Opel Astra Stationwagon 1.7 DTi GL (2003)

Opel Astra Stationwagon 1.7 DTi GL (2003)

UitvoeringAstra Stationwagon 1.7 DTi GL
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

Na onze vorige auto, een vierdeurs met een LPG tank in de kofferbak zochten we een auto met meer binnenruimte en gebruiksgemak. Aangezien we minimaal 35.000 km per jaar rijden lag de keuze voor een diesel voor de hand.

Na een aantal auto’s met soortgelijke rijkosten met elkaar te hebben vergeleken (Skoda Fabia Combi, Peugeot 206 SW) viel de keuze op de veel ruimere Astra. Auto’s van een vergelijkbare maat bleken al snel 3.000 euro duurder te zijn, maar ook wat luxer en comfortabeler (zoals de Ford Focus en de Peugeot 307 break). Dit werd mede veroorzaakt door de hogere inruilprijs die de Opel dealer kon bieden.

Het comfort is ruim voldoende en ook de prestatie van de dieselmotor vallen niet tegen. Bovendien is hij erg zuinig.

Het grootste pluspunt zijn de rij-eigenschappen. De auto stuurt goed en ligt prima op de weg. Bovendien heb je een zeer goed overzicht over de carrosserie.

Minpunt is de kale uitrusting (zelfs geen elektrische ramen voor!). Het prijsverschil met de concurrentie is daarin te vinden. Ook maakt de motor nogal veel lawaai als hij koud is.

Als je een goedkope auto zoekt die prettig is in de dagelijkse omgang, met een hoop ruimte en zonder toeters en bellen, dan is deze Astra station een goede keuze.

Hou je van meer luxe of sportiviteit dan zijn er betere keuzes.

Toevoeging september 2006:

Na bijna 100.000km bevalt de auto nog steeds goed. Wel doet de motor wat afbreuk aan het comfort, met name de trillingen bij stationair draaien en het lawaai boven de 100km/h.

Verder zitten er nogal wat rammels in het dashboard, deze zijn door de dealer maar te dele opgelost.

De materialen in het interieur blijken behoorlijk duurzaam en slijtvast te zijn, geen losrakende bekleding, overmatige krasvorming of verkleuringen. Al met al ziet de auto er nog als nieuw uit.

Update februari 2007

Inmiddels hebben we een Toyota Avensis en wordt de Astra als tweede auto gebruikt. (Zie hiervoor mijn review van de Avensis)

De laatste beurt en APK keuring leverden geen noemenswaardige problemen op. Ik verwacht dat de auto nog goed is voor jaren rijplezier. Wel valt nu op dat de dieselmotor toch echt behoorlijk verouderd is ten opzichte van een moderne common rail diesel.

Dit leidt overigens niet tot een hoog verbruik. Gemiddeld is het tot nu toe ongeveer 5,3 l/100km (bijna 1 op 19). Erg goed dus.

De auto was bij aflevering niet goed uitgelijnd. Dit is door de dealer verholpen, ik kon er op wachten.

Toevoeging september 2006:
Na 80.000 km, de eerste beurt buiten de garantie nogal wat storingen:
- wiellager met ABS module vervangen.
- keerring waterpomp defect, vervangen en daardoor ook vroegtijdige vervanging distributieriem.
- rammels

Al met al is de auto dus niet volstrekt foutloos. De onderhoudskosten vallen overigens binnen de verwachting (maximaal € 0,03 per km).

7,0

PRIVATE LEASE Opel Astra