| Uitvoering | Corsa 1.0 Turbo 90pk Innovation |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 38.000 km |
| KM-stand laatst | 43.000 km |
Fijne allemansvriend
Eerst een kleine voorgeschiedenis. Na flink wat problemen met mijn Smart Fortwo uit 2016, besloot ik over te stappen op een short private lease van een jaar in een Citroën C3 (1.2 met 82 pk). Dit was een scherpe voorraadaanbieding, omdat het nieuwe model C3 al klaarstond. Hoewel de C3 een zeer comfortabele auto was, had hij één groot nadeel: de 5-versnellingsbak zorgde voor flink hoge toeren op de snelweg, wat echt afbreuk deed aan het rijcomfort.
Private lease zorgde er weliswaar voor dat er voor het eerst een splinternieuwe auto voor de deur stond, maar het bracht ook de nodige stress met zich mee. Ik maakte me zorgen om elk klein krasje of een kilometertje te veel. Daarnaast vond ik het gevoelsmatig niet prettig dat er maandelijks een flink bedrag werd afgeschreven voor iets wat niet van mij was. In oktober 2025 heb ik de C3 na een jaar netjes ingeleverd en begon mijn zoektocht naar iets nieuws.
Mijn belangrijkste criteria waren:
- Koop, geen lease
- Een 6-versnellingsbak
- Opties: cruise control, climate control, Apple CarPlay en parkeersensoren
Vrienden van mij reden al drie jaar naar volle tevredenheid in een Opel Corsa 1.0T uit 2015. Toen ik bij hen in de auto zat, viel me direct op hoe rustig de motor draait op de snelweg. Bij 130 km/u draait de motor zo'n 1000 toeren minder dan de C3! Dat maakt de auto op de snelweg een stuk stiller, comfortabeler én zuiniger.
Na verschillende proefritten in diverse auto's, bleek de Corsa binnen mijn budget de beste keuze. Uiteindelijk heb ik een prachtig exemplaar uit 2018 gevonden in de luxe 'Innovation'-uitvoering, met slechts 38.000 kilometer op de teller. Voor € 10.500, inclusief een afleverbeurt en garantie, mocht ik hem meenemen. Inmiddels rijd ik zo'n 3,5 maand in deze Corsa en ik ben zeer tevreden.
Er is niets bijzonders aan de auto, zowel qua ontwerp als qua rijgedrag, maar daardoor is er ook niets storends. De Corsa is ruim op de achterbank en praktisch dankzij de dubbele laadvloer. De motor is stil, trillingsvrij en krachtig genoeg. Dankzij de turbo komen de 90 pk al vroeg vrij, waardoor de auto in het dagelijks verkeer sneller aanvoelt dan hij op papier is. Hij trekt gevoelsmatig beter door dan de C3.
Het gemiddelde verbruik is vergelijkbaar met dat van de C3, maar op de snelweg voelt de Corsa zich door de 6-bak veel beter thuis, ook als het wat harder gaat (130+). Dit is ook terug te zien in het lagere verbruik na een langere snelwegrit. Het infotainmentsysteem, dat voor modeljaar 2018 is vernieuwd, werkt met het nieuw scherm en Apple CarPlay/Android Auto perfect. Tot nu toe heb ik nog geen enkele glitch of storing gehad. Kortom: een echte no-nonsense allrounder.
Bij 50.000km volgt er een update.