Peugeot 205 GTI 1.6 (1990)
Uitvoering | 205 GTI 1.6 |
Bouwjaar | 1990 |
Jaar van aanschaf | 1999 |
Jarenlang reed ik leaseauto’s voor mijn werkgever van de merken Opel, Fiat, Renault, Daewoo, en Seat. Toen het bedrijf failliet ging kreeg ik een dusdanige vergoeding mee, dat ik op rustig op zoek kon naar een nieuwe baan. Om mobiel te blijven moest ik een privéauto aanschaffen. Mijn insteek was om een simpel, snel, klein autootje te nemen, omdat ik bij een nieuwe baan wel weer een nieuwe leaseauto zou krijgen. Ik hoefde dus niet langdurig gebruik te gaan maken van mijn privé-aankoop.
Ik was als jonge twintiger zoals gezegd op zoek naar een rap bakkie i.p.v. een saaie gezinsauto. Voor weinig kon ik van iemand een rode Peugeot 205 GTI overnemen. Het betrof de 1.6i uitvoering en hoewel deze ietsje minder pk’s had dan de bekende 1.9i, waren ze beiden eigenlijk vrijwel even snel, omdat de 1600 een stukje lichter was. De auto was niet uitgebouwd en had de originele lichtmetalen velgen. Wel was een Remus raceuitlaat gemonteerd, wat ontzettend leuk was voor korte ritjes, maar erg vermoeiend voor langere stukken rijden. Sowieso was het al vermoeiend om met de auto te gaan rijden, want met mijn 2 meter lengte was het überhaupt al onmogelijk om fatsoenlijk te gaan zitten.
Ik heb de ‘Peug’ amper 1 jaartje gehad, want zoals gepland kreeg ik een nieuwe baan. Omdat ik hiervoor langere stukken diende te gaan rijden, ben ik overgestapt op een grotere auto, de leaseauto werd in die jaren fiscaal steeds minder interessant.
Aan de 205 GTI heb ik op zich leuke herinneringen. Natuurlijk, de techniek is Frans en erg matig (vooral de electronica is lachwekkend), het interieur was Spartaans, geen enkele vorm van comfort, spijkerhard onderstel (wel kart-achtige wegligging daardoor), etc. De auto gebruikte inmiddels haast meer olie dan benzine en zou waarschijnlijk niet door de APK gaan komen. Ik kon ‘em verkopen aan een sleutelaar, die ermee wilde gaan hobbyen. Samenvattend: een leuk en bloedsnel (110pk bij een wagengewicht van 850kg!) ‘speledingetje’, maar het had eigenlijk niks met serieus autorijden te maken. Ach, we zijn allemaal jong geweest…
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee