Peugeot 106 Accent 1.1 (2001)
| Uitvoering | 106 Accent 1.1 |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 75.000 km |
| KM-stand laatst | 147.000 km |
twee en een half jaar geleden deze auto van mijn zus overgekocht. zei had hem toen 2 jaar en heeft er in die tijd alleen maar een nieuwe accu in gezet. het betreft een oude green-weels auto, een soort van verhuurbedrijf maar dan net even anders. omdat het dus een oude verhuur wagen is geweest had ik wel wat problemen verwacht mbt hogere slijtage door onzorgvuldig rijgedrag. dit alles bleek redelijk mee te vallen. In het eerste jaar dat ik de auto had was de uitlaat doorgeroest en moest deze vervangen worden, vanaf de katalysator. In het tweede jaar moest de distributieriem vervangen worden. Omdat ik zelf vrij handig ben en destijds de beschikking had over een brug heb ik dit zelf gedaan en was ik voor nog geen 100 euro klaar. De waterpomp is meteen mee vervangen ook al was daar geen enkel spoor van slijtage op te zien. afgelopen zomer, ongeveer 1,5 maand voordat ik op vakantie wilde, werd in een klap mijn koppelingspedaal zeer licht en begon de koppeling te slippen. Uiteindelijk heb ik de koppeling moeten vervangen omdat de helft van de drukgroep de verkeerde kant op stond. ook dit heb ik zelf gedaan en voor 90 euro had ik een nieuwe koppeling en ik kon met een gerust hart op vakantie. voor de rest geen enkel probleem gehad met mijn auto en ik ben er zeer tevreden over.
het comfort van de auto vind ik simpelweg geweldig!!!! ik ben ermee naar Charmonix en de costa brava geweest en nooit gebroken uitgestapt en dat zelfs met mijn lengte van 1.90 meter. mijn auto is zelfs groot genoeg om met 4 man op pad te gaan ook al moet je dan wel allemaal iets aan ruimte inleveren. Ik ken grotere auto´s waarbij je minder comfortabel achterin zit.
gedurende 1 jaar heb ik constant mijn verbruik bijgehouden. persoonlijk rij ik vooral in de stad en op 80 km wegen. gedurende het gemeten jaar heb ik ongeveer 15.000km gereden. het gemiddelde verbruik lag op 1:17 met als zuinigste gemeten waarde 1:20, toen was ik naar charmonix geweest en toen heb ik constant 130 tot 140 op de teller gereden. nog zuinigere waarden zijn volgens mij zeker haalbaar.
de prestaties van de motor zijn natuurlijk niet geweldig. toch moet het gezegd worden dat het zeker geen langzame motor is. ondanks dat het motortje maar 60 pk's op de been brengt, erger ik mij nooit hieraan. de auto trek vlot genoeg op als je de snelweg op gaat, op vakanties moet je soms terug schakelen als je een berg op rijd, maar hij zal nooit ver terug zakken in de snelheid. naar charmonix toe beklom hij alle heuvels zonder onder de 125 KM/U te komen. en dat met de volledige vakantie bepakking achterin. Wil je echter in de avonduurtjes alle stoplichtsprindjes winnen dan is de 1.1 motor niet iets voor jou.
Dit verbruik in combinatie met een goedkope verzekering en zeer lage wegenbelasting zorgt ervoor dat dit voor mijn als student de ultieme wagen is.
update 17-05-2010
vorige maand heeft de 106 een grote beurt gehad, geen bijzonderheden uitgekomen. daarna meteen op vakantie naar Berlijn en Groot Britanie geweest. binnen een maand zodoende 4000 kilometer gereden. auto blijft uitstekend, onderweg naar berlijn zelf even getopt op 173 km/u op de teller. stoelen zorgen er wel voor dat er enige rugklachten ontstaan na +- 1000 km.
