Opel Zafira 1.8i-16V Elegance (2003)
| Uitvoering | Zafira 1.8i-16V Elegance |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2003 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 16.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Een kritische beschouwing van de Opel Zafira 1.8 Elegance Navigator. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze auto uitgerust met een navigatiesysteem. Daarover kan ik kort over zijn: werkt uitstekend. (Her)berekent snel routes, en op een enkele gewijzigde verkeerssituatie na stuurt hij je altijd de goede kant op.
Met deze auto worden overwegend stadsritten gemaakt, en daarin bevalt de auto over het algemeen goed. Deze motor komt qua vermogen niets te kort en pakt goed op in versnelling 2 en 3. Echter waar ik me aan stoor is de matige 1e versnelling; die laat zich (uit beveiliging?) pas inleggen als je pas bijna helemaal stilstaat en dan ook nog erg hakerig. Als de auto goed warm gereden is, dan legt de 1 zich wel makkelijker in. Wellicht heeft dit probleem iets te maken met de close-ratio-bak die in deze wagen zit. Het komt in ieder geval minder verfijnd over.
Laatst heb ik ook een autobahn-rit gemaakt en dat beviel uitstekend met deze auto. Hij versnelt goed, cruise control werkt erg prettig en hij wordt niet wiebelig op hoge snelheid, ook niet tijdens het wisselen van rijbaan. Wel een nadeel is de beperkte actieradius van gemiddeld 600 km per volle tank. Ik rijd gemiddeld 1 op 12, maar bij hogere snelheden zoals in Duitsland, loopt het verbruik erg hoog op, wat ongetwijfeld te maken heeft met de hoge carrosserie.
De wegligging, ik had het al even genoemd, is echt een groot pluspunt van deze auto. Oneffenheden worden kort, maar doelmatig gedempt en de vering is soepel genoeg om comfortabel lange ritten te volbrengen. De (standaard) stoelen zitten ook absoluut niet verkeerd. Op het eerste gezicht wat aan de harde kant, maar (zeker) tijdens lange ritten blijkt dat juist erg prettig en bieden ze goede steun.
Opel zit al jaren met een wat duf imago, deze Zafira kan daar helaas (nog) niet veel verandering in brengen. Het uiterlijk is behoudend en inmiddels wat bedaagd; de zwartgetinte achterruiten en lichtmetalen velgen vrolijken de boel nog wat op. Het interieur kampt met hetzelfde probleem, qua design geen fratsen en dus niet erg spannend. Wel zitten alle bedieningsknoppen op de juiste plek. Hopelijk kan Opel met de nieuwe Zafira zorgen voor verbetering van haar imago.
Concluderend heeft Opel met deze Zafira 1.8 een vlot gemotoriseerde auto neergezet met een enigzins duf en saai exterieur/interieur. Pluspunten zijn de wegligging en natuurlijk de nog niet genoemde MPV-kwaliteiten met zijn (op vele manieren bruikbare) binnenruimte. Nadeel vind ik de versnellingsbak met een ‘lastige’ 1. Daar mogen ze nog wel even goed naar kijken. Al met al heeft Opel een goede auto neergezet, waarbij de kwaliteiten van deze auto de ongemakken ruimschoots de baas zijn.
Geen, op een kapotte voorlamp na
(wat overigens keurig - met animatie en al - door de boordcomputer op het kleurenscherm werd aangegeven!)
PS: geen olieproblemen hier, ook niet bij andere Zafira-rijders die ik ken(!)