Renault Mégane Grand Tour 1.5 dCi 105 Tech Line (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Mégane Grand Tour 1.5 dCi 105 Tech Line |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand laatst | 43.000 km |
ERVARINGEN
Nadat mijn vorige auto (lease) het maximum aantal km bereikt had, was het weer tijd om een andere uit te zoeken.
Mijn vorige auto, een Seat Ibiza FR TDI was een relatief kleine maar snelle auto. Vanwege gezinsuitbreiding uiteraard op zoek naar iets meer ruimte, in de vorm van een station. En één van de belangrijkste eisen op mijn lijstje was soepel veercomfort.
Uiteindelijk is de keus gevallen op de Megane Grand Tour Tech Line 1.5 dci (105 pk / 240 Nm), mede door de gunstige leasetarieven.
Ondanks de bekende elektronica problemen waar dit type om bekend staat, en er blindelings van uit ga dat de kinderziektes opgelost zijn na de facelift, heb ik toch de gok genomen.
Auto/uitrusting
Ik heb gekozen voor de Tech Line uitvoering, standaard uitgerust met o.a. automatische klimaatregeling, regensensor, lichtsensor, lichtmetalen velgen, xenon verlichting, keyless entry, radio-cd speler, parkeersensoren en stuurwielbediening t.b.v. audiofuncties.
Verder heb ik als opties genomen 2 glazen daken, Carminat kleuren-navigatie, afneembare trekhaak (afneembaar noodzakelijk indien je de parkeersensoren wilt blijven gebruiken), cd-wisselaar en metaallak (verplicht i.c.m. Tech Line).
Rijervaring
De auto straalt rust uit als je er in rijdt, d.w.z. hij nodigt niet uit tot sportief rijden. Daarbij ligt de geluidsproductie van de motor op een aangenaam niveau, zeker in verhouding tot de Seat diesel welke ik hiervoor had. Inhalen kan veilig met deze motor, maar vergt logischerwijs meer ruimte als bij de Seat. Het veercomfort is bijzonder aangenaam en verademend. Minder vlak wegdek en onvolkomendheden erin worden elegant weggefilterd. Bij het nemen van drempels hoef ik niet meer bang te zijn om aan de grond te geraken. Overhellen in bochten is meer dan bij een sportonderstel, maar voor de snelheid maakt het niets uit.
Over de stuurinrichting van de Megane is al veel geschreven, en meestal niet in positieve zin. Ook ik kan er niet lovend over zijn, al is het gevoel na de facelift duidelijk zwaarder geworden en verbeterd. Op de rechte baan merk je dat rond de middenstand af en toe kleine correcties te zwaar gaan. Het is net of je hem uit de middenstand moet draaien.
Zitpositie
Met mijn lengte van 1.97 m is een goede zitpositie voor mij niet altijd in iedere auto een even groot succes. De ruimte in de Megane voorin is voldoende, hetgeen overeenkomt met andere auto’s in deze klasse. De zitgedeelte van de stoelen is middelmatig qua lengte en daardoor ook qua ondersteuning. Dit vang ik op door ze maximaal te kantelen. De rugleuning is verstelbaar met een hendel, niet traploos, maar wel goed te regelen. Toch heb ik liever een draaiknop. Het stuurwiel daarentegen is in hoogte en diepte goed te verstellen, waarbij opvalt dat het stuurwiel lekker ver naar je toe getrokken kan worden.
Uiteindelijk heb ik een goede zitpositie weten te vinden.
Positieve en negatieve punten
Erg prettig is het lichtinval van de zonnedaken, al zet je wel sneller je zonnebril op. In geopende stand is het windgeruis hiervan tot 50 km/uur acceptabel, maar daarboven doe ik hem snel dicht.
De regensensor bevalt uitstekend, zelfs zo goed dat je bijna schrikt als ie z’n werk gaat doen.
Ook de cruise-control werkt makkelijk, zit op een goede plek op het stuur, en werkt met kleine stapjes van 2 km/uur zonder schokken. Een stuk prettiger als in mijn vorige auto.
De standaard Xenon verlichting ervaar ik ook als zeer prettig. Mijn vorige auto had deze ook, maar de lichtbundels reikten minder ver ondanks het meerdere keren laten verstellen/afstellen door de garage.
Aan de keyless entry moest ik in het begin wennen (zit ie echt dicht?), maar het (ver)went snel.
Verder is het prettig dat je op vele plekken ruime vakken hebt om zaken in op te bergen zoals de deurportieren, groot vak in de armsteun en het royale dashboardkast(je).
Ook de kofferbak is lekker ruim en bied vakken in de bodem voor bijv. de kogel. Het afdekzeil ziet er netjes uit en sluit alle openingen goed af, maar het sluiten ervan dient met zorg te gebeuren. Opel heeft het sluitingsmechanisme bijvoorbeeld netter voor elkaar.
Het scherm van het navigatiesysteem komt mooi automatisch uit het dashboard omhoog (wel met een mechanisch geluid), heeft een mooi groot scherm, en berekent snel de route. I.c.m. met de zonnedaken is het bij felle zon niet altijd even goed af te lezen. Verduisteren van het zonnedak biedt dan uitkomst. Elk voordeel heb z’n nadeel laten we maar zeggen.
Kosten/verbruik
Over de kosten kan ik niet veel zeggen als leaserijder en zeker nu nog niet, maar over het verbruik wel. Deze is niet slecht, maar komt ook niet in de buurt van de opgegeven cijfers. Tot nu toe over de eerste 3850 km heb ik gemiddeld 1:18 gereden. Al heeft dat uiteraard sterk te maken met de rijstijl en soort traject dat er gereden word.
Tot zover deze introductie, later meer, hopelijk zonder de bekende megane problemen.
PROBLEMEN
- 43.000 km
De auto kon niet meer uitgezet worden d.m.v. de start/stop-knop. De enige manier waarop de auto nog wilde stoppen was rem erop, en de koppeling op laten komen. Het bleek een electronica probleem te zijn. Motormanagement vervangen heeft het euvel verholpen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.