Skoda Octavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline (2010)

Skoda Octavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline (2010)

UitvoeringOctavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Eindelijk is ie er!

• 40 km

Na weken wachten (de dealer was niet echt snel) is mijn nieuwe auto gisteren afgeleverd. Ik heb een octavia combi 1.6 greenline businessline besteld met de hele lijst aan opties erop.

Nadat de passat, mondeo, exeo, C5, mégane, superb afgevallen waren in de race toch uiteindelijk maar een 20% auto genomen. De laatste keus was tussen de mégane en de skoda. De 20% passat was ook nog een mogelijkheid, maar na 4 jaar in dat model te hebben gereden was het tijd voor wat anders.

Extra opties bovenop het businessline pakket:
Columbus systeem, 17 inch Zenith velgen, afneembare trekhaak, lederen interieur, stoelverwarming, sunset en mObridge Bluetooth kit.

Vooral de laatste was een zware bevalling omdat ze bij de dealer zelf schijnbaar niet op de hoogte waren van deze optie. Gisteren mijn Blackberry 9000 eraan gehangen en binnen 1 minuut was het gepiept, fantastisch systeem. De geluidskwaliteit is echter wel wat minder dan mijn de carkit in mijn vorige auto.

De eerste kilometers waren tot dusver goed met enkele kanttekeningen: Veel rolgeluid van de banden (zullen de 17 inch wel zijn). Je moet hem wel erg goed aan het gas houden bij het wegrijden in zijn een om hem niet te laten afslaan en wegrijden in zijn twee is haast onmogelijk. In de kleine details merk je dat het net geen volkswagen is, maar daar is de prijs dan ook naar. Verder prima en ik moet zeggen dat het columbus systeem echt een prima apparaat is.

Ik houd jullie op de hoogte.

Een update na een kleine 5000km

Zoals beloofd een kleine update na 5000 km op de teller.

Rijden
In het begin moest ik wat wennen aan de motor. Je moet even wennen aan het feit dat je de auto goed aan het gas houd bij het wegrijden. De auto rijdt prima en de motor lijkt wat soepeler en wat vlotter dan in het begin. Hij is krachtig genoeg voor een eco motor. De versnellingsbak is erg soepel en schakelt lekker. Het sturen gaat soepel en het stuur licht goed in de hand. Een nadeel is zoals in meerder reviews is geschreven dat je bij het sturen de knopjes meedraait van het volume. Dat gebeurt eigenlijk standaard bij inparkeren. OMgevingsgeluid is wat luider vind ik dan in mijn vorige auto (passat) maar niet hinderlijk. Pas boven de 140 begint het irritant te worden. (en voor de zeiksnorren die altijd reageren dat je zo hard niet mag; in Duitsland wel!)

Columbus systeem
Wat een fantastisch systeem is dit zeg! Lekker makkelijk in de bediening en een prima navigatiesysteem, heeft me nog niet de verkeerde kant op gestuurd. Radio, telefoon etc werken prima en weinig commentaar op te leveren. Enige minpunt van de skoda dealer: er zat geen handleiding bij geleverd. Ik heb enorme moeite moeten doen om hem toch in het bezit te krijgen.

Verbruik
Tot nu toe is mijn gemiddelde verbruik blijven steken op 6.7l/100km. Niet erg zuinig. Ik had verwacht dat ie wel iets minder zuinig zou lopen door de 17 inch velgen, maar ik geloof toch niet dat de fabrieksopgaaf op 15 inch wel gehaald word. 4.7l/100km. Als ik 120 op de snelweg rijd op de cruisecontrol loopt ie 5.8l/100km. Niet echt eco-waarden.

Overall
Ik krijg vooral complimenten van mensen die de auto zien en ben zelf na een aantal weken kritsich te zijn geweest, nu positief over de auto. Hij rijdt lekker rustig. Er zijn mensen die zeggen dat het net een volkswagen passat is, maar dat kan ik toch niet beamen. Logisch ook met zo'n prijsverschil.

mObridge Bluetooth module
Tot nu toe goede reacties van mensen die ik bel in de auto. Er zat wat echo in maar die is verdwenen sind ik de microfoon naar het plafond heb laten verplaatsen. Is ook beter zo: ik zie mijn dagteller en de kilometer stand weer.

3 maanden verder

Drie maanden na de levering van de Skoda Greenline Businessline ben ik al met al redelijk tevreden over de auto. Hij rijdt nog steeds lekker en is vlot genoeg.

MoBridge Carkit.
Bij aflevering was de microfoon van de carkit geplaatst in de klokkenwinkel. Bij de Skoda dealer gevraagd of hij te verplaatsen was naar het plafond en dat was geen probleem. Ze hadden hem op de A-stijl gemonteerd bovenaan. Na de verplaatsing had ik erg vaak last van bijgeluiden over de speaker. Het was net alsof je je mobiel bij een box houdt. De microfoon is nu voor de tweede keer verplaatst en staat nu bovenop mijn spiegel. Af en toe heb ik nog datzelfde geluid, maar als ik dan mijn mobiel iets verder van de microfoon afleg, houdt het op.

Trekhaak ellende
Bij het eerste gebruik van de afneembare trekhaak kwam ik erachter dat deze verkeerd gemonteerd was. Het klepje dat voor de electrische aansluiting zit, was verkeerdom geplaatst en kon daarom maar een klein stukje open. Niet genoeg voor de stekker.
terug naar de dealer nadat ik dus een aanhanger voor niks had gehuurd. Ze hebben het weer veranderd, maar wat een blammage voor de dealer! slecht slecht slecht...!

Columbus Systeem
het Columbus systeem reset zich regelmatig tijdens het rijden. Een update uitgevoerd bij de Skoda dealer, maar geen succes. De navigatie moet dan opnieuw ingesteld worden. Hier is dus volgens de Skoda dealer niets aan te doen. Iemand meer met dit probleem?

Verbruik
Ik lees hier regelmatig reviews van mensen die met hun Skoda 1 op 23,5 rijden !!! Ik kom nog niet misschien in de buurt, zelfs als ik mijn best doe kom ik niet hoger dan 1 op 18. Gemiddeld over 12000km zit ik nu op 1 op 16.

Het is niet alleen kommer en kwijl, want de motor loopt bijzonder fijn en heb nog geen spijt van de aanschaf, wél van de gekozen delaer.

7,0