Opel Astra Stationwagon 1.6i-16V Sport Edition (2001)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Astra Stationwagon 1.6i-16V Sport Edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 180.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
22-09-2007, 189.000km:
De Opel Astra stationwagon is een aardige auto om te zien, en als Sport of Sport Edition helemaal. Verreweg de mooiste uitvoeringen. De 16’ sportvelgen en mistlampen maken de auto echt een stuk sportiever. Bovendien heeft de auto dan ook standaard sportstoelen en cruise control. Onderscheid tussen de Sport en Sport Edition: de uitrusting van de SE is uitgebreider met standaard airco, elektrische ramen vóór en elektrisch bedienbare en verwarmde buitenspiegels.
Iets minder sportief is de 1.6 16v. De 100pk zijn in theorie voldoende om - in mijn geval inclusief gastank - 1189kg vlot te kunnen verplaatsen, maar het maximum vermogen is pas bij 6000rpm voorhanden (De 150nm koppel bij 3600rp). Om snel te zijn, moet je de motor als een waanzinnige bedienen. En wil je niet met oorverdovend geraas over straat, dan neem je dus genoegen met een rustige rijstijl.
Geen straatracer dus, maar meer een GT. Op vakantie naar de Franse Alpen reed ik zwaarbeladen (1600kg!) over de Deutsche autobahn. De cruise control hield de naald netjes op 175 echte kilometers per uur, als ik dat wilde. Om de auto en vooral ook de fietsen achterop wat te ontzien werd dat niet de kruissnelheid, maar het was leuk om te weten dat de Astra het aankon. Sowieso blijft de auto stabiel en prettig bestuurbaar op zowel lage als zeer hoge snelheid. In de Zwitserse en Franse Alpen, met hellingen tot 25%, hield de auto zich ook uitstekend. Zolang die - uiteraard - op toeren werd gehouden.
De elektrische accessoires zijn van Duitse makelij; alles doet het. Als er iets aan te merken valt, is dat de boardcomputer her en der een pixeltje mist, en bij warm weer de ramen ’piepen’. Maar dat heeft meer met raamrubbers van doen dan van de ramen zelf. De kleur vind ik zelf erg aardig. Volgens het kenteken zilvergrijs, maar afhankelijk van de lichtinval babyblauw tot lichtpaars. Een comfortabele kleur, want je ziet er weinig vuil op. Wat mij er niet van weerhoudt mijn trots eens per twee weken goed met het handje in de autoshampoo te zetten. Aanrader: na het wassen meteen naspoelen met regenwater, want op de getinte ruiten zijn kalkstrepen van leidingwater goed zichtbaar.
De voorvorige eigenaar was een leasemaatschappij, die de auto meteen van een LPG G3-installatie heeft voorzien. Mijn ervaringen zijn overwegend positief. De Astra 1.6 16v rijdt prima op lpg. Het minuscule vermogensverlies is prima te slikken, vooral gezien de zuinigheid van de machine. Bij beheerst rijden is 1:14 bij gecombineerd gebruik prima te halen. In combinatie met 45 cent per liter brandstof en 45.000 kilometer per jaar hou ik daarmee heel wat centen in de buidel. Wel valt me op dat de gasinstallatie relatief laat overgaat op gas. De eerste een á twee kilometer van de dag rij ik alsnog op benzine. Maar dat heeft meer te maken met de gaspomp van de installatie dan met de Opel.
Qua comfort ben ik erg te spreken over de Astra. Mijn lengte van 1.94m zit vooral in mijn benen, vandaar dat ik uit gewoonte iedere autostoel op de achterste stand schuif. Niet in de Astra, daar hou ik een stand over! Geweldig, wat een beenruimte. En dat voor een auto in het C-segment. De vering is een stuk straffer dan de vVlvo die ik hiervoor reed, dat maakt de Astra malen meer een stuurmansauto en is bovendien niet minder comfortabel.
Wel heb ik gedaan wat de vorige eigenaar heeft nagelaten: ik heb zwaardere achterveren gemonteerd. Zeker met die zware belasting in de Alpen, maar per definitie met een lpg-installatie kan de Astra Caravan wel wat stuggere veren gebruiken. Er zijn drie opties: hulpveren, sterkere veren of oppompbare schokbrekers.
De laatste is de mooiste optie; geen comfortverlies, geen verschil in hoogte, maar erg duur. Een merkloos Bovag-bedrijf maakte mij een offerte van 530,-, de Opeldealer rekende zelfs 880,-. Met een set hulpveren komt de auto leeg zo’n drie centimeter hoger te staan en wordt (zo werd mij verteld) aanmerkelijk stugger. Kost dan ook slechts 140 euro. Ik koos voor vervangen van de originele veren, die me inclusief montage 227,- hebben gekost. Hiermee kwam de auto iets hoger te staan, tot de hoogte die hij hoort te zijn zonder de lpg-installatie. Geen comfortverlies.
De volgende modificatie is een optisch leukigheidje. De Irmscher dakspoiler is een accessoire die dit type auto - zeker in deze uitvoering - naar mijn mening echt afmaakt. Bij Irmscher kost zo’n grapje 247,-, een imitatiemodel in de winkel 169,-. Op internet vond ik een prijsstunter (mj-carstyling) die me aan een imitatie Irmscherspoiler kon helpen voor 70 euro. Dit weekend komt de kleur erop. Wat volgt? Racebumper, merkloze grille, luchtinlaat in de motorkap, booskijkers, vlammen? Geen denken aan. Het blijft een nette auto.
Hierna weer een Astra SW? Heel goed mogelijk. Graag weer een met ’Sport’ in de stootstrips, maar ook graag een met een motorisering die die tekst meer waarmaakt. De 1.6 16v Ecotec is een heel verstandige keuze, want inderdaad voldoende om de auto vlot te bewegen, en bovendien zeer zuinig. Maar een wat zwaardere motor betekent minder toeren en dus minder motorlawaai op kruissnelheid. Bovendien heeft mijn testosteron ook nog stem.
Update 11-01-2008, 201.000km:
Immer één en al teverdenheid. De spoiler oogt naar verwachting. Na montage bleek de achterruitwisserarm de spoiler te raken. Deze kunstof arm is echter langer dan het rubber, dus die heb ik zelf aan kunnen passen.
Wel heb ik nog een euvel gehad aan de gasinstallatie, dat was gelukkig voor 110,- verholpen. Best een bedrag, maar dat is er met de huidige benzineprijzen snel uit. Samen met een probleemloze apk en een paar wisserbladen is de kostenpost ’onderhoud’ blijven steken op 175,-. Hoewel, ik rijd nu nog met een stel goede winterbanden, maar de zomersloffen zullen in de loop van het voorjaar voor vervanging in aanmerking komen.
PROBLEMEN
185.000km
Het stangetje dat de middendemper van de uitlaat met in de rubbers hangt, was op de lasnaad doorgeroest. Mijn behulpzame broer heeft daarvoor een nieuw stangetje gebogen en weer vastgelast. Geen kosten, dus.
195.000km
Problemen met de gasinstallatie. Bij toeren boven 2500 sloeg die over op benzine. Verholpen bij de installateur voor 110,-.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.