Opel Zafira 1.9 CDTi 150pk Cosmo (2007)

Opel Zafira 1.9 CDTi 150pk Cosmo (2007)

UitvoeringZafira 1.9 CDTi 150pk Cosmo
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Sinds begin maart 2007 rij ik de Executive uitvoering van deze auto. Speciaal voor de zakelijke markt en vergelijkbaar met de Cosmo. Omdat ik goede ervaring heb met mijn vorige auto was de keuze niet erg moeilijk. Dit keer heb ik gekozen voor een wel zeer uitgebreide uitvoering.

De Executive is standaard als volgt o.a. uitgevoerd met:
- Automatische airconditioning
- Navigatiesysteem CD70 met MP3 en bediening vanaf het stuur
- Regensensor
- Automatisch dimmende binnenspiegel
- Automatisch aan- en uitschakeling van het licht
- Middenarmsteun
- 6-voudig verstelbare bestuurderstoel met lendesteun

Als extra heb ik genomen:
- DVD90 navigatie incl. kleurenscherm
- Metallic lak, Metro
- Electronic Climate Control
- Bi xenon verlichting
- Telefoonvoorbereiding bluetooth
- Comfortpakket 2
- Sportpakket incl 17 inch lichtmetaal

De auto heeft een heerlijk soepel verloop in trekvermogen. Op lage snelheden kan je in en vrij hoge versnelling rijden en ook soepel accelereren. In een aantal testen kwam naar voren dat deze motor onder de 1900 tpm niet thuis is. Ik ervaar dat zo niet. In alle versnellingen trekt de auto prima.

Het ruimte aanbod is grandioos te noemen. Evenals bij de vorige Zafira wordt de 3e zitrij ook hier met enige regelmaat gebruikt. De afwerking is goed te noemen en de auto voelt nog degelijker aan. De zittingen van de voortoelen zijn iets langer dan de vorige versie en zeker op de langere afstanden is het erg prettig.

Het navigatiesysteem rekent snel en is ook vrij nauwkeurig met het aangeven van de verwachte aankomsttijd. Echter stuurt dit systeem je niet altijd via de meest logische weg naar je bestemming. Een kaart blijft een must. Het herberekenen van routes en het waarschuwen bij files gaat uitstekend. Ruim van te voren wordt gevraagd of je een alternatieve route wil volgen. Via het info scherm kan je gemelde politiecontroles ook vinden. De bediening is snel te leren en eenvoudig. Alhoewel ik nog steeds nieuwe zaken ontdek.

De xenonverlichting met meedraaiende koplampen geven een helder en duidelijk zicht. Alleen ben je er snel aan gewend en heb je op den duur ook het idee dat er weinig winst is ten opzichte van de conventionele lampen. Maar bij slecht weer en verminderd zicht in het donker, dan komen de voordelen van xenon sterk naar voren.

Over de kwaliteit van de telefoonvoorbereiding en de bediening ervan ben ik minder te spreken. De spraak is zelfs bijzonder slecht. Voorheen werd veel getelefoneerd in de auto, door gebruik van een zwanehals microfoon. Hierdoor was ook op hoge snelheden de kwaliteit erg goed en kon men mij prima verstaan. Nu echter is het slecht gesteld. Zeker aan de andere kant vande lijn ben ik slecht te verstaan. Ik ben al een paar keer bij de garage geweest, maar het is na 5 weken nog steeds niet opgelost. Dit betreur ik ten zeerste.

Verder is het zoeken naar nummers in het telefoonboek ook een uitdagende onderneming wanneer je, net als ik, veel telefoonnummers in je telefoon en op je kaart hebt staan. het systeem put de informatie uit zowel het telefoongeheugen als de SIM kaart. Als je iemand moet hebben die begint met de letter W, dan scroll je je echt wezenloos.

De spraakbesturing is een leuke feature. Deze werkt prima als je een nummer opleest, maar als je voor naam kiest, dan komt er een foutmelding dat er list is met gesproken namen. de telefoon is een Nokia 6230i. De craddle en de voorbereiding zijn voor deze telefoon geschikt. Maar via het noemen van een naam werkt het niet, terwijl er toch gesproken namen in de telefoon staan.

het verbruik is goed te noemen. Tot nu toe gemiddeld 1 op 14. De auto weegt leeg bijna 1.600 kg, dus valt het verbruik mee. Zeker bij een rustig rijgedrag, dan kan je zeker ruim 800 tot 900 km op een tank rijden. De inhoud is echter terug gebracht van 60 l nar 56 l. In dit laatste had ik mij bijna vergist omdat de vorige 60 liter brandstof aan boord kon hebben.

Afgezien van het telefoonverhaal is deze Zafira een prima representatieve auto waar ik nog 30 maanden in mag rijden, daarna is het alweer tijd voor een nieuwe.

