Subaru Outback 2.5i Premium (2016)

autoreview

Subaru Outback 2.5i Premium (2016)

Signalement

UitvoeringOutback 2.5i Premium
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2017
KM-stand bij aanschaf10 km
KM-stand laatst32.000 km
Lezerswaardering: 71%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De omruil

  • 10 km

Met een traantje de oude Outback achtergelaten.

De nieuwe in ontvangst genomen. Gekozen is nu voor een lichte kleur omdat daarop vuil e.d. minder zichtbaar is.
Omdat voor het leerpakket alleen maar geopteerd kon worden uit zwart of lichtbeige en ik beide kleuren niet echt vond passen bij de beschikbare lakkleuren, heb ik gekozen voor licht metallic met een aftersales leerpakket in donker bruin/rood.
Het resultaat was even wennen. Oogt n.m.m. wel chique en lijkt kwalitatief aanzienlijk beter dan het leerpakket af-fabriek.
Direct bijbesteld zijn vier winterbanden. Vervelend dat ik voor omzetten zomer- naar winterbanden v.v. de garage nodig heb voor inlezen bandenspanning sensoren.
De lak is voorzien van een glascoating. Als ik het garantiecertificaat mag geloven (waarom niet?) ben ik de komende 5 jaar af van het in de was zetten.

De aflevering (Gol Veenendaal) verliep smetteloos, zoals ik al had verwacht.

Een foto van oud en nieuw gebroederlijk naast elkaar gaat hierbij.

Zoals ik bij proefritten al had gemerkt is de nieuwe Outback wat stiller geworden, de besturing lijkt iets minder vaag.
De adaptieve cruise-control was voor mij een must, omdat ik mijn Outback voornamelijk voor lange afstanden gebruik.

Over 6 maanden meld ik me verder, tenzij ik eerder bijzonderheden ontdek.

Voor wat betreft het punt betrouwbaarheid heb ik gezien mijn ervaringen "uitmuntend" aangestreept.

eerste praktijkervaringen

  • 1.500 km

Een aantal punten, die me de eerste maand opvielen:

Wegligging:
Het weg- en stuurgedrag is aanzienlijk veel beter dan van mijn vorige OB.
Het wat zompige gevoel, waardoor je denkt dat je te snel bochten ingaat, is bij de nieuwe volledig afwezig. De auto voelt nu zelfs sportief aan.
In www.autotesten.nl wordt overigens ook al melding gemaakt van het kwalitatief hoogstaande stuur/weggedrag van de nieuwe OB.
Ik kan dit volledig onderschrijven.

Geluidsniveau:
Niet veel lager dan in de vorige OB, maar dat kan liggen aan de winterbanden en het constante natte wegdek.

Motor/CVT:
De OB wordt de eerste duizenden kilometers nog niet op de staart getrapt, maar nu al toont de combinatie van de "vliegende start" en de CVT, dat het gros van de automobilisten bij sprintjes geen raad weet met de op papier vlottere handbakken.
Geloei van de CVT? Gevalletje van "horen zeggen"......

Verbruik:
8,3 op honderd, niet veel beter dan bij de vorige OB, maar het weer en de winterbanden werken natuurlijk ook niet mee.
Super is dat er de mogelijkheid is de temperatuuur van de olie in de gaten te houden. De olie blijkt veel later op temperatuur te zijn dan ik verwachtte. Ik houd er nu rekening mee.

De veiligheidsvoorzieningen:
Teneinde de ACC te leren begrijpen heb ik met opzet ruim 500 km alleen maar zo druk mogelijk stadsverkeer/rotondes e.d. gereden.
In stadsverkeer blijkt de ACC rustgevend en geeft een vloeiender rijgedrag, MITS je in de gaten hebt wanneer het systeem zich kan verslikken. Dat gebeurt met name op rotondes indien een te langzame voorganger uit het zicht raakt door af te slaan. Dan kun je worden verrast door acceleratie van de OB tot de ingestelde snelheid.
Op de snelweg (alweer mits je de karakteristieken in de gaten houdt) super comfortabel. Het systeem werkt duidelijk vloeiender dan de systemen op basis van radar ook in druk spitsverkeer.
Plezierig is dat de ACC werkt vanaf snelheden van nul kilometer.
Ik heb twee maal een ingreep van EyeSight meegemaakt, die sneller en adequater was dan ik ooit zelf kon doen.
Op de snelweg bij 110 km dook iemand van links op een wagenlengte voor mij naar rechts (uiteraard zonder clignoteur) en ging vervolgens in de ankers omdat die een afrit op wilde.
De remmanoeuvre van de OB en de hulp bij het wegsturen om een botsing te voorkomen was in feite al gebeurd voordat ik het in de gaten had.
Het tweede geval was een voetganger, die van links tussen geparkeerde auto's zonder te kijken overstak. Zonder enige merkbare reactietijd "stond de auto op z'n remmen". Waarschijnlijk had ook ik tijdig geremd, maar de OB was duidelijk sneller.

Multimedia systeem:
Radio, telefoon en basis-navigatie werken intuitief en snel.
De geluidskwaliteit van zeker de DAB+ is voor mijn gevoel uitstekend.
Heel prettig is dat de tremperatuurregeling volledig met gesproken commando's kan plaatsvinden.
Echter, spraakgestuurd navigeren vereist teveel commando's, terwijl de reacties van het systeem uitgesproken traag zijn.
Wat zijn die commando's dan wel? Vrijwel onvindbaar in de gebruiksaanwijzing. Slecht..., in de vorige OB was dit duidelijk beter, de leercurve is nu veel te hoog.
Kwaliteit van de kaarten? Nu al verouderd, meer dan incidenteel een foutje. In houd mijn hart vast wat het betekent dat je recht hebt op drie jaar gratis updates.
Heel fijn is dat het systeem real-time verkeersinfarcten opgeeft waar, wanneer en met de oorzaken.

