Saab 9-3 SE 2.2 TiD (2001)

Saab 9-3

Uitvoering9-3 SE 2.2 TiD
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2004

Aangezien de afstand woon/werk verkeer voor mij van 20 km naar 280 km per dag veranderde door een andere baan, ging ik op zoek naar een andere auto. Het werd een Saab 9-3 2.2 TiD SE. Ik kan niet anders zeggen na 4000 km: wat een fantastische auto. Ik ben blij geen BMW 3-serie te hebben genomen, want daar heb ik nog serieus over getwijfeld. Maar na het rijden in beide auto´s en de vergelijking van de interieurs werd het toch echt (met voorsprong) de Saab.
Ik ben erg tevreden over de auto. Het comfort op de snelweg is heel goed, de auto rijdt heel rustgevend. Weinig motorgeluid dringt binnen in het interieur, en de stoelen zijn ronduit perfect! Dit gecombineerd met een zeer goed audiosysteem, een fijne klimaatregeling en cruise control maakt het verslinden van kilometers tot een peulenschil. De motor is met 125 pk zeer sterk, (de trekkracht is enorm!), en ik rijd er makkelijk 1 op 18 mee, bij gecombineerd gebruik (snelweg/stad). Als ik toch een minpuntje moet noemen, dan is het de trekkracht tussen de 1000 en 1800 toeren. Je voelt/ merkt dat de motor het liefst tussen de 2000 en 3000 toeren draait.
Ook het exterieur van de Saab is erg mooi! De originele Saab velgen gecombineerd met de licht gespoilerde buitenkant maken de auto tot een plaatje. De buitenkant en het interieur stralen luxe en exclusiviteit uit. Je kijkt graag nog een keer achterom na het afsluiten van de auto. Overigens doen andere mensen dat ook! Je trekt er veel bekijks mee!

Tot nu toe geen problemen, al had ik in de tweede week dat ik de auto in mijn bezit had meteen al voorschade. Mijn buurvrouw (Volkswagen Touareg) wilde voor mijn auto inparkeren, en reed mijn voorbumper er volledig af. Het was een naar gehavend gezicht, maar de auto is weer tip top in orde.

**Update bij 152.500 kilometer**:

Ik heb nu bijna 20.000 km gereden in 5 maanden tijd, en ik ben nog steeds net zo enthousiast als in het begin, 5 maanden geleden toen ik de auto kocht. Het comfort is echt perfect, en aangezien ik 280 km per dag rijd ook een must. De stoelen zijn zeer goed, net als de klimaatregeling en de audioinstallatie. In deze auto word je niet moe... en stap er na anderhalf uur fit uit. Daarnaast is het elke dag gewoon dienst doen. Geen verassingen. Wel zo prettig. En daarnaast het verbruik bij Snelweg / Stad / B-weg gemiddeld 5.5 liter op 100 km.

Net de eerste onderhoudsbeurt laten uitvoeren, en ik moet toegeven, ik was wel wat huiverig voor de onderhoudskosten aan de Saab. Ik bedoel, je rijdt toch een redelijk exclusief merk. Maar ik stond versteld! De onderhoudskosten zijn nog lager dan bij de Citroën specialist (geen dealer) waar ik mijn vorige auto in onderhoud had. Bij Saab Janse in Zwolle werken ze met vaste prijzen, en ik betaalde slechts 395 Euro voor de 150.000 beurt, en die is redelijk uitgebreid. En ik kreeg gratis een hagelnieuwe 9-3 SportSedan als leenauto. Kortom helemaal top! Goede service. Zeer tevreden tot nu toe.

**Update bij 161.000 kilometer**

Alweer bijna 10.000 km afgelegd sinds de vorige onderhoudsbeurt. Het gaat hard met 280 km per dag. Maar de auto houdt zich magnifiek. Het blijft een genot om in te rijden. Laatst in Antwerpen, maar op die Belgische kasseien bleef het dashbord toch niet kraakvrij. Ik houd het maar op de bijzondere omstandigheden. Ik heb ontdekt dat cruisen op de snelweg bij 130 me toch het best bevalt. Ik heb ook info aangevraagd om mijn auto te laten tunen. Het aantal pk’s gaat dan van 125 naar 150, en het koppel van 280 naar 340 NM. Ik vind de trekkracht nu al fromidabel, vooral in zijn 4 van 60-100. De kosten bedragen zo’n 700 Euro. Misschien bij de volgende beurt, staat gepland voor 170.000 km.