Update 20-6-2007:
De eerste 20.000 km zitten er op. Weinig technische problemen tot nu toe alleen de kwaliteit van de spraak van de telefoon is nog steeds niet ok. Maar eindelijk is er een nieuwe microfoon gekomen (3 maanden wachten op het onderdeel !!!) en deze wordt volgende week geplaatst. Hopelijk is het dan beter.

Het blok trekt als een tierelier. Zoeft heerlijk over de Autobahn en ligt op hoge snelheid strak op de weg. In Duitsland al geklokt op 220 km/h (op de teller). De meedraaiende Xenon lampen zijn leuk en geven in donkere omgevingen een beter zicht.

Het went snel met de Navi. Maar opletten is wel aan te bevelen. de route is niet altijd even logisch en sneller. Het kleurenscherm is duidelijk en helder overdag, ’s avonds kan de nachtmodus ingeschakeld worden.

Update 26-9-2007:
Inmiddels al bijna 40.000 km gereden. Technisch geen noemenswaardige problemen. Alleen nog steeds de telefoon. Er wordt door de dealer druk gezocht naar een oplossing samen met Opel Nederland. Gelukkig hebben zich bij de garage al meerdere gemeld met dezelfde problematiek. Ook is inmiddels de zogenaamde SIM vervangen. Dit is een element die de elektronica in het stuur aanstuurt. Mijn claxon heeft het bijvoorbeeld een maand of 2 niet gedaan.

Op vakantie naar Spanje trekt de auto prima door. Met vakantiebepakking en een caravan van bijna 1400 kg vertoont deze Zafira geen problemen. De DVD navigatie brengt je feilloos naar je bestemming. In Barcelona is het zelfs een genot en heeft ons naar de diverse bezienswaardigheden gebracht. Het verbruik met de caravan was gemiddeld 13 liter op de 100 km. Niet veel anders als bij mijn vorige Zafira 2.2 DTi. Op de cruise control kan je in Frankrijk vrij constant 110 km/u rijden. Je hebt dan nog voldoende vermogen over om een tussensprint te maken.

Update 21 december 2007:
Eindelijk is het probleem met de telefoon opgelost. De garage heeft een zwanehals microfoon van Peiker kunnen monteren. Chapeau hiervoor. Het is nu zelfs zo dat men niet meer hoort dat je in de auto zit. Voor de mensen die ik veel bel is het een verademing. Montage van een zwanehals is dus mogelijk op een af fabriek systeem!!

Verder ben ik nog steeds 1 en al lof over de auto. Motorisch heerlijk om te rijden en in dit jaargetijde komen de Bi-Xenonlampen erg tot hun recht.

Update 26 februari 2008:
Op een week na is de auto een jaar oud. De eerste maanden waren op het gebied van de telefoon erg frusterend geweest. Nu is alles dik in orde en rij ik nog steeds met heel veel plezier deze auto. Het gebruik van winterbanden heeft invloed op het verbruik merk ik. Ik mag dan wel een stevige doorrijder zijn, winterbanden verhogen toch wel iets het verbruik.

Tevens een kaartupdate van de DVD90 in gebruik genomen. De kopie werkt perfect. Als je even zoekt op DVD90 vind je vast en zeker wel ergens een update die je kan downloaden. Uiteraard voor eigen gebruik.

Update 18 september 2008:
De auto heeft inmiddels 95.500 km gereden. Het gemiddels verbruik is ca. 7,2l/100 km. Geen zuinigheidswonder, maar ook geen slurper. Dit gemiddelde heb ik gemeten over de laatste 45.000 km. Hierin zit dus ook echt alles. Een paar weken voor de 90.000 km beurt moest er wat olie bij. Verder een probleemloze auto. Zelf denk ik er sterk over om volgend jaar weer dezelfde te nemen.

De navi-kaart heb ik wederom geupdate. Ik gebruik nu een kaart die bestemd is voor de BMW non i-drive. Werkt perfect en de tunnel bij Roermond staat er ook al op aangegeven. De reisgids is van Falkplan en in het menu kan je kiezen tussen BMW, Mini en Rolls Royce. Wel grappig eigenlijk. Maar het werkt uitstekend.

Update 17 januari 2009:
Een korte update is het. Alles gaat goed. Inmiddels zijn de zomerbanden verwisseld tegen winterbanden. Ben alleen niet tevreden over de handelswijze van Profile. Van de huidige set winterbanden waren er 2 banden af. Ze hebben 2 nieuwe gemonteerd (Bridgstone ipv Conti) met een snelheidscodering H ipv V. Ben er neit helemaal gelukkig mee. Heb nu V en H banden onder de wagen. Maar verder gaat het prima. Het verbruik is in deze tijd van het jaar en in combinatie met winterbanden altijd wat hoger. Het schommelt tussen de 1 op 12 en de 1 op 13,5.

