Subaru Forester 2.5 XT AWD (2005)
| Uitvoering | Forester 2.5 XT AWD |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Inderdaad is dit op het gebied van prestaties een unieke auto. Hij is echt heel snel. Bij lage toeren is de motor tot mijn verrassing erg soepel (rotonde in 3 is normaal, maar 4 kan ook) en op hoge toeren veranderd hij in het racebeest waar hij ook bekend om staat. Voor mij waren de prestaties de doorslaggevende reden tot aanschaf. Ik ben dan ook zeer tevreden met de auto.
Inmiddels heb ik de auto ook kunnen ervaren met mijn caravan er achter (maximaal beladen gewicht 1500 kg). Welke caravan? Terugzakken naar 1500 toeren en daarna ook weer gewoon snelheid maken is ook dan geen enkel probleem.
Mijn verbruik is solo plm. 1 op 8.1. Uitschieters zijn er zowel naar boven (1 op 9) als beneden (1 op 7.3) geweest. Met de caravan er achter en een straffe tegenwind heb ik een tank leeg gereden tegen 1 op 5.5. Dat is natuurlijk wel de moeite, maar ik had op erger gerekend. Hoe iemand die Cayennes er uit rijdt aan 1 op 9.5 komt is mij overigens een raadsel (zie andere review van 2.5 XT) Ook als je geen wedstrijdjes met Cayennes houdt, wordt dat m.i. nog knap lastig.
Toch ook wat puntjes van kritiek:
De interieur ruimte laat te wensen over. Voorin is het prima, maar op de achterbank is de ruimte zeer beperkt. Ik het twee zoontjes (2 en 5 jaar) in een kinderstoeltje resp. -verhoger en dat gaat eigenlijk maar net. De stoeltjes nemen natuurlijk al wat ruimte in en dan blijft er echt niet veel over. Als ze groter worden komen de stoeltjes te vervallen en dan zal ik nog wel even vooruit kunnen. De achterbak is niet overdereven groot.
Tenslotte een opmerking over de standaard banden. Deze passen m.i. niet bij het karakter van de auto (Let wel: het betreft mijn persoonlijke visie en iemand anders kan het heel anders ervaren). Het zijn banden die het midden houden tussen wegbanden en terreinbanden. Daarvoor hebben ze nogal zachte en hoge wangen. De auto voelde daardoor onderstuurd aan terwijl die dat waarschijnlijk niet perse was. Voor een 4x4 verwacht je een neutraal bochtengedrag, maar dat kwam er niet uit. En dat dan met 210 pk onder de kap! Ik heb het weggedrag van de auto dan ook als onbetrouwbaar ervaren.
Nadat ik de wielen en banden (standaard 215/60R16) heb vervangen door andere velgen met 225/50R17 Goodyear Eagle F1’s is het weggedrag veel en veel beter geworden. Het snelle karakter van de auto komt nu niet alleen tot uiting op rechte stukken weg, maar ook als je een bocht tegenkomt. Heeft me een lieve duit gekost, maar ik heb er geen spijt van.
Geen.