Saab 900i 16 (1991) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | 900i 16 |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 1999 |
KM-stand bij aanschaf | 144.000 km |
KM-stand laatst | 214.622 km |
Klassieker!
- 214.622 km
In 1999 werd mijn vrouw eigenaar van deze onvervalste klassieker in boekhouders-uitvoering: “nooit in gerookt” en “ ’s nachts altijd buiten” zijn z’n belangrijkste opties. Ruim 20 jaar is de Saab nu dus in ons bezit, tijd voor een review.
We kochten deze auto omdat zij indertijd met onze jonge dochters zo nu en dan een flink stuk moest rijden, uiteraard liefst zo veilig mogelijk. Als je indertijd een veilige auto zocht dan kwam je al snel uit bij Volvo of Saab, waarbij Saab wat ons betreft veel meer de gunfactor heeft. Of de auto daadwerkelijk veilig is hebben we gelukkig nooit hoeven vaststellen, al die jaren hebben we er volledig schadevrij mee kunnen rijden.
Ook in ander opzicht hebben we vooral positieve ervaringen met de Saab. Het benodigd onderhoud was in al die jaren extreem minimaal en hij heeft ons technisch gezien nooit in de steek gelaten. Omdat de Saab al die jaren als tweede auto is gebruikt, reden we er per jaar maar een paar duizend kilometer mee. Op de sporadische wat langere rit na waren het vooral kortere afstanden die afgelegd werden, met een verbruik van 1:10. Naar hedendaagse maatstaven niet spectaculair goed, maar gegeven het vele stadsgebruik ook bepaald niet slecht.
Het uit de autowereld bekende adagium “wat er niet op zit kan ook niet stuk” is 100% onze ervaring met de Saab. Nou ja, de hemelbekleding ging zo’n 10 jaar geleden loshangen. Dat is wel een bekend Saab-dingetje. De oplossing was even simpel als doeltreffend: bij een specialist voor auto-interieur hebben we de bekleding voor weinig geld weer in zijn oude glorie alten herstellen.
Een kleine 10 jaar geleden werd de lak op sommige plaatdelen dof. Dat hebben we aanvankelijk opgelost door de auto te laten polijsten. Helaas is het woord “opgelost” uit de vorige zin redelijk letterlijk te nemen, want toen de auto op enig moment door de wasstraat ging eindigden we met diverse gebleekte plaatdelen. Tja, wie is dan verantwoordelijk: de polijster, de wasstraat of wijzelf? Het antwoord zal wel in het midden liggen en we hadden geen zin in een juridische strijd hierover. Immers, nog zo’n wijze spreuk, dit keer van toepassing op de kostenkant bij het inschakelen van een advocaat: “wie procedeert om een koe die geeft er een toe”. In 2012 hebben we daarom maar besloten om de Saab helemaal over te laten spuiten, met fantastisch resultaat. Opeens reed mijn vrouw weer in een optisch geheel nieuwe Saab!
Het hoeft geen verder betoog dat wij met recht en reden Saab-liefhebber zijn. In 2015 mondde dat er in uit dat mijn vrouw een 9-3 Cabrio uit 2005 heeft aangeschaft. Daarover wellicht later ooit meer. Omdat we er nog niet aan toe waren om afscheid te nemen van de 900 hebben we de auto in 2015 geschorst. Daarbij hebben we overigens wel een domme fout gemaakt door abusievelijk de autoverzekering niet op te zeggen. Los van de onnodige betaalde verzekeringspremie leverde ons dat ook nog een boete op. De RDW concludeerde namelijk dat om het enkele feit dat de auto verzekerd was, hij dus ook wel gebruikt zou worden. Gevolg: naheffing van de wegenbelasting plus boete!
En nu? De Saab 900 staat nog altijd bij ons op het terrein. Eigenlijk bedoeld om ooit weer in gebruik, maar dat is tegen beter weten in. Dat gaat niet meer gebeuren, daarvoor zijn we veel te blij met de 9-3 cabrio. Met pijn in het hart hebben we daarom eindelijk besloten de Saab 900 in de verkoopte zitten. Ook al moet er na 5 jaar stilstand met zekerheid wel het één en ander aan gebeuren (zie de advertentie op Autoscout24), hij vertegenwoordigt nog zeker wel een waarde. En dat bedoel ik niet alleen financieel, maar zeker ook emotioneel. Daarom hopen we een echte Saab-liefhebber als koper te vinden, die er aardigheid in heeft de auto weer vol trots op de Nederlandse wegen te brengen.
De foto's zijn van direct na het overspuiten in 2012!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties3
- Comfort4
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Mercedes-Benz 350 SL (1971) - Klokje Rond Klassiek

Mercedes’ eerste Shooting Brake was er voor de stroomlijn

Chevrolet Impala SS (1996) – In het Wild

Kennismaken met de Opel Corsa B - Uit de Oude Doos

Fiat Ducato (1995)
