Peugeot 205 Génération 1.8 D (1997)

Peugeot 205

Uitvoering205 Génération 1.8 D
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2004

Omdat ik veel kilometers ging maken moest er een goedkopere auto komen (in gebruik). Deze 205 diesel gaf voor mijn budget uitkomst. Naar horen zeggen een zuinige auto, en toch relatief goedkoop in de wegenbelasting (110 euro per kwartaal). In anderhalf jaar veel kilometers gemaakt, ruim 50000. De zuinigheid viel in het begin een beetje tegen, de verhalen van 1:20 gingen bij mij niet op. Er zaten sportvelgen onder die er officieel niet onder horen, bij zware belasting achter liepen ze ook aan. Ik heb de originele velgen eronder gezet en voilá...1 op 20! Ik heb er zeer veel plezier aan beleeft, lange afstanden in nederland afgelegd, en in de zomer naar het buitenland. Vol bepakking, met grote dakkoffer naar Budapest en de achterlanden van Hongarije getoerd, om vervolgens naar Italië te gaan. Ruim 4000 km zonder problemen. Onder zware belasting rookt hij wel veel in de bergen, maar dit heeft nooit problemen opgeleverd.

Voor een gedeelte zijn er natuurlijk de ’normale’ onderhoudskosten als kleine beurt, distributieriem ed. De volgende dingen hebben zich in 50000km voorgedaan:

- alle remmerij vervangen binnen een maand (schijven krom, remschoenen achter eraf geschoten, handremkabels verrot, pikzwarte olie enz enz)(onder coulance)
- dieselpomp lekte, nieuwe pomp (=duur)
- bestuurdersstoel doorgezakt, leuning knakte naar achteren
- draagarmrubber voor vervangen
- remschijven voor wéér vervangen (warm gelopen, krom)
- afst bedienining kapot (zender)
- tankdop kapot (sloot niet meer goed af)
- lekkage achter via slot
- achterruitverwarming kapot

Al met al aardig wat dure reparaties. Mijnz inziens heeft de eerste eigenaar de auto stevig gebruikt, en nooit onderhoud gepleegd. Let hierop bij aankoop! Een dieseltje met 114000km op de teller is héél aantrekkelijk om te kopen, maar als hij slecht onderhouden is (zoals deze) dan kom je al heel snel voor dure reparaties te staan.

7,0