Opel Meriva 1.6-16V Maxx (2004)

Opel Meriva 1.6-16V Maxx (2004)

UitvoeringMeriva 1.6-16V Maxx
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2009

Ervaringen.

In februari 2009 zijn wij overgegaan tot de aanschaf van een Opel Meriva 1.6 16v maxx van 2004.

Eerst hadden we 2 auto's een ging er weg en toen bleef de Opel Astra 3-deurs 1.6 8v van 2000 met 90.000km over. Deze auto beviel erg goed en we hebben er 3 jaar met veel plezier in gereden.

Maar met een gezin van 4 personen is een 4-deurs auto met een beetje luxe wel erg prettig. Dus in februari 2009 de gang naar Garage Wessels in Wezep gemaakt en daar een aantal auto's te hebben bekeken sprong deze eruit een Zafira was te saai en te groot, een Vectra was te groot (met al die smalle parkeerplekken) dus een proefrit gemaakt en die was goed bevallen. Wij zijn allemaal vrij lange personen en wij kunnen goed achterin de Meriva zitten.

Het is nu eind mei 2009 en we hebben er nu 4000 km mee gereden de auto bevalt erg goed ligt goed op de weg schakelt lekker strak motor is met 100pk goed genoeg voor deze auto wel klinkt hij een stuk lichter dan de 1.6 8v 75pk motor van de Astra. De motor kan ook goed bij lage toeren rijden 1900 toeren is geen probleem. De ruimte voor en achterin is erg goed. Een groot pluspunt is de achtebank die kan in 3 delen plat alleen het middelste deel linker deel en het rechter deel. Als je even wat groots moet vervoeren leg je hem heel gemakkelijk 100% plat.

Ook is de achterbank naar voren en naar links en rechts te verschuiven dat is erg fijn. De bagageruimte is niet heel groot maar voeldoende voor alle boodschappen en er zit een dubbele laadvloer in voor spullen die je niet meteen nodig hebt bijvoorbeeld de afneembare trekhaak. Deze is makkelijk afneembaar en mag er niet altijd aan blijfen want anders is het kenteken slecht afleesbaar. Hij zat er al onder want anders was dat een duur iets geweest.

De uitrusting is goed er zitten lichtmetalen wielen onder, handmatige airco die het uitstekend doet, electrische ramen voor en electrisch bedienbare en verwarmde spiegels en een radio af fabriek met stuurwielbediening en een lekker dik lederen stuurwiel met extra verdikkingen. En de kleur is donker grijs/blaauw achtig metallic deze kleur staat erg goed.

Problemen:

Bij 82000km ging er een achterband lek deze band zat er nog af-fabriek onder naar Garage Wessels geweest en waarschijnlijk kwam het door droogtescheurtjes. Garage Wessels verving alle 2 de achtebanden onder garantie dus voor ons hellemaal gratis voor gloedje nieuwe merk: Kleber Dynaxer en de dimlichten voor zijn vervangen aan de ene kant ging het aardig moeilijk en de ruitensproeier vloeistof is een paar keer bijgevuld maar dat is normaal en doe ik gewoon thuis. Wel brande het ABS lampje een paar keer maar dat is vanzelf weer over gegaan en we zien het nu niet meer branden.

Verder bevalt de Opel Meriva erg goed mede door de hoge zit en er hebben zich geen verdere storingen of problemen voorgedaan en we rijden er met veel plezier in.

In de zomer van dit jaar (2009) gaan wij met de Opel Meriva naar Oostenrijk op vakantie eens kijken hoe die zich dan houd met 4 personen + bagage de bergen beklimmen. De 150nm koppel zal wel goed gebruikt gaan worden.

Update 23 juni 2009 - 85200km

Even een update tussendoor.
De Meriva bevalt nog steeds erg goed.
Maar de remmen achter maken erg veel lawaai, waarschijnlijk komt dit door vuil van de schijfremmen en dat gaat piepen en knarsen we gaan dit even na laten kijken bij de garage.

We zijn alweer 1000km verder dus het gaat hard.
De auto doet het verder zeer goed en ik raad hem sterk aan.

Update 9 juli 2009 85560km

We hebben het geluid na laten kijken bij de garage, het bleek een rubber van het linker voorwiel te zijn dat losgegaan was en er kwam olie uit en daardoor werd het ABS systeem ingeschakeld en dat veroorzaakte het lawaai. Het is nu onder garantie verholpen en we hebben er geen last meer van. Hij rijd weer als nieuw.

Maandag 6 juli 2009 kwam ik erachter dat de uitlaatsteun aan de rechter kant was afgebroken maar de uitlaat is verder nog goed.
Dus maak ik er voor we richting vakantie besteming gaan het even goed vast met een dik stuk ijzerdraad. De kans dat hij er onder van daan valt is heeel klein dus straks al helemaal niet meer.

De Meriva bevalt verder erg goed ook de airco doet het goed hij heeft de auto zo koel en hij houd hem ook lekker koel.

De update:

We zijn weer terug van onze auto vakantie naar Oostenrijk.
De Meriva heeft zich goed gehouden en we hebben geen problemen gehad. Hij raakte niet aan de kook, de tempratuur bleef steeds normaal.

In totaal hebben we met de Opel Meriva 1.6 16v Maxx
2109 kilometer afgelegd.
Ook het rijden in de bergen ging goed maar we moesten de motor wel hoog in de toeren houden ca. 3500 toeren maar dat was geen probleem. Deze motor beschikt over 150 nm koppel.

