Nissan Almera Tino 1.8 Tekna (2004)
Uitvoering | Almera Tino 1.8 Tekna |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Aanschaf
Begin mei besloten we onze 14 jaar oude Corolla E10 1.6 Station 1995 eens te koop aan te bieden op Marktplaza. Vraagprijs € 3500! Binnen 1 kwartier was hij verkocht aan een exporteur naar Afghanistan voor € 3000.
Ik was al bezig geweest om de koop staande Almera Tino's vanaf 2003 in kaart te brengen. Dus heb ik een aantal van de aanbieders gebeld en uiteindelijk de Almera Tino van deze review gekocht bij de Nissan dealer in Amsterdam op 6-5-2009 voor de meeneemprijs van € 9750.
De auto zit er prima uit voor zijn leeftijd. Er zijn een paar kleine gebruikssporen maar die gaan we tzt wel te lijf.
Het verbruik schommelt tussen de 1 op 10 en 1 op 13,8 afhankelijk van het soort ritten. Ik denk dat dit bij de komende rit van en naar Denemarken dit nog wel verder zal dalen.
We rijden wel veel rustiger met de Tino dan met de Corolla.
De Tino voldoet prima waarbij we vooral waarderen :
- hogere zit
- airco
- boordcomputer met veel nuttige informatie
- veer variatiemogelijkheden met de 3 achterstoelen
vooral de beenruimte met maar 2 achterstoelen is enorm!
- veel bergruimte indien achterstoelen zijn verwijderd.
- geen distributieriem maar een ketting
Enige (vooraf bekende) minpunten t.o.v. de Corolla :
- minder felle motor in combinatie met hoger gewicht
- hogere vaste lasten qua verzekering en houderschapsbelasting
- ingewikkelder bediening door het grotere aantal functies
Inmiddels aangebrachte accessoires :
- Car Comfort armsteun in grijs leer
- ClimAir zijwindschermen
- Spatlappen voor en achter
- Zwarte velours matten met bordeauxrode bies
- Kofferbakbeschermer
- Pipercross vervangingsfilter
- Denso Iridium Longlife bougies (merkbaar meer trekkracht!)
- Korte dakantenne
- misschien Dashmount voor TomTom
Nog gepland :
- MAD hulpveren
- Prewoodec interieurset bordeauxrood
Grote beurt etc.
Tijdens aanschaf is vermeld dat er een hitteschildje bij de uitlaat nagenoeg doorgeroest was en in overleg met de Nissan specialist Autobest is dat door hen verwijderd.
De auto heeft daar inmiddels ook een grote beurt gehad zonder bijzonderheden.
Tot nu toe zijn we zeer tevreden!
Verdere ervaringen
De Tino bevalt nog steeds goed maar kwalitatief is hij minder dan de Toyota's die we gewend waren. Het voelt iets minder solide aan.
De bijrijdersstoel is niet verstelbaar in hoogte. Dus hebben we die iets laten verlagen want mijn vrouw zat niet lekker.
Verder is het Pipercross filter vervangen door een K&N exemplaar.
We zijn met de auto naar Denemarken geweest en hadden gehoopt op een lager verbruik op zo'n lange rit. Maar door veel verkeershinder beleeft dat beperkt tot 1 op 13,7.
De bediening van een aantal functies in het dashboard blijft een crime. Het aanpassen van de tijd bv kan goed 20 minuten duren.
Ik moetb alleen even naar de interieurverlichting kijken want die werkt niet goed meer aaan de achterzijde. Zal wel een slecht contactje zijn.
Tino in de winter
de auto bevalt tot nu toe prima!
Auto start tot nu toe iedere morgen probleemloos maar het verbruik is vrij hoog (plm 1 op 10) met al die kou en korte ritjes
We ervaren nu in de winter de airco als een zegen. de voorruit is veel sneller schoon dan bij onze vorige auto.
Niettemin blijf ik de standkachel als een mogelijke optie voor de toekomst zien. Voor nu heb ik een hoes aangeschaft die de hele auto kan afdekken.
De auto heeft nu 2 nieuwe (zomer)voorbanden nadat er 1 gesneuveld was dankzij lomp gedrag van gemeentemedewerkers. Dit was wel beter dan met de oude met al die sneeuw.
Ik heb vandaag LESS aan de brandstof toegevoegd, Dit is een brandstofconditioner die een aantal positieve resultaten bewerkstelligt zoals 10-20% minder brandstofverbruik, schonere uitlaatgassen en een schonere motor. De eerste indicaties van de boordcomputer wezen in ieder geval in de goede richting.
Olieverbruik heb ik nog niet kunnen constateren.
Zodra er meer te melden is meld ik me weer!