouwbaar zou moeten zijn volgens de tevredenheidstrofee.

Ik heb de dealer eens gevraagd om de auto onder coulance in te ruilen, maar dat betekende volgens de dealer dat ik daar zeker duizenden euro's op achteruit zou gaan. Tja..of het nu beter is weet ik niet. Ik voel mij een beetje gevangen met de auto. Ik heb de auto nu bijna 4 jaar en in die tijd zijn daar zijn al vele reparaties aan uitgevoerd. Alles nog onder garantie, maar nu de garantie ten einde is (zoals bij de dynamo) zullen de kosten wel oplopen.

Gelukkig is deze reparatie onder coulance (importeur en dealer) geregeld, gezien de historie van de auto.

Update dec2011
Tja...wat moet ik melden? De auto rijdt super....als ie rijdt dan. Sinds december 2009 heb ik het volgende moeten vervangen:
EGR klep (2010)
Turbo (2010)
EGR koeler (2010)
Koppakking (2011) hetgeen een nieuwe motor betekende.

Bijna alles is onder garantie vervangen wat ik erg netjes vind van de dealer en de importeur. Helaas is de betrouwbaarheid van deze auto erg slecht gebleken en dat is jammer.

Uiteindelijk heb ik besloten de auto te verkopen, omdat ik weet dat ik elk half jaar een grote reparatie kan verwachten. Bij elke reparatie had ik verwacht dat het de laatste was, maar dat is helaas nooit zo gebleken. En onderhoud vind ik normaal, maar elke keer grote reparaties aan de motor vind ik toch wat vervelender (en daarmee ook de rekeningen).

Het was een hele fijne auto om mee te rijden. Veel trekkracht, wat erg fijn was met inhaalacties en het rijden met caravan, maar een grote onzekerheid mbt de betrouwbaarheid.

Score

Ik heb de toyota nu een "goed" voor de betrouwbaarheid gegeven, maar ik moet wel zeggen dat dat dankzij de garage en de garantie is. De auto heeft mijns inziens de garage te veel van binnen gezien voor reparaties. Ik hoop dat ik met de laatste reparaties af ben van alle ongemakken.

update 23-12-2009
De score is door alle problemen nu echt op slecht uitgekomen. 3x aan de kant van de weg in 1 jaar tijd is echt te veel!!

Update dec2011
Tja...de score blijft na alle ellende helaas staan. Hopelijk gaat het met de volgende auto beter.

6,5