Seat Ibiza ST 1.2 TSI Ecomotive Sport (2011)

autoreview

Seat Ibiza ST 1.2 TSI Ecomotive Sport (2011)

Signalement

UitvoeringIbiza ST 1.2 TSI Ecomotive Sport
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst35.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

klein maar fijn!

  • 2.000 km

Motivatie
Na bijna tien jaar oude Mercedessen te hebben gereden (W124 - 300E en daarna W123 - 230E) en het uitzicht op hogere jaarkilometrages, werd het tijd om een nieuwe auto aan te schaffen en mijn liefde voor oude Mercedessen voorlopig opzij te zetten. Ik verwacht tussen de 30.000 en 40.000 km per jaar te gaan rijden. Mijn eisen waren een sportieve en compleet uitgeruste auto, compact en zuinig, maar toch met genoeg ruimte voor wat bagage. De Seat Ibiza is één van de weinige in zijn klasse die ook een stationcar aanbiedt; Polo/Corsa vielen voor mij daarmee af. De Yaris bood net wat te weinig power naar mijn zin ( en heeft ook geen stationcar).

Motor en uitvoering
Dat was voor mij vrij simpel, gezien mijn eisen (zie boven): Seat Ibiza ST 1.2 TSI (105 PK) Sport. Ik heb gekozen voor import vanuit België, omdat VAG Turnhout mij een heel aantrekkelijk aanbod gaf en mij zeer goed informeerde over de mogelijkheden. Bovendien was de Belgische uitvoering geen 'ecomotive' en heeft dus geen start/stopsysteem; dat is in mijn ogen een killer voor turbomotoren. Wanneer je na een lange (snelle) rit voor een stoplicht stil gaat staan en de motor gaat uit (start/stop), krijgt de turbo ook geen koeling meer(!), met alle gevolgen vandien. Ook was de nieuwe kleur Pirineosgrijs metallic alleen in België leverbaar. Verdere opties zijn: radio met bluetooth, USB-aansluiting en spraakbediening, climatronic, 17”aluminium velgen (model Saga), een pack design (wat extra opbergmogelijkheden) en een voorbereiding voor het 'inprikken' van een TomTom op het dashboard.

Kwaliteitsbeleving, uitrusting
Persoonlijk geloof ik dat elke auto vanaf 2010 is ontworpen in de geest van deze tijd: als een wegwerpartikel. Dat merk je als je overstapt vanuit een (oude) Mercedes in een nieuwe auto, in elk geval het nieuwe auto-segment tot € 30.000. In het geval van de Ibiza betekent dit harde kunststoffen op dashboard en deuren en een heel matige degelijkheid van de achterbank. Bij het rijden (versnellingsbak/motor/koppeling) merk je wel dat de Ibiza op dit vlak heel wat aan kan; voelt zeer solide aan.

Verlichting boven de achterbank en in het dashboardkastje ontbreken, ook op deze uitvoering. Ook de bediening voor audio en telefoon zitten niet op het stuur, maar op een 'zwengel' achter het stuur. Wanneer je eraan gewend bent merk je het verschil niet meer, maar het geeft wel aan dat je met een auto uit het goedkopere segment te maken hebt. Verder is de kwaliteitsbeleving zo ongeveer gelijk aan een VW Polo of Golf. De sport-uitvoering biedt qua interieur vooral heel fijne sportstoelen, die voor bestuurder en bijrijder in hoogte verstelbaar zijn. De stoelen zouden in hun laagste stand naar mijn smaak nog wat lager mogen. Maar nogmaals; ze zitten geweldig! De climatronic doet zijn werk naar behoren, niet meer en niet minder.

Het rijden: onderstel
In één woord: klasse! Natuurlijk benader je niet de mogelijkheden van een achterwielaandrijver als het op wegligging aankomt, maar met de meeste voorwielaandrijvers (Audi A4/A6, VW Golf/Scirocco om maar een paar voorbeelden te noemen) kun je goed meekomen. Omdat deze Ibiza is voorzien van een elektronisch sperdifferentieel en antislip-regeling, is het echt verbazingwekkend hoe gemakkelijk je de grenzen opzoekt zonder in de berm te belanden. Op de grens blijft een achterwielaandrijver echter veruit superieur aan een voorwielaandrijver. Persoonlijk vind ik voorwielaandrijving dan ook een beetje een budgetoplossing cq. een oplossing voor minder sportieve automobilisten. Het sportonderstel is lekker, maar niet overdreven stug; je kunt met deze auto ook comfortabel rijden. Op hogere snelheden (+140) hoor je wel wat windgeruis, maar dit neemt niet teveel toe bij hogere snelheden. De auto is licht windgevoelig, maar eenvoudig te corrigeren. Vanwege mijn werk rijd ik regelmatig met aanhangers van ca. 1.000 kg. Ook hier geeft het onderstel geen krimp.

