Peugeot 307 XS 1.6 16V (2003)
Uitvoering | 307 XS 1.6 16V |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Sinds 1.5 maand de trotse bezitter van een 307. Na onze vorige auto, een Suzuki Liana, een flinke sprong voorwaarts. Echt een mooie en prima rijdende auto.
Wat vooral positief opvalt is de zit op de stoelen, eindelijk eens goede ondersteuning van de bovenbenen. En heel prettig de armsteun voor de langere rit. Na een lange rit stap je ontspannen uit! Het stuur is zowel in hoogte als in diepte te verstellen en dat samen met de hoogte verstelling van de stoel (ook de passagiersstoel is in hoogte te verstellen!) geeft voor iedereen en perfecte zit achter het stuur.
Ook de vering en demping is een heel verschil met de Suzuki. Die stug en stoterig was, terwijl de Peugeot stevig maar toch comfortabel is . Ook gaat de 307 veel stabieler
door de bocht, hij hangt niet zo snel op één oor.
De 1.6 16V is lekker pittig en toch redelijk zuinig. Tot nu toe in de stad 1 op 12,5 en op de grote weg 1 op 14,5.
De auto heeft climate control, perfect, de temperatuur instellen en klaar + een gekoeld dashboardkasje waar makkelijk een 2 liter fles in past. Dus in de zomer een koel hoofd en een koel drankje!
De auto heeft ook cruise control wat op de grote weg heel ontspannend rijdt, mits het niet te druk is want dan blijf je schakelen (aan/uit).
De radio heeft stuurbediening en dit werkt erg prettig. De kwaliteit van de boxen is overigens maar matig, je moet de bass en treble flink opvoeren om een beetje mooi geluid te krijgen. De radio is een ’normale’ radiocd-speler en dat heeft tot gevolg dat er ’een gat’ in het dashboard onder de radio zit. Dit vonden wij niet mooi dus hebben we een opbergsysteem voor 4 cd’s laten inbouwen zodat het dashboard meer ’af’ is.
Tot nu toe, na 1,5 maand in bezit, rijd ik met veel plezier in deze auto en hopen we er nog lang plezier van te hebben.
Middels deze review zal ik u de komende tijd op de hoogte houden van mijn ervaringen met de 307. Want 1500km is natuurlijk nog niet zo veel.
13-07-2008
Helaas is op de één of andere manier een aantal update\'s weggevallen.
Ik zal een samenvatting proberen te geven van wat er zoal vermeld stond:
Op 10-07-2008 hebben we afscheid genomen van bovenstaande auto. We hebben hem namelijk ingeruild voor een Renault Scenic.
Hij is niet weggegaan omdat hij niet beviel hoor! Prima auto niets mis mee.
De eindstand qua kilometers is 91000km geworden dus hebben we er bijna 53000km meegereden in ruim 3 jaar. Nooit heeft hij ons in de steek gelaten en verschillende keren heeft hij ons naar Frankrijk en Spanje gebracht.
Met en zonder vouwwagen, met dakkoffers en volle achterbakken zonder mopperen deed hij zijn werk. Gemiddeld lag het verbruik gedurende de periode op 7 - 7,5l per 100km.
Wat opvalt is dat de auto bij volle belading flink gaat hangen. Ik heb nog overwogen er hulpveren onder te laten zetten, maar €300,- voor twee tot drie weken per jaar vond ik te duur.
Twee keer is de auto naar de garage geweest i.v.m. een terugroepactie, gelukkig twee keer niets aan de hand. Maar je wilt liever niet dat dit nodig is!
De auto heeft de garage verder alleen gezien tijdens de reguliere beurten.
De banden zijn vervangen en de uitlaat, die was compleet afgebroken (na 5 jaar).
Een steeds terugkerend probleem was de slechte start in de winter. De auto houdt dan in en als je niet oplet slaat hij af bij het schakelen tussen de eerste en de tweede versnelling. De garage had hier geen verklaring / oplossing voor.
N.a.v. een tip hieronder gemeld door Smit heb ik de motorsoftware laten updaten en op advies van de garage de gewone olie laten vervangen door synthetische.
Het leek hierna iets beter te gaan maar uiteindelijk bleef het euvel bestaan.
Omdat ook verschillende testen melding maakte van een ochtend humeur van deze motor, denk ik dat het bij deze auto hoort. En het niet op te lossen valt.
We hadden na ruim drie jaar wel zin in een andere auto en dat is zoals gemeld een Renault Scenic geworden. Ook nog naar 307 break\'s en SW gekeken want een andere 307 had ook best gemogen. De keuze is dus een MPV geworden, i.v.m. opgroeiende kinderen.
Ik wens de nieuwe/volgende eigenaar van \"onze\" 307 nog jaren rijplezier toe.
Update 6 Oktober 2008
Waarom nog een update na bijna 3 maanden zonder 307?
De Scenic die we nu hebben is een prachtige ruime comfortabele auto!
Maar helaas niet zo probleemloos als onze 307. Die heeft 3 jaar probleemloos gefunctioneerd. De Scenic heeft al een aantal keren de garage gezien door problemen.
Ik kan nu al zeggen dat de 307 top was op dit punt. Dus misschien niet zo\'n goede keuze, de volgende auto wordt vast weer een Peugeot!
Geen, alleen een paar kleine dingetjes die door de garage zijn verholpen.(ruitenwisserbladen, niet goed sluitende brillenhouder). Meer een afleveringsprobleem dus.
Update 28-08-2005
terugroepactie i.v.m. brandgevaar door inwerking van pekelwater op de stekkerverbinding van de stuurbekrachtiging.
rammels in de achterbank.
Update 02-01-2006
terugroepactie i.v.m. brandgevaar door inwerking van pekelwater op de stekkerverbinding van de abs-pomp.
hopelijk de laatste X.
Update 03-09-2006
Slecht starten en afslaan bij koude motor (in de winter).
Is niets aan gedaan om dat motorsoftware geen storing aangeeft.
Ben benieuwd nu de winter weer naderd of het probleem terug komt.
Update 23-01-2007
Zie 03-09-2007, verder probleemloos
Update 29-07-2007
Geen.
Update 30-06-2008
In januari voor een software update + synthetische olie i.v.m. startproblemen in de winter.
Weer een Peugeot 307
Ander half jaar na het afscheid van deze 307 komt zijn opvolger er aan. Onze huidige Scenic heeft absoluut niet aan onze verwachting voldaan (zie mijn Review). Gezien onze positieve ervaring met de 307 is onze volgende auto dus weer een Peugeot 307 geworden!