| Uitvoering | Cabrio Cooper Sidewalk |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 144.000 km |
| KM-stand laatst | 146.500 km |
Aanschaf
Mijn echtgenote had al een tijdje een cabriowens. Op de diverse auto sites bleek dit keer dat niet Duitsland maar Nederland een interessanter aanbod heeft. Dat kwam mooi uit want we wilden toch even naar NL. Wat voorwerk gedaan en al snel kwam deze Mini cabrio in de uitvoering Sidewalk met mooie bruin lederen bekleding als interessant naar boven. Nog van de eerste eigenaar en daarmee potentieel een aantrekkelijkere auto dan de meeste die ik in Nederland te koop zag staan. Deze waren veelal geïmporteerd uit Duitsland en niet altijd de beste meer. Ik heb er enkele kort proefgereden maar die konden niet overtuigen. Veel gepiep en gekraak uit het onderstel, een uitlaat die los hing en heen en weer zwiepte in de bochten of een versnellingspook waarvan het leek alsof je in een pot Griekse yoghurt zat te roeren.. Deze echter stuurde mooi strak en zonder eerder genoemde bijgeluiden uit versnellingsbak of wielophanging. We hebben eerder een Mini Cooper gehad (een nieuw gekochte R53 uit 2005) en kennen dit model daarom goed. Motorisch zijn ze vrijwel onverwoest-baar. Soms zorgt het cabriodak voor problemen maar deze kap is nog netjes en zo ook het mechaniek. Probleemloos naar huis gereden en in Spanje zsm naar de ITV keuring. Aldaar rondom goedgekeurd op 2 kleine gaatjes na bij de achterste uitlaatdemper waardoor hij zijn Lambda meting net niet haalde. De uitlaat is idd wat roestig maar voldoende solide, snel wat GunGum erop (wist niet dat het nog bestond) en hij had z'n sticker verdient.
Nu kan het grote genieten beginnen. De wegen zijn hier fantastisch en de uitzichten nog mooier. Auto stuurt zoals we kennen, retestrak en vertrouwenwekkend. De elektrische stuurbekrachtiging is hoorbaar aanwezig ( het bekende gejank ) maar werkt feilloos.
De auto zit riant in z'n opties, ze zijn zo ongeveer allemaal aangevinkt. Hetgeen deels te maken heeft met de Sidewalk uitvoering maar ook dat dit model in de lente van 2008 al zo’n beetje op z'n eind liep en met een gering bedrag helemaal “af” gemaakt kon worden..
Rijden, ja heerlijk weer zo’n Mini van de eerste BMW generatie. Uitzicht vanuit de auto, heeeeeel laag, maar erg leuk. Met dak open, dit doen we standaard, uiteraard liefst niet midden op de dag in de volle zon. Echter vroeg of laat op de dag werkt een stuk beter, zónder blaren op je eigen dakkie te verzamelen.. Open rijden is dan echt een feest. Het motortje ronkt dat het een lieve lust is, de uitlaat verwent je met een heerlijk sportief geluid. Daar wordt je vrolijk van! We rijden er uiteraard geen lange stukjen mee maar toch is het verbruik precies hetzelfde als de Cooper uit 2005: 6.6ltr/100Km, oftewel 1 op 15. Betekend dat het blokje het nog naar z’n zin heeft. Wel weer even wennen is dat deze Mini al snel in de vijfde versnelling zit. Met onze andere Mini, de Countryman, zit je daar alleen in op de snelweg, met deze Cabrio vrijwel altijd, behalve steil omhoog de bergen in..
Over 10.000 KM een eerste beurtje zag ik op de boordcomputer, wellicht doe ik het wat eerder. Ik las 5W40 als olieadvies ivm het feit dat de blokjes wat ouder zijn en iets dikkere olie wellicht helpt om eventueel zweten en ook het algemene olieverbruik te beteugelen. Op naar de eerste 5.000 Km, daarvan zijn er al 2000 gereden.
Lekkage
Opeens was het nat onder de auto. Geen lampjes nog maar het gegeven is natuurlijk niet OK. Koelsysteem onder druk gezet en jahoor, zowel de vuldop als de radiateur zelf vertoonden lekkage. Hetgeen idd correspondeerde met waar de lekkage zichtbaar was ònder de auto. Nieuwe radiateur plaatsen blijkt echt een eitje. Deze auto is als een Lego bouwdoos. Koelvloeistof vullen is daarentegen wél weer een dingetje. Wat een gez**k. Voordat je alle lucht uit het systeem hebt ben je vooral “ff bezig”. Het probleem is nu opgelost, we gaan weer lekker rijden. Later!
Hmmm, alweer iets kapot?
Bij het openen van het cabriodak klonk een vreemd geluid. Ik vermoedde dat een kabel van het zijruitmechanisme links achter van een geleider was gesprongen dan wel de geleideclip uit de rails gelopen was of gebroken, hetgeen ook een bekend onderhouds dingetje is van deze cabrios. In ieder geval gaat het raam niet meer geheel omhoog. Op internet wat videos bekeken en aan de slag gegaan. Tis niet heel veel werk gelukkig. Het bleek dat een kabelgeleider, zeg maar katrol, de geest had gegeven. Hierdoor had de kabel dusdanig veel ruimte gekregen dat hij van z’n geleiding was gelopen. Alles weer terug op z’n plaats gebracht en de boel doet t weer. Maar voor de zekerheid voor zowel links als rechts een complete kabel en geleideset besteld want, zoals gezegd, dit is een gevalletje onderhoud, na bijna 20 jaar gebruik is het beter dit te vervangen.