Het rijden: motor, verbruik
De motor gedraagt zich een beetje als een vlotte diesel, maar dan met een duidelijk groter bereik. De trekkracht vanaf zo'n 1700-5000 tp/m is echt indrukwekkend voor zo'n kleine motor! Je voelt ook dat het onderstel gemakkelijk meer aankan, wat zich uit in een wat 'saai' gedrag als je de grenzen opzoekt. Ook bij het vol optrekken zou je als sportieve rijder met name in het hogere toerenbereik (+4500 tpm) iets meer vermogen willen hebben. Maar over het algemeen heb je echt genoeg vermogen met de 1.2 TSI. Een heerlijk soepele en rustige motor. Voor een vlotte rijstijl hoef je amper boven de 3500 tp/m te komen. Het verbruik: met een actieve, vlotte rijstijl ca. 1:12, bij een normale rijstijl ca. 1:14, bij een rustige rijstijl 1:15 (met winterbanden, in de winter). Ik kon de auto niet onder de 1:11 krijgen, ondanks veel binnendoorwegen met veel gasgeven en op de snelwegen snelheden tot 170 km/u.

Nadelen?
Ja, die zijn er ook. Bij het volledig opklappen van de achterbank moeten de hoofdsteunen achter verwijderd worden, en de voorstoelen moeten naar voren. De achterbank is van matige kwaliteit. Dat merk je niet tijdens het zitten, maar wel bij het opklappen van de zitting! Verder is een turbomotor altijd wat gevoeliger dan een atmosferische motor, dus een minuutje na laten draaien na een rit is héél belangrijk voor de levensduur. Seat en VW geven dit niet aan, maar bij technici op dit gebied is dit algemeen bekend. Dat betekent ook dat het start/stop-systeem een negatieve uitwerking heeft op de levensduur. Het verbruik is niet veel (ca. 10%) beter dan dat van een qua vermogen vergelijkbare atmosferische motor. En, last but not least, de stationcar-versie met een sterkere motor èn handbak zou de auto voor de echt sportieve rijders goed doen.

Vervolg van deze impressie
Dat vervolg komt er, zodra de teller de 10.000 km gepasseerd is!

ingereden

  • 26.000 km

Door veranderde omstandigheden, zowel zakelijk als prive, heeft de Ibiza minder kilometers achter de kiezen dan ik had verwacht; tot nu toe dus ca. 19.500 km/jaar. Met de teller op 26.000 km leek het me leuk om mijn ervaringen te delen met geinteresseerde autoweeklezers.

Onderhoud/problemen
Bij een km-stand van ca. 17.000 wilde de auto incidenteel niet meer optrekken; hij 'verloor' veel vermogen, alsof de turbo niet meer werkte. Hiervoor is de Ibiza twee keer terug geweest bij de dealer; na een software-aanpassing is het probleem opgelost.

Ik heb aardig wat kleine spullen in de auto liggen. Op een gegeven moment kon de rechter voorstoel niet meer in lengte worden versteld. Een aanwijsstokje van een iPad bleek de boosdoener. Bij mijn eerdere auto's was de rail waarin de stoelen versteld konden worden open, zodat eventuele obstakels gemakkelijk verwijderd konden worden. Hier dus niet; de stoel moest verwijderd worden om het aanwijsstokje te verwijderen. In de 20 jaar dat ik rijd, had ik nog niet zoiets meegemaakt. De monteur was eerlijk; omdat alles kleiner en lichter moet, schijnen ook de rails waarin de stoelen versteld kunnen worden gevoeliger te zijn voor obstakels. OK, ik denk dat auto's van andere merken daar ook wel mee te maken kunnen hebben.

Voor de rest; ongeveer geen olieverbruik, en alleen een beurt bij 22.500 km (volgens VAG zouden de onderhoudsintervallen ongeveer 30.000 km zijn). Ik rijd weinig ritten die korten zijn dan 25 km, dus daar kan het niet aan gelegen hebben.

Kwaliteitsbeleving
Ik ben een (zeer) vlotte rijder, en heb de Ibiza dan ook intensief gebruikt. Daarbij moet je niet alleen denken aan een paar keer snel optrekken, maar ook aan het snel rijden over slechte wegen, die er in mijn omgeving veel zijn. Daar heeft de auto kennelijk erg weinig onder geleden; hij rijdt nog als nieuw. Er zijn geen kraakjes of rammeltjes te horen.