Update 16 mei 2009 (147.000 km):
De auto rijdt nog steeds prima. De ruimte die deze auto biedt is lekker. Je kan er veel in meenemen en veel in doen. Half april zijn de winterbanden gewisseld naar zomerbanden. Nu Bridgestone ipv Continental. Leaseplan geeft aan dat Bridgestones slijtvaster zijn. We zullen het meemaken. Wel zijn het 2 type banden, Potenza (achter) en Turanza (voor). De reden zal ik jullie besparen. Maar al met al een prima auto. December 2009 gaat deze eruit. Ben mij al voorzichtig aan het oriënteren naar de Insignia Sports Tourer.

- olie bijvullen bij 5.000 km (ruim 1 liter)
- problemen telefoon

Update 20-6-2007:
Scrollknop links op het stuur werkt soms niet. Er is een nieuwe besteld. Schijnt vaker voor te komen. 1x was de Navi het spoor bijster, maar na een herstart van de auto was alles weer prima in orde.

Update 26-9-2007:
Telefoon nog steeds sinds de aflevering 6 maanden geleden.

Update 21-12-2007:
Probleem telefoon nu eindelijk opgelost.

Update 26-2-2008:
een paar weken geleden ging plots het motorlampje branden. Erg vervelend, want de motor ging over in de noodloop. Je hebt dan geen turbo meer en dus is alle trekkracht en snelheid weg. Een bruggetje oprijden op de snelweg gaat nog maar net met 110 km/u. De garage kon niks vinden met de diagnoseapparatuur. Dus moest alles handmatig gecontroleerd worden. Wat ik begrepen heb is dat er te weinig laaddruk was en dat het roetfilter vol zat. Deze zou automatisch moeten regenereren, maar dat was dus niet gebeurd. Handmatig is dit uitgevoerd. Probleem is (nog) niet teruggekomen.

Update 18 september 2008:

Geen problemen te melden. Telefoon werkt nog steeds uitstekend!

Update 17 januari 2009:
Geen problemen wederom is niet helemaal waar. Het oliekannetje met de ribbeltjes eronder brandt weer regelmatig. Je kan tussen de beurten door niet helemaal doorrijden. Alleen komt het nu voor de 2e keer voor tijdens dit interval. Er staat een beurt gepland voor binnenkort. Misschien toch maar even peilen.

Update 16 mei 2009 (147.000 km):
Motorlampje bleef lange tijd branden. Rond de 2.000 toeren hielt de motor wat in. Paar keer bij de garage geweest en is het diagnose apparaat aangesloten. Vreemde was dat er niet direct iets te vinden was. Vermoedelijke diagnose was de EGR klep. Later bij de grote beurt die is uitgevoerd blijkt dat een slangetje lek was. Deze is vervangen. Hopelijk is dit het probleem en blijft het nu weg.

Ook nieuwe remschijven en blokken voor. Stuur begon te trillen bij het remmen.

Nieuwe distributieriem. Deze moet voor de 150.000 km vervangen worden.

Overall

Het "einde" nadert met de Zafira. Rond de 180.000 km moet deze eruit. Tijd om even terug te kijken naar deze auto.

In de afgelopen 2 en een half jaar heb ik veel plezier beleefd aan deze auto. Het is een ruime en multifunctionele auto met een uitstekende motor. Tot nu toe geen problemen gehad dat hij mij liet staan. Ergonomisch zit het goed in elkaar. De stoelen zitten goed en de zitpositie is prima te noemen. Ook op de achterbank is het goed vertoeven.

Aan trekvermogen komt deze auto niks te kort. Sowieso solo als met caravan (1.400 kg). Het gewicht van de auto t.o.v. de caravan is een prima verhouding. In de bergen is er meer dan voldoende vermogen over om in volle belading goed door te rijden.

Het gemiddelde verbruik van begin (o km) tot nu toe (174.000 km) is gemiddeld 1 op 13. Dit is inclusief rijden met caravan, regelmatige uitstapjes over de Autobahn, stadsverkeer, snelweg etc. Al met al is er 13.325,71 l aan diesel getankt en € 14.399,60 hiervoor betaald. Niet dat we iets aan deze info misschien hebben, maar het is even een weetje.

Waren er toch geen problemen? Ja toch wel. In het begin heb ik veel problemen gehad met de telefoon. Maar dit is door mijn garage (niet de geleverde garage) uitstekend verholpen. Mee gedacht over een oplossing en dit uiteindelijk uitgeprobeerd. Daarna werkt het systeem vlekkeloos.

Prima auto dus maar nu tijd voor iets anders. Het wordt een Passat Variant met 140 pk diesel. Van deze auto zal ik uiteraard ook verslag doen hier.