update 01-09-2010
vorige maand op vakantie geweest naar Trieste, Italië. De rit is nagenoeg vlekkeloos verlopen. Op de heen weg ben ik in Oostenrijk via de B-wegen gereden. Heerlijk over de bergpassen gereden. Wel één keer moeten stoppen omdat de remmen wat heet werden, maar dat was na een 20 minuten sterk afdalen met volle bepakking. Wat me in de bergen wel op viel was dat de auto maar weinig afremt op de motor. Helaas zag ik in Oostenrijk een flinke kuil over de gehele lengte van de over het hoofd en reed ik daar met +- 60 km/u doorheen. Toen is de einddemper kapot gegaan en ben ik met tuitende oren thuis gekomen.
update 3-1-2011
sinds september studeer ik voor een half jaar in Berlijn. Hierdoor vliegen de kilometers erop. De kilometerstand is op dit moment 128.000 km. Gezien mijn verblijf in Duitsland waren winterbanden vereist. Via marktplaats voor 40 euro 4 velgen gekocht en via internet 4 Vredestein Snowtrac 3 banden gekocht. Omdat ik niet meer “thuis” kwam voor de winter moesten de banden er al in september onder. Dit was echter vreselijk, zoekerig op de snelweg, minder tractie en ook in het nat waren de banden zeer “glad”. Toen de eerste sneeuwvlokken vielen in november was ik echter zeer blij met deze banden. Ze zijn duidelijk niet gemaakt voor natte omstandigheden, maar puur op sneeuw en ijs. Zelfs op ijs glijden de banden nauwelijks. Een paar keer gehad dat ik de auto parkeerde, toen niks door had, uitstapte en toen bijna viel omdat het 1 grote ijsplaat was waar ik op stond. Door verse sneeuw rijden gaat ook uitstekend. Het is alleen oppassen voor de voorbumper omdat deze soms flinke klappen krijgt van de diepe sneeuw.
De auto houd zich ondanks alle snelweg kilometers, waarbij ik ongeveer 130 km/u rijd, heel goed. Olie verbruik blijft bijna niks. In 16.000 km slecht 5 mm van de pijlstok af. Wel werd het motorgeluid wat meer. Vorige week daar naar gekeken en toen bleek dat de uitlaatspruitstukpakking lekte. Deze zelf vervangen en voor nog geen twee tientjes was alles weer goed. Helaas heb ik over de voorstoelen een stoelhoes moeten doen. In de bestuurdersstoel zit een gaatje welke steeds groter wordt. Bij de dealer kost een nieuwe zitting (alleen de stof) maar liefst 200 euro. Dit had ik er niet voor over. In de tussentijd blijf ik marktplaats afzoeken naar een tweedehands stoel(zitting).
De laatste up date
En hier volgt dan de laatste update voor deze auto. Aankomende Donderdag wordt hij verkocht. Recent is er nog een kleine beurt uitgevoerd en is hij nog met vlag en wimpel geslaagd voor de APK van dit jaar. Vorige maand heb ik nog eigenhandig de radiateur vervangen. Deze was links onderin lekt gegaan en een flesje Leak stopp mocht niet meer baten. Uiteindelijk in de buurt bij een voordelig adresje een gloed nieuwe radiateur besteld voor slechts 50 euro. Al met al heb ik 70.000 kilometer gereden met mijn wagen en heeft hij mij nooit laten staan. De totale kilometer kostprijs, inclusief afschrijving, verzekering, belasting, onderhoud en benzine, is slechte 16 cent per kilometer geweest. Ik kan niets anders zeggen dat ik zeer tevreden ben over de auto en hem aan iedereen kan aanraden wie voordelig wil rijden, zonder veel in te leveren op comfort en prestaties.
Deel 2
Benieuwd hoe het verder gaat? Lees hier verder:

Joep had nogal wat eisen voor zijn eerste auto: het werd deze Peugeot 106

Peugeot 106 1.6 Rallye (1996) - Liefhebber Gezocht