Opel Meriva 1.7 CDTI Enjoy (2005)
Uitvoering | Meriva 1.7 CDTI Enjoy |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Na 4 jaar was ik toe aan een nieuwe lease-auto. Mijn oog viel eerst op de Renault Megane Stationwagen. Vooral omdat we het een mooie auto vonden, moderne mooie vormgeving en ruim. We hadden ons besluit al zo goed als genomen toen Renault haar leasetarieven fors verhoogde (oktober 2004). Dan nog maar eens verder kijken. De Opel Astra Stationwagen kwam in beeld. Ook een proefrit gemaakt, maar het model sprak mij helemaal niet aan. Ik vond het een begrafenisauto. Terwijl we door de showroom liepen zagen we de Meriva en dat was toch wel een leuke auto. De eerste proefrit beviel. De tweede ook en de liefde heeft zich sinds die tijd alleen maar verder verdiept. Het uiterlijk is altijd een persoonlijke voorkeur. Ik las in andere reviews dat het vooral ouderen zijn die in de Meriva rijden. Ik val ook in die categorie (ben nu 52). Ik dacht een auto te hebben gekozen met jeugdige uitstraling, maar kennelijk betekent dat niet dat jongeren ook voor deze auto kiezen.
De rijeigenschappen vind ik goed. In het begin even wennen aan het lichtjes overhellen van het koetswerk in de bochten. De Meriva is een stukje hoger dan de vorige auto’s waar ik in reed. De wegligging is verder uitstekend. Waarschijnlijk mede door het forse gewicht(wordt in elke test genoemd) ligt de auto als een huis op de weg. De Meriva laat zich bijzonder prettig door de bochten sturen.
De hoge instap is makkelijk. De hoge zit in de stoelen is een verademing na al die jaren in een auto opgevouwen te hebben gezeten. Het uitzicht over de weg is beter ten opzichte van de klassieke (lage) auto.
Verder vind ik de handelbaarheid in het verkeer mede door de relatief korte lengte goed. Ook de wat kleinere parkeerplaatsen zijn nu een optie.
Het flexspacesysteem zit slim in elkaar. Met een paar handgrepen is je stoel verdwenen.
Met de 100 PK motor is het vlot en prettig rijden.
De Meriva is uitgerust met een CD-MP3 speler waar ik veel plezier aan beleef. Erg handig, 10 albums op een CD. De kwaliteit van het geluid vind ik zonder meer op hoog niveau.
Zijn er ook minpunten:
In sommige reviews wordt gesproken over de ruime dode hoek. Ik let er nog steeds wel extra op, maar het is me heel erg meegevallen. Als je goed in je spiegels kijkt en voor het inhalen nog even opzij/achterom kijkt dan kan er weinig mis gaan. Ik merk weinig verschil ten opzichte van andere auto’s.
De kleine bagageruimte is een minpuntje. Vooral op vakanties kan dat nog wel eens wat aan de krappe kant zijn.
Tot nu toe geen problemen gehad.