De bagage kon goed achterin en we hadden ook op de achtebank genoeg been en hoofdruimte. We hadden de middelste zitplaats omgeklapt en daar de middenarmsteun op geplaatst en de 2 buitenste stoelen in de achterste stand gezet.
Vooral voor mensen die een auto willen met kleine buitenmaten, handig voor in de stad, maar met een ruim intrieur waar ook lange mensen goed achterin kunnen zitten is deze auto echt een aanrader.

Over het verbruik kunnen we zeggen dat het erg meeviel de auto reed:

542 km en verbruikte 35.63 liter dat komt neer op een verbruik van 1 op 15,21. Daar zaten veel snelweg kilometers bij.

De tweede keer was het:

492 km en verbruikte 36.31 liter dat komt uit op een verbruik van 1 op 13,54. Daar zaten veel bergweggetjes met klimmen en afdalen.

De derde keer was het:

506 km en verbruikte 35 liter dat komt uit op een verbruik van
1 op 14,45. Daar zaten veel bergweggetjes en snelweg kilometers bij.

De vierde keer was het:

569 km en verbruikte 41 liter dat komt uit op een verbruik van
1 op 13,87. Daar zaten veel snelweg kilometers bij.

Ik vind niet dat ik daar over mag klaagen. Ze geven hem op voor gemiddeld 1 op 13,7.

Verder deed de airco het goed, hebben we geen olie, koelvloeistof bij hoeven vullen. En doet de auto het goed en hij is al weer voor de 22e keer gewassen bij km stand: 88696.

Het is vandaag 31 oktober 2009 18:13 de kilometerstand is nu 92.183. Alles gaat goed er treden geen problemen op. De auto word goed gebruikt. We gaan nu de winter in ik kijk hem nog wel even na in november. De voorstoelen beginnen wel een beetje vouwen in te komen.

De Opel Meriva 1.6 16v Maxx is inmiddels gewassen op:
24. 01-09-09 89.410km,
25. 14-09-09 89.821km,
26. 28-09-09 90.378km,
27. 12-10-09 90.962km,
28. 20-10-09 91.652km
en voor de 29ste keer op woensdag 28 oktober 2009 bij kilomerstand 92.111.

Het is nu 22-01-10 en de Meriva heeft de kilometerstand van 94.195km bereikt bij 95.000km moet hij een beurt hebben en A.P.K. bij 19-03-10 en op 26-02-10 hebben we de auto 1 jaar in bezit.

Alles gaat goed en we hebben geen problemen ook niet met het winterweer in de winter van 09/10.

Update 21-06-10 100.000 km.

We hebben inmiddels de A.P.K. achter de rug en we zijn inmiddels de 100.000 km gepaseerd.

Gelijktijdig met de A.P.K. hebben we een grote beurt laten uitvoeren. Gellukig bleek er niet aan de hand te zijn alleen de uitlaatsteun was afgebroken en deze is er weer aangelasd.

We hebben inmiddels 20.000km met de Meriva gereden en hij heeft ons nog nooit laten staan en er zijn ook geen storings lampjes gaan branden.
Kortom tot nu toe is de Opel geheel probleemloos.

Update: 2e Kerstdag 2010 26 december 2010

We hebben het eerste probleem gehad. De Meriva begon op 3 cilinders te lopen en we hebben dit laten repareren kosten €500,-.

We hebben er daarna geen problemen meer meegehad. Het beloofd ook dit jaar weer een strenge winter te worden tot nu toe geen problemen mee gehad (We hebben ook geen winterbanden) de accu is nog een keer doorgemeten dit bleek goed te zijn. Verder is er een lampje kapot van de verlichtig van de klokkenwinkel dit is nog al iets om te laten vervangen, we laten het maar zo.

Hopelijk volgen er nog veel veilige, probleemloze kilometers.
Over een tijdje zal ik een update doen.

Zijn er nog vragen, opmerkingen of dingen die U/je wilt weten stel ze dan in de reactie's.

Update

Even een update op 02 juni 2011.

De Meriva bevalt nog steeds uitstekend.
Alleen de wiellagers beginnen het te begeven vooral bij het afremmen en als je dan bijna stil staat hoor het getik.
Binnenkort maar even naar de garage.

Verder geen bijzonderheden, auto functioneerd verder geheel probleemloos.
Afgelopen maart 2011 APK en een beurt laten uitvoeren en dat was allemaal goed. Ook bleek dat de distributie riem pas bij 150.000km vervangen hoeft te worden (bij 60.000km is dit ook gebeurt).

Over een tijdje zal ik weer een update doen.

Vragen en/of opmekingen zie ik graag in de comments. MVGR De eigenaar

Update 124.000km

Even een update bij 124.000km.
Er zijn een aantal problemem met de Opel Meriva.
De voorbanden zijn versleten, de aandrijf assen maken geluid in de bocht en de middendemper is lek. Dus voordat we de winter in gaan zijn er nog wat onkosten, maar we hebben inmiddels ook 43.000km gereden.

Verder bevalt de Meriva Maxx super!
Hij voldoet aan de verwachtingen.
Een wendbare auto die lekker hoogzit.

Ingeruild

Inmiddels is de Meriva vandaag (8 december 2011) bij 124.807km ingeruild. Er is een Ford Focus C-Max gekocht. Na 2 jaar en 10 maanden en 44.000km. Er zaten toch een aantal hoge kosten aan te komen o.a de aandrijfassen, middendemper van de uitlaat, 2 voorbanden en straks de distributieriem.

De Meriva Maxx is in de periode maart 2009 tot nu zeer goed bevallen. Het is een ruime auto met een hoge zit en wendbaar in de stad.

Op een paar dingen na zijn er geen bijzonderheden voorgekomen.