Kleinigheden:
De veiligheidssystemen beperken het zicht boven/voor. Hinderlijk bij hoog hangende verkeerslichten.
Het waarschuwende piepen van het lane departure systeem is inderdaad hinderlijk.

Samenvatting tot dusverre:
Ondanks sommige onhebbelijkheden, een in de praktijk redelijk snelle, comfortabele auto met een opvallend goed stuur/weggedrag, voorzien van vrijwel alle denkbare toeters en bellen, waaronder veiligheidsvoorzieningen, die ook nog adequaat blijken te werken.

Een rondje Spanje

  • 14.800 km

Een auto leer je n.m.m. pas echt kennen na vele kilometers onder wisselende omstandigheden.
Welnu, mijn eega en ik hebben met de OB een tocht gemaakt van Nederland naar zuid-oost Spanje, vervolgens dwars door Spanje naar Baskenland en via west Frankrijk terug.
Ruim 7.000 km in drie weken.
We denken de auto nu wel doorgrond te hebben, vandaar het volgende verslag.

Comfort:
Het eerste dat opviel was dat het geluidsniveau in de auto met zomerbanden beduidend lager is dan met winterbanden.
Maar ook de kwaliteit van de wegen bleek een belangrijke factor.
Het bitumen op de tolwegen in Frankrijk en Spanje is anders (beter?) dan in Nederland met als resultaat een veel stillere auto, zeker bij een droog wegdek met wind in de rug.
Mijn eega vindt de stoelen prima, ik vind ze heel matig. Voor mij ligt dus in de auto een zelfgemaakt kussen, dat als extra rugsteun dient.
Het open dak is onbruikbaar. Bij een beetje snelheid veroorzaakt het een "pokkenherrie".

EyeSight etc.:
Zoals ik eerder aangaf: de veiligheidssystemen in de OB vormen een rustgevende factor met name de adaptieve cruise-control. Je weet dat als je "iets mist" je niet direct wordt afgestraft met een kop-staart-botsing of bv het aanrijden van een plotseling veel te ver uitzwenkende fietser op een binnenweg.
Best wel een veilig gevoel dat bij 8 uur rijden (met wisseling chauffeur plus rustpauzes) een moment van verminderde concentratie niet direct tot rampen behoeft te leiden.
Het gegeven dat de ACC ook werkt in fileverkeer met stoppen/optrekken/kruipen/stoppen/optrekken/kruipen enz. ervaar ik telkens als een zegen. Langdurige files veroorzaken niet meer lamme rechtervoetjes.
Uiteraard moet je het hele systeem volkomen leren doorgronden en weten dat een scherpe bocht naar links met een groot reclamebord rechts in de bocht KAN leiden tot een noodremming.

Het verbruik:
Het gemiddelde verbruik over de kleine 15.000 km ligt op 7.9/100, 1 op 12,6.
Ik tank nu wel consequent de wat duurdere benzines van Total en Shell (Fuell-save, Excellium e.d.) Zodra de auto ook maar een piepklein percentage ethanol binnenkrijgt stijgt het verbruik opvallend. Autojournaille, publiceer hier iets over!

Verlichting:
Subaru's blonken niet uit in goede verlichting. De led-verlichting op de OB is echter hele andere koek. Super-helder, verre reikwijdte. De auto-beam werkt perfect. Standaard rijden met groot licht en automatisch dimmen bij een tegenligger, de auto doet het beter dan de chauffeur.
Zit zoals zoveel allemaal in de aanschafprijs begrepen, dus niet € 1.000,-- meerkosten.

Olieverbruik:
Een halve liter tot dusverre.

Rammeltjes, malheurs, diversen e.d.:
Nada, nop.
De kwaliteit van het dashboard etc. is visueel zeker niet toppie, maar alles is wel bijna geheel intuitief bedienbaar.
Mediasystemen vereisten een redelijk lange leercurve en blijken van behoorlijk hoge kwaliteit.
De elektrische achterklep werkt niet prettig, te langzaam en moeizaam bedienbaar.

Samenvattend tot dusverre:
Bijna (dus niet geheel) perfecte, grote en redelijk zuinige reiswagen, die enerzijds niet uitnodigt tot gehaast rijden, maar die anderszijds het afleggen van grote afstanden met hoge gemiddelden wel heel ontspannen/gemakkelijk maakt.

Na anderhalf jaar

  • 32.000 km

Gemiddeld verbruik 7,8/100. Gemiddelde snelheid over 32000 km 96 k/u, dus best wel hoog.
De Outback blijft voldoen als grote "zoevende" reiswagen.
Gebreken, zoals bij alle Soebs, die ik heb gehad: niets, zelfs geen kapot lampje, geen rammeltjes of loslatende plasticdeeltjes, geen lakbeschadigingen dankzij (?) de "glascoating".
Kortom, niks premium....
Olieverbruik kwart liter bijgevuld over 15.000 km.
Een ervaring voor sommige mede Soebrijders:
Ik kankerde regelmatig op de verouderde navigatiekaarten. Dealers konden me niet helpen. Totdat ik mijn ergernis richtte op de importeur. Per omgaand ontving ik een internetadres, via welk adres ik het systeem op de geheugenkaart kon updaten (tot 3 jaar na de aanschaf).

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.