Peugeot 205 Génération 1.4i (1998)

Peugeot 205

Uitvoering205 Génération 1.4i
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2010

16 maanden na aanschaf.

Vorig jaar bedacht ik dat ik mijzelf een auto'tje kado mocht doen om prive en vakantieritjes mee te maken. Gezien mijn beperkte budget kwam ik eigenlijk vrijwel meteen uit bij de 205. Ik ben op zoek gegaan via internet en deze kwam ik vrij snel op het spoor. Voor een bedrag van 2duizend euro werd ik de trotse eigenaar van een prachtige 205 met een kmstand van 75000km incl. onderhoudsboekjes. Toen ik een proefrit ging maken dacht ik dat hij nog op het stuurslot stond. Jemig, geen stuurbekrachtiging! Maar eenmaal op pad was dat geen probleem meer en ik vind het nu zelfs wel fijn eigenlijk. Op het inparkeren na dan. Mijn eerste indrukken tijdens het proefrijden was 1; wat een strak rijgedrag! 2; wat is ie rap! en drie: dat schakelen valt best mee. Dat schijnt namelijk niet het sterkste punt van de 205 te zijn. Mijn intuitie zei; kopen! Het voelde helemaal goed en ik ben tot nu toe blij dat ik naar mijn intuitie geluisterd heb. Het blijft toch een gok zo'n aankoop. Maar tot nu toe gedraagt ze zich voorbeeldig qua betrouwbaarheid. Ik heb in de eerste maand de accu vervangen omdat die wel erg lui was geworden.
Soms staat ze langer dan een week stil, maar zelfs in de winter heeft dat geen problemen gegeven. Het is starten (soms iets langer) en lopen.
Ik ben er al een aantal keren mee naar de Ardennen geweest en ik verbaas mij iedere keer opnieuw over het weggedrag en de kracht van het motorblokje. Je kunt 'm in lage toeren rijden. Hij pakt zonder horten en stoten op als je dan toch besluit in een hoge versnelling te versnellen. Niet dat dat verstandig is, maar goed, het kan. En hij voelt erg snel aan. Op de snelweg is inhalen in z'n 5 geen enkel probleem. Wat je een zelfverzekerd gevoel geeft in zo'n klein bakkie op de snelweg.

Tot nu toe heb ik aan onkosten gehad;

4-2010 Accu. 55 euro
3-2011 APK waarbij een wiellager, handremkabel en div. remslangetjes zijn vervangen. 310 euro (auw!)
6-2011 Een kleine beurt bij kmstand 83000. 60 euro

De kleine beurt vond de garage achteraf een belachelijk idee gezien ik sinds de aanschaf maar 8000km heb gereden. Maar ik ben voor preventief onderhoud en aangezien ze ook niet dagelijks gebruikt wordt lijkt het mij toch een veilig idee eens per jaar de kwaliteit van o.a de sappen te checken.
Deze kosten kunnen waarschijnlijk een stuk lager uitvallen als je zelf handig bent met sleutelen.

Zijn er dan geen minpunten? Ja natuurlijk!

-De stoelen zijn waardeloos! Mijn eerste vakantierit naar de ardennen heb ik met rugpijn door moeten brengen. Sindsdien heb ik een verstelbare lendesteun aangebracht en gaat het stuk beter. Maar de stoelen zijn gewoon slecht!
-Ze gedraagt zich na de koude start soms wat vreemd. Het stationair toerental leidt soms een eigen leven als de motor nog niet op bedrijfstemperatuur is. Maar niemand weet wat het probleem is en aangezien het ook geen problemen geeft tot nu toe laat ik het voorlopig maar zo. Het staat alleen zo knullig bij de stoplicht met een gierende motor. Maar dat is weg zodra die op bedrijfstemperatuur is. Dan loopt ze als een naaimachientje.
-En verder wilt ze heel soms moeilijker aanslaan. Dan moet ik flink doorstarten. Maar dat komt zo weinig voor. Ik kan er geen peil op trekken. Maar de ervaring heeft geleerd dat ze altijd aanslaat. Ik ga er gemakshalve vanuit dat dat ook zo blijft.

En dan nog een keer de pluspunten (ik kan het niet laten)

-Het weggedrag.
-Het verbruik. Het verbruik varieert tussen de 1 op 13,5 en de 1 op 20. Tijdens vakantieritten is ze echt super zuinig. Meestal kom ik uit op 1 op18, maar heb ook eens 1 op 20 gescoord. En daarvoor hoef je echt niet als een slak te gaan rijden. Ik rij dan gewoon tussen de 120 en 130 daar waar het toegestaan is.
Nogmaals, dit zijn wel vakantieritten met veel snelweg. Als ik alleen in de stad rijd dan scoor ik zo 1 op 13,5. Ik rij daarbij wel rustiger om de motor niet teveel geweld aan te doen tijdens deze ritjes gezien de olie toch niet echt op goed op temperatuur komt.

En verder zit er een bestuurders airbag in. Ik weet niet of je daar wat aan hebt bij een aanrijding. Ik vermoed dat het met de kreukelzonnes niet heel goed gesteld is, maar toch. Het zit erin. En beide portierramen zijn elektrisch te openen en sluiten. Daar houd het met de luxe wel op. Verder is het gewoon echt en leuk autorijden. Je voelt, ziet en hoort wat er gebeurt en dat maakt dat ik iedere keer weer opnieuw met een glimlach in mijn 205je stap.

Ik zal de review updaten als er iets te melden valt. Ik hoop in ieder geval heel lang plezier te hebben van dit wagentje.

Nieuwe Uitlaatdemper

Vanaf aanschaf zat er al een rammeltje in de uitlaat. Vooral hoorbaar bij optrekken en af en toe ook bij stationairtoerental. Het bleek te gaan om een schotje wat los bleek te zitten in de demper. Kon verder geen kwaad volgens de garage. Na anderhalf jaar rammelend door het verkeer begeven te hebben begon hij nu toch wel echt een gammele indruk te maken. Maar meteen naar de garage gegaan en inderdaad, de uitlaatdemper was aan het eind van zijn latijn. Nieuwe uitlaatdemper (a 115 euro incl. montage) eronder en nu mag ik mij vrij van rammelgeluiden door het verkeer begeven. Heerlijk!

7,5