Peugeot 106 XN Ace 1.1i (1993)

Peugeot 106 XN Ace 1.1i (1993)

Uitvoering106 XN Ace 1.1i
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2007

Heb de Peugeot net gekocht van mijn zus 700 euro, maar hij is zeker nog zo’n 1200 euro waard. Net 100 km mee gereden, maar bevalt erg goed. De 1.1I moter is wat licht, maar toch presteert de auto heel aardig door z’n lage gewicht. De moter nodigd niet uit tot hard rijden omdat ie in hoge toeren wel wat luidruchtig wordt. Persoonlijk vind ik het prettig rijden snel op te schakelen naar een hogere versnelling. Vanaf 50 km in z’n 4 en 80 in z’n 5. Bij het snelwegrijden heeft ie wat tijd nodig de 120 te bereiken, maar eenmaal op die snelheid is het goed toeven. Even inhalen met 140 is mogelijk, maar dat gaat gepaard met enig lawaai. Over het verbruik weet ik na deze paar dagen nog niets zinnigs te melden.

In bochten gedraagt ie zich prima, maar je merkt wel dat je klein autootje op pad bent. Dat merk je vooral als je ’m bij hoge snelheden de bocht door gooit. Schakelen doet ie heerlijk, maar m in z’n 5 leggen moet even met wat aandacht (je zit zo in z’n 3).

Mijn exemplaar is rood en na 13 jaar was de lak er erg slecht aan toe. Vooral de moterkap, het dak, en de kofferbak zagen er slecht uit. Ik heb de auto goed gewassen en deze gebieden goed gepoetst met cleaner. Vervolgens de auto gepoetst met een rode kleurwas, en de zwarte delen met een middeltje om deze wat donkerder te maken. De auto ziet er nu weer bijna als nieuw uit, en de rode lak glanst weer als nooit tevoren. Zie foto’s

[update 10 januari 2008]
Rij nu een paar maanden in deze auto en heeft geen moeite met het koude winterweer. Wel valt het verbruik me tot zo ver wat tegen. Ik hou het verbruik nauwkeurig bij en zit nu op 1 op 13. Dit zal met het koudere weer te maken hebben en het feit dat benzine in de winter iets anders wordt gemengt om vloeistof vluchter te maken (daardoor is het verbruik van alle auto’s in de winter iets hoger). Eerder heb ik wel eens een verbruik van 1 op 14 gehaald, maar dat vindt ik ook nog niet zo bijzonder goed. Komt misschien omdat de moter er toch wel voor moet werken om een beetje de vaart erin te houden. Bovendien maakt ie op de snelweg toch wel aardig wat toeren (ik schat zo’n 4000 tpm)

Ik heb gehoord van mijn zus (vorige eigenaar) dat een spruitstuk kapot is gegaan door de vele korte afstanden die gereden werden. Een speciaal reinigingsmiddel in de benzine moet dit in de toekomst voorkomen (TIP ANWB).

[update 10 januari 2008]
Na een lange rit werd de moter wat schokkerig en liep onregelmatig. Bleek een slangetje gebroken te zijn die moet zorgen voor de tegendruk (wist ook niet wat dat was). Slangetje vervangen en probleem weer opgelost. kosten €2,50

Verder was de slang van het luchtfilter naar het moterblok gebroken wat ik al had geplakt met klusplakband. Toch maar gelijk even die slang ook vervangen. Kosten €5,-