Peugeot 308 SW XT 1.6-16V HDiF 110pk (2008)
Uitvoering | 308 SW XT 1.6-16V HDiF 110pk |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
3 November 2008: Sinds 23 oktober heb ik dan eindelijk mijn nieuwe auto ontvangen. Het betreft hier een Peugeot 308 SW 1.6 HDI in de XT uitvoering, gespoten in de kleur Rouge Babylone. Met als extra opties een bluetooth carkit en parkeersensoren voor en achter.
Na even te hebben getwijfeld aan een Ford Focus Wagen in de Titanium/business uitvoerig. Heeft de levertijd en de afwerking van de Focus me uiteindelijk doen besluiten tot de Peugeot. Ondanks dat de Focus eigenlijk even compleet was en zelfs navigatie had. In de Peugeot een optie van € 2.700,-!!
Nu binnen 2 weken al 3.300 kilometer te hebben gereden is het denk ik wel tijd voor een eerste review. De auto rijdt uitstekend, ik was bang dat de auto toch wat te zwaar is voor de motor. Maar dat valt reuze mee. Hij trekt vlot op en loopt rustig 170 km/h. De auto is stil en comfortabel, zelfs op de Belgische snelwegen blijft het lekker rijden met deze auto. De ruimte bevalt me ook prima. De eerste tuinset is reeds vervoerd en het ging er met gemak in. Het glazen dak is een ware verademing, vooral tijdens de grijze dagen van de afgelopen week is het heerlijk rijden.
De parkeersensoren kan ik je van harte aanbevelen, de neus is wat onoverzichtelijk en dan helpen deze zeker met het schadevrij inparkeren.
Er zijn nog geen problemen geweest tot nu toe. Ik heb wel een aantal punten die ik liever iets anders zou zien:
- De gevoeligheid van de regen sensor kan niet ingesteld worden;
- Er is geen shuffle mogelijkheid over de gehele MP3 cd, wanneer je deze in mappen hebt gezet.
- In de boordcomputer staat de optie om het verbruik in kilometer per liter weer te geven, echter er verandert dan niets.
- Het bedienen van de telefoon is af en toe wat omslachtig. Je moet de source knop op de afstandsbediening 2 seconden ingedrukt houden voordat je eindelijk op kan hangen. Ik heb het gevoel dat dat beter kan.
Echter deze problemen hebben vooral te maken met gemakzucht en gewenning van de auto.
Al met al een prima auto. Ik verwacht dan ook dat ik zeker nog 3 jaartjes met deze auto door kan zonder problemen.
1e beurt achter de rug
Na in ongeveer drie maanden 15.000 km gereden te hebben was het gisteren tijd voor de eerste beurt. Zoals te verwachten waren er geen problemen met de auto. In een uurtje was de beurt gedaan dus ik heb er op kunnen wachten.
Wel jammer is dat de auto om de 15.000 kilometer na de garage moet voor een beurt. Bij een diesel is het toch vaak zo dat je veel rijdt per jaar en daar zou naar mijn mening ook de onderhoudsinterval op afgesteld moeten/kunnen worden. Mijn vorige auto hoefde pas om de 30.000 kilometer na de garage.
Verder kan ik na 3 maanden zeggen dat het een ruime comfortabele auto is zeer geschikt om veel kilometers mee te rijden. Het gemiddelde verbruik is 1 liter op 18,5 kilometer. Ook tijdens verhuizingen en verbouwingen is de auto ideaal. Met de drie losse stoelen thuis in de gang kan je profiteren van zeer veel laadruimte.
Ik heb twee probleempjes gehad, een is de als optie genomen bluetooth carkit. Deze werkt niet heel prettig, geluidskwaliteit is prima maar de gebruiksvriendelijkheid is wat minder. Ook was er een update voor nodig om de auto met de telefoon te kunnen laten communiceren. In het begin liep carkit vast en dan is je radio met geen mogelijkheid uit te krijgen. Totdat de auto in energiebesparings modus gaat. Voor deze update heb ik wel de auto, telefoon en simkaart één gehele dag in moeten leveren. Niet echt handig.
Verder zit er een groot kleurverschil tussen de voorbumper en de rest van de auto, volgens de dealer is dit veroorzaakt doordat de bumper van kunststof is en de rest van metaal. En dat Peugeot hier niets aan kan doen, ik vindt het verschil dusdanig groot dat ik hier nog wel wat extra actie aan ga besteden omdat ik dit niet vindt passen bij een auto van bijna € 32.000,-.
Maar deze nadelen wegen niet op tegen de rest van de auto, zoals het er nu uit ziet kan ik zeker nog 3 jaar met plezier van deze auto genieten.
En weer wat kilometers verder
Circa 5.000 kilometer geleden heeft de auto weer een beurt gehad. En zoals je mag verwachten geen problemen. Ze gaven wel aan dat motor iets olie verliest bij de carter, echter dit was van dusdanig niveau dat dit kon wachten tot de volgende beurt. Ik heb zelf nog geen olie bijgevuld tussen de beurten.
Wel in de tussentijd 2 keer een lampje van de dagrijverlichting moeten vervangen.
Verder is het nog steeds een heerlijke reis auto. Met gemiddeld circa 1.000 kilometer per week is het prima vertoeven. Het verbruik zit nu rond de 5,2 liter per 100 km, wel veel snelweg kilometers op de cruise control en het geluk dat ik ook overdag tussen de ochtend en avondspits door mag rijden.
Volgende week naar de Pyreneeën. Dus ik ben heel benieuwd hoe deze auto zich gaat gedragen met volle bepakking en een rit van 1.400 km aan een stuk.