Opel Corsa 1.2 S Swing (1988)

Opel Corsa 1.2 S Swing (1988)

UitvoeringCorsa 1.2 S Swing
Bouwjaar1988
Jaar van aanschaf2022

Kleine geschiedenisles

Even een kleine geschiedenisles over mijn corsa. Ergens in begin 1989 bestelde mijn overgrootvader een gloednieuwe Opel corsa swing sedan met de 1.2s motor in de prachtige kleur ibiza blue. Naar mijn vermoeden deden ze dit omdat hun +- 1965 Volkswagen kever was afgekeurd. Over de jaren kreeg hij er weinig kilometers bij (berekend reden ze zo'n 3700 kilometer per jaar). Dan heel wat jaren verder in 2011 is mijn overgrootvader intussen 90 geworden. Maar helaas gaat zijn gezondheid en overgins ook de gezondheid van mijn overgrootmoeder achteruit. Dus beslissen ze om de corsa te verkopen. Eerst een rondvragen bij de familie. Mijn vader wil hem eerst wel maar bedenkt zich dan omdat het zo'n "oude" is, ouder is beter papa want namelijk 2 maanden later gaf zijn astra g de geest. Dan mijn neef maar, Nee die wou wat moderners. En alle chance want 4 jaar nadien knalde hij met zijn c4 tegen een lantaarnpaal. Dan hadden hij en de corsa morsdood geweest. Dusss... mijn achterneef? Hij wil hem graag maar heeft nu geen plaats en wijst hem toch af. Dan maar op internet zetten. Maar eerst nog eens netjes langs de dealer voor een onderhoud en wat laswerken. En dan op een zekere dag is de corsa verkocht aan iemand uit een nabijgelegen dorp die graag met oude opels rijd. Maar blijkbaar niet met deze corsa want hij stond 6 maanden stil voor hij weer van eigenaar wisselde. Voor een spotprijs. Met de intentie om er autocross mee te rijden. Al een geluk had deze man ook een opel-hart en vond hij het corsatje te mooi om stuk te rijden. Maar ja als je een kadett d gt/e gewoon bent is zo'n corsatje nogal traag Zei hij. Toen is er een andere motor geïnstalleerd, hij is lager gelegd met wat sportievere velgjes eronder en er zijn stoelen van een corsa b sport ingekomen. We zien de corsa over de jaren nog enkele keren rondrijden. De laatste keer was ik opvallend genoeg op school, en zag ik er een jong gastje inzitten die opvallend genoeg een noodstop maakte voor geen enkele duidelijke reden. Maar soit. En dan een maand later zagen we de corsa nergens meer. Dus ik een onopvallend langs het huis waar hij altijd stond gereden. En daar stond hij wel. Maar er stond een muisgrijze sedan langs die eerder die maand voor €150 te koop stond en ik dacht o jee ze gaan toch niet beslissen welke ze gaan liquideren en dan ondervinden dat die muisgrijze een stuk beter is. Daarna zag ik hem niet meer staan. Stond hij in de schuur? Stond hij bij de schredder? ik wist het niet. Ik baarde er mij wel zorgen om. Dan 2 jaar lang niks van gehoord of gezien. Todat op een zekere dag begin 2022 ik op facebook marketplace zit te kijken. Een corsa a sedan in ibiza blue. Met een 1.2s motor... netjes. Ik swipe nog een paar foto's verder. Er ligt nog een aankoopfactuur bij van 1989. Met de naam van mijn overgrootvader op. Nu ik bel normaalgezien niet voor ik naar een auto ga kijken ik chat meestal. Maar nu per uitzondering heb ik toch maar gebeld. Een dikke 40 minuten nadat hij de advertentie online had gezet had ik al hem al bekeken, een testrit gemaakt en een verkoopsovereenkomst getekend. Hij was nu van mij. Maar ik moest eerst van mijn kadett en astra af want er was al te weinig plaats en dat was er nu zeker. Dan een heel debakel gehad met mensen die mijn kraaknette originele kadett niet konden appreccieren. Maar dat is een heel ander verhaal die bij de post van de kadett staat. En dusja na negen jaar verdwenen te zijn is hij terug in de familie en ga ik hem proberen fabrieksnieuw te maken / laten maken. Maar eerst er nog maar een paar jaartjes van genieten denk ik.

Een sentimentele aankoop

Na de kadett en de astra verkocht te hebben dacht ik. Fijn en wat nu. Na een paar dagen te lopen piekeren dat ik mijn prachtige kadettje verkocht had. Zo vind ik er namelijk nooit meer een voor die prijs. Ging ik op fb marketplace kijken naar iets. Gewoon vanalles eigenlijk om de lege plaats in mij te vullen waar ooit een kadettje zat. Na een beetje scrollen kom ik een fijne opel corsa a sedan tegen in de kleur ibiza blue. Ik dacht haha fijn mijn overgrootvader had er zo ook één. Na 20 seconden door de foto's te bladeren realiseerde ik mij dat dat hem ook daadwerkelijk was. Want mijn overgrootvader zijn naam stond nog op het oude inschrijvingsbewijs. Nu MOEST ik hem hebben. Na een tijdje met de vorige eigenaar gepraat te hebben kom ik met hem tot een deal. Mijn astra voor jou corsa. Goed alles geregeld. Ik rijd ermee naar huis en dan komt meestal het horrorverhaal. Maar integendeel. Hij rijdt prima. Stopt goed. Alles werkt nog magnifiek. Behalve de uitlaat die is pittig lek. En het exterieur is ook niet om van naar huis te schrijven maar toch. Heel fijne auto. Perfecte beginners-oldtimer eigenlijk. Er kan niet veel aan misgaan en als het misgaat is het meestal met een schroevendraaier en een klauwhamer (en in ernstige gevallen een lasapparaat) op te lossen.

Verlaagd

Ik was verleden weekend naar de sloperij gegaan, waar ik een hele mooie set irmscher tigra velgjes had gekocht, Voor op de corsa. Maar natuurlijk als je van 13 inch naar 15 inch gaat, staat ie ineens belachleijk hoog. Dus ik heb hem 6 cm verlaagd. Iets waar ik normaal tegen ben. Maar het ziet er toch wel prachtig uit vind ik zelf.

De charmante donor

Sinds vandaag heb ik er een sedannetje bij, een rode, voor de rest identiek dezelfde. Alleen zonder papieren en met wel wat meer roest. Komt van de 2de eigenaar met 40k op de klok. Ik wou hem eigenlijk gebruiken als donor maar ik vind hem zo charmant dat ik hem ga verder verkopen aan iemand die er meer tijd voor heeft. Maar ik ga uiteraard wel de originele stoelen, en niet gescheurde achterlichten omwisselen naar de mijne voor hij weggaat.

10,0

PRIVATE LEASE Opel Corsa