Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Elegance Businessline (2010)
Uitvoering | Octavia Combi 1.6 TDI Elegance Businessline |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
De eerste ervaringen
Na lang wachten nu sinds een kleine week eindelijk trotse bezitter van deze auto. De Octavia in Elegance en BL uitvoering is al compleet. Heb als extra's nog Sunset, stoelverwarming en dorpellijsten.
De auto voelde direct goed aan. Motor loopt soepel en stil, wegrijden is alsof je er al jaren in hebt gereden. Wat direct opviel is de zitpositie. In andere auto's had ik de stoel altijd in de achterste stand. In de Octavia is dit wel anders. In de achterste stand kom ik nog beenlengte tekort om goed bij de pedalen te komen. Dus ook een erg geschikte auto voor de langere medemens.
De auto is uitgerust met de Columbus navigatie. Erg prettig apparaat om mee te werken. Voordeel (en oke niet altijd even veilig) is dat je navigatie kan bedienen terwijl je rijdt. Ook mijn telefoon pikte de Bluetooth in een keer goed op. Geluidskwaliteit van het bellen is super.
Minpuntje
Volgens de folders zou deze uitvoering uitgerust zijn met mistlampen met corner-functie (niet verwarren met meedraaiende koplampen). Echter de praktijk wees anders uit. Volgens dealer zou deze functie uit het BusinessLine pakket zijn geschrapt. Als je de forums er op naleest zijn er meer mensen met dit probleem. Het is en blijft een gadget. Na een bezoek aan de dealer blijkt de functie wel degelijk aanwezig te zijn, alleen moet deze geactiveerd worden (veranderen van bytes)
Zal nu eerst wat kilometers maken en mij hier weer melden.
In een korte periode (ca 2 weken) leuk wat kilometers afgelegd. De auto rijdt echt heerlijk. Het verbruik zie ik gestaag afnemen. Haal nu circa 1 op 17,2. De wegligging is dik in orde en soms vraag je je af of de motor wel aan staat. Je hoort hem bijna niet.
De Columbus voldoet prima. Ondertussen een 16 GB SDHC met muziek geplaatst. Volgens het boekje kan zelfs een 32 GB kaartje. Dus geen cd's meer wisselen. Wel moet ik zeggen dat het touchscreen wel wat gevoeliger had mogen zijn. Soms moet je echt 2 of 3 keer drukken voor de bediening.
Verder valt me tijdens lange ritten op dat je wel erg warme voeten krijgt terwijl de temperatuur maar op 21 graden en op "auto" staat. Ben in andere auto's wel anders gewend.
To be continued....
5 cijfers op kilometerteller
Bijna 7 weken de auto in mijn bezit en net de 10000 km gepasseerd. Blijf van mening dat het een erg plezierige auto is om in te rijden. Onderweg krijg ik ook veel complimenten over de auto. Het verbruik is momenteel 1 op 18. Let wel het totaal gemiddeld verbruik. Laatst een rit gehad van circa 300 km met een verbruik van 1 op 24. Dat stemt je toch wel vrolijk.
Navigatie update gedaan van V5 naar V6. Jammer genoeg staan ook daar nog niet alle nieuwe wegen op die TomTom al wel had. Maar het is en blijft een geweldig systeem die Columbus.
Minpuntje(s):
bij het draaien van muziek (wat ik niet altijd zacht heb staan) hoor ik vanuit de rechter achterdeur een irritante kraak. Nog maar eens een keer op ontdekking waardoor dit wordt veroorzaakt.
Tijdje terug werkte de mistverlichting niet op moment dat je het stuur draait. Na uit en aanzetten van de auto werkte het ineens wel. Eenmalig probleem??
Happy driver
De 20000 km komt in zicht. Het blijft voor mij elke dag vreugde om in deze auto te mogen rijden. Uitgezonderd bovenstaande verder helemaal niets aan te merken op de auto (oke klep van de paraplubak in de kofferbak had wat mij betreft andere kant op mogen scharnieren). Het verbruik zit nog steeds op een gemiddelde van 1 op 18. In tussenliggende periode weer gewisseld van winter naar zomerbanden en i.v.m. werk een set originele rubbermatten gekocht.
Eerste beurt in aantocht
Vijf maanden verder en bijna 30000 op de teller. Afspraak voor beurt gemaakt. Keek op van de beurten die de auto behoeft. 30000 en 60000 kleine beurt en 90000 grote. Verbruik is ondertussen opgelopen naar 1 op 21. Navi DVD mag van mij wel ge-update worden. Heb nu versie 7, maar ontbreekt her en der toch nog wel wat aan wegen.
Klein tussenverslag
Zo weer 22500 km verder in vergelijking met vorig verslag. Zelf een Iphone 4 rijker en een illusie armer dat dit inderdaad niet werkt met de Columbus. Helaas. Verder geen problemen gehad. Wel is het nu aantal keren voorgekomen dat 1 spiegel soms niet uitklapt als je ze ingeklapt hebt gehad. Als je vervolgens met de knop de spiegels weer eens in- en uit laat klappen gaan ze wel weer samen in correcte stand. De auto heeft ondertussen de winterschoenen weer aan dus op naar veilige winterkilometers.
2e kleine beurt in aantocht
Bijna een jaar de bezitter van deze auto. In deze koude periode is me opgevallen dat de voorruit slecht ontwasemd. Daarbij vraag ik me af waarom de voorruit tijdens de kou zo dicht zit. Heb bij een andere Octavia bezitter al gelezen dat ik dus niet de enige ben met het probleem van de ruitensproeiers. Achter spuit op de bumper en links voor spuit over het dak. Dus dit mag de garage tijdens klein onderhoud mooi even weer bijstellen.
Update
Weer een aantal maanden en kilometers verder na de laatste update. Auto is na het wisselen van de winterbanden voorzien van 2 nieuwe voorbanden i.v.m. cup-vorming van de oude banden. Tevens een nieuwe achterruit gekregen wegens inbraak (gelukkig Columbus achtergebleven). Verbruik ligt nog steeds zo rond de 1 op 17,6. De strip op de achterdeur is vervangen daar deze tijdens openen ineens klem zat. Heeft waarschijnlijk al losgelaten aan de voorzijde. Dealer heeft geheel keurig vervangen.
Begin wel meer aan navi van Columbus te ergeren. Opstart is traag en intypen van adres gaat ook niet super snel. Op naar de 100000.