Weggedrag
Ja, dat blijft echt subliem. Het sportonderstel, lage banden (17", 215/45 geloof ik) en vooral het XDS (elektronisch sperdifferentieel) zorgen ervoor dat deze Ibiza bepaald niet snel uit balans raakt. Natuurlijk draagt ook de goede basissetting van het onderstel bij aan dat fijne weggedrag! In vergelijking met onze tweede auto, een Ford Focus stationcar 2.0, is de Ibiza wel veel stugger, maar echt oncomfortabel is het niet.

Verbruik
De Ibiza is nu duidelijk zuiniger dan in het begin. Bij een vlotte rijstijl 1 op 12 tot 1 op 13, bij een rustige rijstijl gemakkelijk 1 op 15 tot 1 op 16 met winterbanden. Tijdens Een rit Ede-Apeldoorn over binnenwegen heb ik rustig gereden (max. 105 km/u), met als resultaat een verbruik van 1 op 19,3 heen en terug, met regen. Tegelijkertijd is de auto ook (iets) vlotter geworden, al verlang ik van tijd tot tijd terug naar mijn Mercedes W124 300E...

Bedenkingen?
Ja en nee. Omdat ik mijn auto zakelijk gebruik, moet ik bijtelling betalen. Die bijtelling gaf voor mij eind 2011 de doorslag om voor de Ibiza te kiezen ipv. een Ford Focus met een sportieve inslag; het prijsverschil bedroeg zo'n € 8.000,-. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bevalt de Ibiza mij opperbest. Maar nu we een kind hebben, valt mij op dat het op de achterbank gewoon heel erg krap is. Als mijn zoon (nu 15 maanden oud) in zijn autostoeltje zit, moet de voorstoel naar voren om hem wat beenruimte te geven; dan is er voorin ook ineens minder ruimte. In een wat grotere auto heb je daar minder last van. De bagageruimte is dan wel weer lekker groot voor een auto uit deze klasse! Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen, had ik waarschijnlijk toch voor die Ford Focus gegaan.

Tot slot
Het is toch weer een subjectief verslag geworden, al had ik mezelf voorgenomen zo objectief mogelijk te blijven. Sorry hiervoor. Feit blijft dat de Seat Ibiza, met name de "stationcar", een praktische en fijne auto blijkt.

Ingeruild

  • 35.000 km

Ingeruild (35.000 km)

Sinds de vorige review geen enkel probleem gehad. De Ibiza in deze uitvoering is een bijzonder fijne auto, waarin ik (nu nog) met heel veel plezier rij. Het verbruik is onveranderd ten opzichte van de vorige review, heb ook nog steeds geen olie hoeven bijvullen. Het rustig warmrijden en ook even laten nadraaien van de motor na een lange rit zal daar ook mee te maken hebben...

Die ruimte op de achterbank blijft beperkt; nu moet ik mijn zoon bijna horizontaal door de deuropening naar binnen 'schuiven', om hem dan weer rechtop in zijn stoeltje te zetten. Niet echt lekker voor mijn rug. Tot nu toe reden wij met twee auto's (de 2e auto was een Ford Focus station 2.0 uit 2003). Met deze Focus reden wij amper meer; we kunnen dus uit de voeten met één auto. Die moest dan wel wat groter worden dan de Ibiza.

Na een paar modellen te hebben vergeleken bleven er twee over: De Ford Focus ECOnetic lease Trend 1.6 TDCi en de Skoda Octavia Greenline Business 1.6 TDI (beide 14% bijtelling). Het is uitendelijk de Skoda geworden. De Octavia wordt in december afgeleverd; in mijn review over die auto zal ik mijn keuze verder uitleggen.

Tot die tijd rij ik met veel plezier verder in de Ibiza, wetende dat deze auto qua sportiviteit een stuk beter is dan mijn volgende auto. Aan de lezer: ik heb alleen ervaring met deze speciale Ibiza ST Sport, en ik kan zeggen dat deze auto mij enorm veel plezier heeft gegeven.

Nog wel belangrijk: de afschrijving op deze auto was vrij hoog. Nieuwwaarde ca. 22.000, restwaarde na 2 jaar 13.250. Wat afschrijving betreft hoef je dus geen VAG product te kopen. Hierbij gaf de verkoper overigens aan dat ik € 1.000 meer had kunnen krijgen wanneer ik niet voor een 14% auto zou kiezen...

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Seat Ibiza

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.