Peugeot 205 Génération 1.4i (1998)

Peugeot 205 Génération 1.4i (1998)

Uitvoering205 Génération 1.4i
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2016

Aanschaf van de auto

Het is al meer als een jaar geleden dat ik de Peugeot 205 1.4 Generation aan heb geschaft. Het was dat ik na mijn tijd in Polen weer terug kwam naar Nederland.

Na een aantal jaren te hebben gereden in een Volvo 960 3.0 van 1995 was het tijd om voor iets anders. De Volvo zou mij veel te duur zijn i.v.m de wegenbelasting en ik had mijn werk redelijk dicht bij huis.

Nu weer terug naar de Peugeot 205. In eerste instantie vond ik het maar helemaal niks. Het idee dat ik van zo'n tank naar een koekblikje ging. Maar goed... ik had niet zo gek veel te besteden en moest toch warm en droog naar mijn werk komen. Het eerste wat ik had vervangen ter preventie waren de riemen, bougies, filters en olie. Remmen waren nog prima en verder geen gekke dingen gevonden.

Ik moest zeggen dat de stoelen best comfortabel zijn. Voor iemand die 1.85 is voelt de auto toch een tikkeltje klein maar goed.

Eerste tegenslag

Dik 10.000 km verder. En ik stuit op een probleem. Ligt er een plasje olie onder de auto. De paniek sloeg erin. Wat kan het zijn? Op de brug ermee en de olie weghalen met remreiniger. En ja hoor... aandrijfaskering zo lek als een mandje.

Naar de automaterialenzaak even een nieuwe kering halen. Kosten: €8,75 incl. En een bult werk voor zo'n goedkoop onderdeel.

Probleem verholpen, nieuwe versnellingsbak olie erop en gaan met die banaan.

Wat een auto!

Nou... Dik 25.000 km verder sinds de aanschaf van de auto. Inmiddels bij een andere werkgever aan het werk. Moet elke dag 50 km heen en terug. Maar elke morgen doet de auto gewoon wat hij moet doen. Starten en rijden.

In de afgelopen 25.000 km veel meegemaakt. Twee keer mee op vakantie geweest naar Polen. 1200 km heen en 1200 km weer terug. Geen enkel probleem. Helemaal volgepakt met bagage en een kameraad van mij mee. En de auto komt prima mee met de rest van het verkeer.

Comfort... Ja dat is een ander verhaal als de auto helemaal is volgepakt maar de slogan ''Peugeot 205, een sterk nummer'' is wel van toepassing.

Met de APK keuring in oktober 2016 heeft de RDW keurmeester geen enkel minpuntje kunnen vinden. Ik was er ook al niet bang voor want, ik had hem zelf al aan een grondige inspectie onderworpen. Alleen vier banden bij gekocht. Gewoon tweedehandse Continentals met ruim genoeg profiel. Kosten: APK: €32,95 en de banden + velgen €70,-.

Nou niet slecht voor de 205 moet ik eerlijk zeggen. Ik was nooit echt een fan van Franse auto's maar, ik moet eerlijk bekennen dat ik stiekem verliefd ben geworden op de auto.

Mocht iemand een goedkope auto willen aanschaffen en zeer betrouwbaar houd dan een Peugeot 205 echt aanbevolen!

Nog steeds een prima wagentje!

Beste Autoweekers,

De Peugeot verbaasd mij nog steeds over hoe die het uithoud met mij. Eind augustus nog mee op vakantie geweest naar Polen twee weken lang. En geen enkel probleempje gehad onderweg. Na de vakantie ook nog geen enkel probleem mee gehad. De 205 brengt mij nog iedere dag warm en droog naar mijn werk. Tot en met eind oktober.

Eind oktober is de Peugeot voor de APK gegaan. En ik kreeg het teleurstellende telefoontje van de garage dat de Peugeot was afgekeurd. Nou ja zeg... maak niet uit! Wat mankeerde eraan?

- Fuseekogel rubber links (scheurtjes)
- Spoorstang rubber links en rechts (scheurtjes)
- Stuurhoes links (scheur)
- Uitlaat op twee kleine punten lek
- Scharnier bij de motorkap zat los

Hup ik naar de automaterialenzaak om onderdelen te kopen. En ook maar gelijk nieuwe filters, bougies, en olie halen.

Een zaterdag aan de slag en de Peugeot was weer helemaal tip top in orde. De maandag erop weggebracht naar de garage voor een herkeuring en ja hoor... hij was helemaal goedgekeurd met een steekproef!

Qua kosten viel het allemaal wel mee. Ik was ongeveer €100 kwijt aan onderdelen en olie. En ik was €40,- kwijt voor de APK keuring.

Still going strong!

Beste Autoweekers!

Ik ben alweer een wat maanden verder en wat kilometers verder. En de 205 blijft mij nog steeds verrassen. Voor iemand die altijd een voorliefde heeft gehad van Volvo's, kan ik met trots zeggen dat de 205 in het straatje past van zeer betrouwbare auto's.

Halverwege Juli ben ik er nogmaals mee naar Polen gereden. Tot mijn verbazing kwam ik er achter dat de voorbanden behoorlijk versleten waren. Nieuwe banden erop (voor en achter), uitlijnen en gewoon weer doorgaan.

Vrijdag avond... laatste avond in Polen. Ik dacht bij mijzelf: ''Laat ik eens het oliepeil controleren voordat ik weer naar Nederland rij''. En ja hoor! Geen enkel druppeltje olie verbruikt.

Ik merk wel de laatste tijd dat het hier en daar wat piept en kraakt. Dus binnenkort eens weer op de brug zetten. Stiekem ben ik toch weer opzoek naar een Volvo maar, deze 205 gaat echt niet weg! De ruim 2,5 jaar dat ik er mee rijd ben ik echt gaan houden van deze auto.

In eerste instantie zag ik deze auto écht als vervoersmiddel van A naar B en ik was nooit te spreken over Franse auto's. Deze 205 heeft mij echt van gedachte veranderd. Deze kleine Framboos heeft mijn hart gestolen.

Groeten,
Thomas