Saab 900i 16 (1991) #2

autoreview

Saab 900i 16 (1991)

Signalement

Uitvoering900i 16
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf1999
KM-stand bij aanschaf144.000 km
KM-stand laatst214.622 km
Lezerswaardering: 65%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Klassieker!

 • 214.622 km

In 1999 werd mijn vrouw eigenaar van deze onvervalste klassieker in boekhouders-uitvoering: “nooit in gerookt” en “ ’s nachts altijd buiten” zijn z’n belangrijkste opties. Ruim 20 jaar is de Saab nu dus in ons bezit, tijd voor een review.

We kochten deze auto omdat zij indertijd met onze jonge dochters zo nu en dan een flink stuk moest rijden, uiteraard liefst zo veilig mogelijk. Als je indertijd een veilige auto zocht dan kwam je al snel uit bij Volvo of Saab, waarbij Saab wat ons betreft veel meer de gunfactor heeft. Of de auto daadwerkelijk veilig is hebben we gelukkig nooit hoeven vaststellen, al die jaren hebben we er volledig schadevrij mee kunnen rijden.

Ook in ander opzicht hebben we vooral positieve ervaringen met de Saab. Het benodigd onderhoud was in al die jaren extreem minimaal en hij heeft ons technisch gezien nooit in de steek gelaten. Omdat de Saab al die jaren als tweede auto is gebruikt, reden we er per jaar maar een paar duizend kilometer mee. Op de sporadische wat langere rit na waren het vooral kortere afstanden die afgelegd werden, met een verbruik van 1:10. Naar hedendaagse maatstaven niet spectaculair goed, maar gegeven het vele stadsgebruik ook bepaald niet slecht.

Het uit de autowereld bekende adagium “wat er niet op zit kan ook niet stuk” is 100% onze ervaring met de Saab. Nou ja, de hemelbekleding ging zo’n 10 jaar geleden loshangen. Dat is wel een bekend Saab-dingetje. De oplossing was even simpel als doeltreffend: bij een specialist voor auto-interieur hebben we de bekleding voor weinig geld weer in zijn oude glorie alten herstellen.

Een kleine 10 jaar geleden werd de lak op sommige plaatdelen dof. Dat hebben we aanvankelijk opgelost door de auto te laten polijsten. Helaas is het woord “opgelost” uit de vorige zin redelijk letterlijk te nemen, want toen de auto op enig moment door de wasstraat ging eindigden we met diverse gebleekte plaatdelen. Tja, wie is dan verantwoordelijk: de polijster, de wasstraat of wijzelf? Het antwoord zal wel in het midden liggen en we hadden geen zin in een juridische strijd hierover. Immers, nog zo’n wijze spreuk, dit keer van toepassing op de kostenkant bij het inschakelen van een advocaat: “wie procedeert om een koe die geeft er een toe”. In 2012 hebben we daarom maar besloten om de Saab helemaal over te laten spuiten, met fantastisch resultaat. Opeens reed mijn vrouw weer in een optisch geheel nieuwe Saab!

Het hoeft geen verder betoog dat wij met recht en reden Saab-liefhebber zijn. In 2015 mondde dat er in uit dat mijn vrouw een 9-3 Cabrio uit 2005 heeft aangeschaft. Daarover wellicht later ooit meer. Omdat we er nog niet aan toe waren om afscheid te nemen van de 900 hebben we de auto in 2015 geschorst. Daarbij hebben we overigens wel een domme fout gemaakt door abusievelijk de autoverzekering niet op te zeggen. Los van de onnodige betaalde verzekeringspremie leverde ons dat ook nog een boete op. De RDW concludeerde namelijk dat om het enkele feit dat de auto verzekerd was, hij dus ook wel gebruikt zou worden. Gevolg: naheffing van de wegenbelasting plus boete!

En nu? De Saab 900 staat nog altijd bij ons op het terrein. Eigenlijk bedoeld om ooit weer in gebruik, maar dat is tegen beter weten in. Dat gaat niet meer gebeuren, daarvoor zijn we veel te blij met de 9-3 cabrio. Met pijn in het hart hebben we daarom eindelijk besloten de Saab 900 in de verkoopte zitten. Ook al moet er na 5 jaar stilstand met zekerheid wel het één en ander aan gebeuren (zie de advertentie op Autoscout24), hij vertegenwoordigt nog zeker wel een waarde. En dat bedoel ik niet alleen financieel, maar zeker ook emotioneel. Daarom hopen we een echte Saab-liefhebber als koper te vinden, die er aardigheid in heeft de auto weer vol trots op de Nederlandse wegen te brengen.

De foto's zijn van direct na het overspuiten in 2012!

4,3
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  4
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens