Peugeot 205 XLD (1991)

Uitvoering205 XLD
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf1991

Meest duffe AW review

Ter introductie; het gaat hier om een 205 Van (grijs kenteken).

Hoe vervelend 't ook is, er valt eigenlijk niets over deze auto te zeggen, nou ja, niet qua enig gebrek, probleem of ander vanuit de auto onstaan onheil. Dit is de meest betrouwbare auto geweest waar ik - ook nog eens met plezier - mee heb gereden, 170.000 probleemloze kilometers.

Ok, één keer dan. Maar dan moet ik er eerst bij zeggen hoe de auto "geboren" werd.

In mei 1991 verhuisde ik van de autoverhuurwereld naar de meubelwereld. Weg mooie auto's, back to basics. Auto van de zaak, keus uit Golf, Escort, dat soort spul, maar liever een 205. Gebaseerd op ervaring uit die autoverhuur; uiterst comfortabel voor zo'n kleine auto, fantastisch weggedrag (gooien en smijten), redelijk pittig (1.8 liter diesel tegen 1.6/1.7 van de concurrentie en daarbij lichter) en last but not least; simpelweg hondsbetrouwbaar.

Omdat ik uit de autoverhuurwereld kwam had ik er ook de nodige connecties. Via die connecties wist ik bij een bepaalde garage in Dordrecht een aardige korting te bedingen en auto dus daar gekocht. Auto op een bepaald moment opgehaald en er gelijk mee naar Sittard gereden. Volgas, 170 op de teller, aan één stuk door. Ja, ik weet 't, je hoort auto's in te rijden, maar in de verhuur werd dat echt nooit gedaan en het waren eigenlijk alleen Opeltjes die dan nog wel eens vroegtijdig de geest gaven. Maar de Peugeot heeft deze ruwe ontmaagding met vlag en wimpel doorstaan, altijd rijden als een zonnetje, je verbeeldde je zelfs dat ie begon te kwispelen als ie je zag aankomen met z'n sleutel in je hand, even lekker uitlaten, andere Peugeotjes achterna zitten, beetje ravotten in de regen, een echt blije auto.

Geen problemen? Nou ja, één heel klein keertje dan. In die jaren reed ik één a twee keer per week van Haarlem naar Limburg v.v. en eigenlijk altijd plankgas. Een keer op een rit richting Limburg was ik gestopt op een parkeerplaats langs de snelweg om een broodje te halen. Toen ik weer verder wilde en startte sloeg de motor niet aan. Heel vreemd, want er was niets raars voordat ik was gestopt. Motorkap open, beetje kijken, komt er een vrachtwagenchauffeur op me af; "Hé jongen, is er wat?". "Ja, hij start niet meer, erg vreemd, deed 't net nog prima. Wel lang en volgas mee gereden". "Oh", zegt de chauffeur, "Is een luchtbelletje in de dieselleiding, laat maar 10 minuten staan, daarna doet ie 't weer, dag, goede reis nog!". En weg was ie. Ja, vast, dacht ik, maar wat kon ik anders doen dan wachten? Tien minuten later, voorgloeien, startmotor, vroem!, hij sloeg aan zonder protest. Niet te geloven, had ik daarnet een psychic truck driver gehad of zo? Hij had dus inderdaad gelijk. Daarna overigens nooit meer iets gehad.

Na 6 jaar trouwe dienst kwam het arme ding enigszins roemloos aan zijn einde. In eerste instantie bij mij, iemand nam voorrang en ik kon niet meer ontwijken/stoppen, wat resulteerde in een gehavend snuitje. Er waren toch al plannen voor een andere, dus na 't klapje gezocht naar een gegadigde. Ik wilde wel dat hij goed terecht zou komen, een trouwe vriend laat je tenslotte niet zo maar gaan. Een vriend van een vriend werd aanbevolen en had interesse en kocht de auto. Deze man woonde in Parijs en had daar twee bloemenwinkels, 't Peugeotje zou zijn Parijse afleverautootje worden. Zelfs nog geholpen met onderdelen, Peugeotje weer opgelapt en back to its roots. Wat me er niet was bijverteld; de nieuwe eigenaar bleek een notoire autobrekebeen, alles wat hij reed raakte vroeg of laat betrokken bij een flinke klap. Zo ook dit Peugeotje, slechts één maand na de emigratie. Ik zoek 'm nog wel eens op op Père Lachaise, dan leg ik een bloemetje en ook nu laat ik nog wel eens een traantje. Mijn trouwe vierwieler, rust in peace.