Saab 9-3 S 2.0 t (1999)

Geblazen bekoring

Saab 9-3 S 2.0t
Saab hoort sinds jaar en dag tot de betere kringen. In deze test mag een 'modale' uitvoering van de Saab 9-3, de 2.0t, zijn kunstjes laten zien. Zal de 'koele' Scandinavische schone ons kunnen bekoren?

De Saab 9-3 is overigens geen pure Zweed meer. General Motors heeft bij het merk uit Scandinavië een dikke vinger in de pap, en de 9-3 staat op de bodemplaat van de Opel Vectra.
Tenzij je de diesel of de Viggenversie van de Saab 9-3 bestelt, krijg je hem altijd met een 2,0-liter krachtbron geleverd. Maar die kent niet minder dan vier varianten. De viercilinder is er zonder turbo, met lagedruk turbo, met een "gewone" turbo en met hogedruk turbo. Die laatste is natuurlijk het sterkste. Maar voor deze dubbeltest hadden we genoeg aan de 2.0 met de kleine "t" voor "lagedruk turbo". Zijn kalme compressor blaast hard genoeg om voor goede prestaties te zorgen.
113 kW/154 pk brengt de 2.0t op de been. En 219 Nm koppel, beschikbaar vanaf 2600 toeren. Met al die paarden en een koppel van dik 200 Nm moet een wagen van het formaat Saab 9-3 vlot vooruit kunnen komen. Over de prestaties die hij neerzet valt dan ook weinig te klagen. Op topsnelheid loopt hij 210 kilometer per uur. Leuk om te weten, maar niet iets om uit te proberen; tenzij je toevallig in Duitsland vrij-Bahn hebt. Maar pittig optrekken kan nog weleens van pas komen, al was het alleen maar om in het dagelijks verkeer het tempo er een beetje in te houden. Vanuit stilstand kun je in 8,9 seconden op honderd zitten. Voor het versnellen van stadstempo (50) naar buitenwegtempo (80) heeft de Saab in 3 vijf seconden nodig en in 4 net geen zeven tellen. De inhaaloefening 80-120 km/h kost in 4 9,5 seconden en in 5 zo"n 14 tellen.

Eigen stijl

Het Saab-interieur heeft een onmiskenbaar eigen stijl. De combinatie van instrumentenpaneel en middenconsole is duidelijk van de rest van het dashboard afgescheiden. Afgezien van de toetsen en knoppen die we er vinden is het oppervlak opmerkelijk plat; geen bolling te bekennen. Karakteristiek voor Saab zijn ook de ovale ventilatieroosters met wafelstructuur.
Het zitmeubilair van de Saab heeft een comfortabel, huiselijk, karakter. Geen spoor van sportiviteit. De bestuurder kan z"n fauteuil hoger of lager zetten, de stuurkolom is alleen in lengte verstelbaar. Maar ook daarmee is een goede zitpositie altijd wel te vinden. Airbags voor bestuurder en passagier plus zij-airbags, ze horen er standaard bij. Maar de Zweden gaan nog wat verder met de veiligheidsvoorzieningen. De hoofdsteunen zijn zo geconstrueerd dat er zelfs in de hoogste stand nooit een gat valt tussen de steun en de bovenkant van de rugleuning. Bovendien krijgen de steunen een extra veiligheidssysteem mee, dat helpt een whiplash te voorkomen bij aanrijding van achteren.
Na de veiligheid even een praktisch puntje; waar laat je de losse spullen? Saab is niet zo scheutig met opberg/aflegruimte. De portiervakken hebben een bescheiden formaat en ook verder kun je niet veel kwijt.
Achterin de Saab vinden we drie driepunts veiligheidsgordels. Maar vreemd genoeg krijgt hij maar twee - niet verstelbare - hoofdsteunen mee. Wat betreft ruimte achterin scoort de Saab goed. Voldoende been- en hoofdruimte.
De Saab 9-3 heeft een grote achterklep met daaronder een prima toegankelijke bagageruimte die bijna 500 liter groot is. Maar de vorm ervan is niet zo voordelig, wat ten koste gaat van het aantal koffers dat mee kan. Moet er meer mee? Geen probleem; je kunt de rugleuning en zitting achter in ongelijke delen neerklappen.

Gerieflijk vervoer

De vering en demping zijn zonder meer op comfort afgestemd en de Zweed vervoert z"n inzittenden dan ook meestal gerieflijk. Met z"n gemoedelijke karakter daagt de Saab niet uit tot coureurtje spelen, maar hij maakt ook geen bezwaar tegen een pittige rijstijl. "Scherp" kun je z"n besturing niet noemen, de 9-3 laat zich toch nauwkeurig in de gewenste richting dirigeren. En met snelle bochten heeft hij helemaal geen moeite. Schakelen? Gewoon goed. Niets op aan te merken. Geholpen door turbokracht komt de 9-3 S 2.0t aan een flink koppel. Geen wonder dat hij makkelijk vanuit lagere toerentallen versnelt, overigens zonder lawaaiig te worden. Op snelheid hebben inzittenden al helemaal geen last van "geluidshinder".

Signalement

Merk Saab
Model 9-3 S 2.0 t
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 28.350

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.985 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 240 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.629 mm / 1.711 mm / 1.428 mm
Wielbasis 2.605 mm
Massa leeg 1.315 kg
Laadvermogen 565 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 710 kg
Banden195/60VR15Prijzen
Topsnelheid 215 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,9 s (fabrieksopgave: 8,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,5 s / 14,1 s
Brandstofverbruik 8,9 l/100km