** Update bij 172.000 km **

Alweer 10.000 km verder, en net de 170.000 kilometer (102.000 miles) beurt gehad. Nu ook een APK keuring erbij, en deze kosten samen 472 Euro inclusief BTW bij ASM Amsterdam. Voor de kosten hoef je Saab rijden echt niet te laten, zeker niet als je afstanden aflegt zoals ik dat doe. Alhoewel de kilometrage bij mij naar beneden is gegaan, van 280 km per dag naar 90 km per dag vanwege een nieuwe baan. Ik heb bijna anderhalf jaar 280 km per dag gereden, en ik heb in 7 maanden tijd de auto van 133.000 naar 172.000 gereden zonder ook maar een enkel probleempje. Gewoon twee beurten, maar alleen de laatste 5000 kilometer ervoer ik startproblemen bij koude motor.

Terug naar de beurt, naast de APK en 170.000 beurt was ik toe aan twee nieuwe banden, een nieuwe kentekenplaat en -houder voor (klein aanrijdinkje tijdens de extreme sneeuw deze winter), en dus de start problemen bij koude motor. Eerst dacht ik aan de gloeibougies, maar later begon het me op te vallen dat het alleen voorkwam bij een halfvolle tank, of leger dan halfvol. Als ik weer ging tanken en de tank zat weer vol, was het probleem verholpen. Het bleek een probleem met de retourleidingen te zijn, waardoor de diesel terugliep in de tank, en deze voor het starten dus niet beschikbaar was in de motor. Dat moest eerst door het starten weer in de motor gepompt worden, en dat resulteerde in lang doorstarten voordat de motor aansloeg. Bij warme motor of een korte stop kreeg de diesel niet de kans terug te lopen in de tank, en deed het probleem zich niet voor. Verder de remmen achter afgesteld en gecontroleerd. Al met al een gewone beurt, met regulier onderhoud, op de retourleidingen na.

Ik ben nog steeds erg tevreden met mijn Saab, nu na bijna 40.000 km in 7 maanden tijd. De stoelen zijn nog steeds perfect, net als de motor. De 170.000 km voel ik er tijdens het rijden niet aan af. Hij draait soepel, en trekt als een zonnetje. Tevens heb ik de stoelverwarming deze winter als heerlijk ervaren, met name als de auto nog niet warm is, en de verwarming dus nog geen warme lucht blaast. En nu begin je af en toe de Automatic Climate Control weer te gebruiken, met de eerste zonnige dagen. En het uiterlijk... ik blijf het nog steeds een zeer mooie en stoere auto vinden. Het SE model kom je niet heel veel tegen, maar als je er een ziet rijden kijk ik altijd toch even om. En ik denk velen met mij, ook niet Saab rijders...

** Update bij 196.000 km **

Alweer 26.000 km verder en net weer de jaarlijkse APK en 190.000 km beurt laten uitvoeren bij Saab ASM in Amsterdam. Ik moet zeggen dat ik erg verheugd was over de ’laagte’ van de rekening. De gehele beurt + APK kostte me 420 Euro inclusief BTW. Er waren verder geen bijzonderheden, alleen de normale zaken zoals olie verversen en oliefilter, interieurfilter, en dat soort zaken. Onvoorstelbaar dat je een jaar kunt rijden, op dagelijkse basis, voor 400 euro aan onderhoudskosten. Hoezo Saab rijden duur? En ik rijd gemiddeld ook nog 1 op 17, met de diesel, en ik rijd echt niet als mijn opa. Ik rijd wel veel met Cruise Control, maar die staat ook wel eens op 150. En ik rijd stads- en snelwegverkeer. En trek lekker pittig op, om van het koppel te genieten. Oke, niet vaan boven de 3000 toeren, aangezien de motor het lekkerst trekt tussen 2000-3000 toeren. Niet verkeerd toch voor een auto van bijna 1400 kilo?

Ik ben nog steeds erg tevreden met mijn Saab, 125 pk, en bijna 300 Nm trekkracht is nog steeds erg lekker rijden. En dat met een auto uit 2001, en bijna 200.000 km op de klok. Er is menig moderne diesel die het met minder moet stellen. Na jarenlang kleine auto’s (en diesels) te hebben gereden, kan ik maar een ding zeggen: ’Ga een grotere - maar tweedehands - auto rijden uit het hogere segment’. Zoveel veiligheid, luxe, comfort, en heerlijke rij-eigenschappen! En ik betaalde voor mijn drie jaar oude Saab slechts 12.000 euro voor een auto met een nieuwwaarde destijds in 2001 van 44.000 euro. Wie is er nu gek?

Ik heb de laatste maanden met ups en downs overwogen om de auto te laten chiptunen om het vermogen te laten stijgen van 125 naar 150 PK en het koppel van 280 naar 340 NM. Maar op een of andere manier durf ik het nog niet aan met de kilometerstand. Misschien heeft het nog even tijd nodig. Maar nog meer trekkracht vanuit de lage toeren zou mij goed passen. Een heerlijke inhaal manoeuvre in 4 van 70 naar 140 voel ik nu al... wordt vervolgd.