Peugeot 406 ST 2.0-16V (1996)

Peugeot 406 ST 2.0-16V (1996)

Uitvoering406 ST 2.0-16V
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2000

De desbetreffende auto, gespoten in een bordeaux rode wijnkleur, is door ons in 2000 gekocht voor rond de 13.000 euro. De kilometer stand betrof toen 87.000 kilometer en leek na een aantal testritten op een ideale gezinsauto. Nu - zo’n 6 jaar later en ruim 60.000 kilometer verder - is de 134 pk sterke benzine nog altijd in voor een sprintje naar de 100 km/ph. De 2 liter 16 klepper is niet vies van snelheid, en is eveneens een comfortabele auto om in te rijden. De schakelbak voelt iets wat verouderd aan en mist wat sportiviteit. De eerste 3 versnellingen van de auto brengen je vrij snel naar de 100 , maar zodra je naar zijn 4 overschakelt kost het je gevoelsmatig uren voor je rond de 150 kilometer per uur rijd. Het groot licht van de auto brengt nauwelijks verandering tot het normale licht, om even door te gaan op de nadelen. Gezien de Franse makelaardij van deze auto is het accent vooral op degelijkheid gelegd. Bij het stoplicht merk ik dat menig Golf of Civic zich vergist in deze auto, die op de lange afstand niets meer is dan een normale 4deurs gezinsauto. Na 6 jaar lijkt zijn beste tijd erop te zitten, en hoop ik stiekem op een Volvo V70 of S60.

Al na anderhalf jaar kregen wij een chronisch probleem met de centrale deurvergrendeling. Van de 1 op andere dag ontgrendelde de sloten niet meer bij het draaien van de sleutel . Het automatisch vergrendelen en ontgrendelen via de sleutel waren toen al kapot gegaan. Wanneer je de sleutel in het slot stak en hem draaide was er wel speling , maar verder gebeurde er weinig tot niets. Na wat gestuntel draaide het slot letterlijk door , zodat we een heel rondje konden draaien met de sleutel zonder ontgrendeling. Na vele malen ergeren en een aantal servicebeurten , doet het probleem zich tot de dag van vandaag nog steeds voort. Een ander groot probleem van de auto is de afstelling van de stuurinrichting. Wanneer je met 120 kilometer per uur uitvoeg van de snelweg , en afremt bij bijvoorbeeld een bocht in de uitvoegstrook , dan trilt het stuur bijna uit je handen vandaan. Dit kan gerust als levensgevaarlijk gezien worden , omdat wanneer ik het stuur niet stevig vasthoud , de auto met een snelheid van 100 kilometer per uur haaks de berm in slingert. Dit probleem word binnenkort behandeld bij de dealer , maar daar heb ik eerlijk gezegd weinig vertrouwen in . Bij de meeste krappe draaicirkel , komt er vanuit de wielkast een krakend geluid dat ik absoluut niet thuis kan brengen . Ik denk dat dit in verband staat met het ’trillende’ stuur bij afremmen van een snelheid die minimaal rond de 90 km/ph ligt. Buiten deze niet onbelangrijke feiten zijn er geen grote problemen geweest met onze auto in de afgelopen 6 jaar.

5,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee