Mercedes-Benz CLA 250+ EQ Launch Edition (2025) #3
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 500 km |
Eerste indrukken
Na bijna zes jaar in een Tesla 3 standard range tijd voor een nieuwe auto. En nu geen Tesla van Elon meer en geen Chinees. Ik kies bewust voor een Europese auto. En sowieso elektrisch, ik vind dat veel fijner en comfortabeler rijden dan ICE - en ook gewoon een voorwaarde bij de werkgever.
Deze CLA zat op het randje van mijn leasebudget. Ook gekeken naar Megane E-Tech. Ik ben geen fan van VAG en zeker niet van Stellantis. En ook niet van SUV's. Maar na de proefrit in de CLA was ik verkocht. De i4 vind ik een mooie auto, maar te duur.
Ik ben altijd blij geweest met de Tesla. Goeie prestaties, veel handige features. Soms wat minder verfijnd. En persoonlijk hou ik wel van het minimalisme van de Tesla, qua interieur, maar vooral ook van het gebruiksgemak en de vormgeving van de digitale interface.
De CLA is heel veel comfortabeler en stiller. Een betere wegligging en tegelijkertijd meer comfort in de demping. De stoelen zijn fijn. En de range is geweldig. Maar ik vind het wel een kermisattractie. Lichtanimaties in de grille, in de achterlichten, in de projectie op de grond vanuit een geopende deur, in het dashboard, lelijke verlichte ventilatieroosters en heel druk vormgegeven scherm. Dit is een trend, veel merken doen dit, maar van mij hoeft het niet.
Die kermis buiten kan je gewoon negeren, de sfeerverlichting valt te dimmen, maar het scherm is wel gelijk mijn grootste kritiekpunt. De kaart bijvoorbeeld is zo druk van kleur, dat je niet in 1 oogopslag de lijn ziet die je moet rijden. Ik mis de lichtgrijze ondergrond van Tesla. Zou mooi zijn als daar iets in te kiezen valt. Zie de foto.
Ik ben 1,85 en als ik een fijne zithouding heb is het niet echt comfortabel achter mijzelf zitten. Voor een gezin met oudere kinderen is de auto wat krap, maar voorin is het prima toeven.
Over range: ik haal met de huidige temperaturen van net boven 0 nog steeds met gemak 600 km aan range, ongeveer 15 kWh per 100 km. Voordeel is ook dat de accu volgens mercedes prima tot 100% is te laden - ze raden alleen af om de auto te parkeren met meer dan 80% lading.
Ik kan het geluid van de snelheidswaarschuwing met een knop op het scherm gelijk uitzetten. Maar het knipperende icon blijft storend, het zal wel verplicht zijn. Extra storend, omdat het systeem lang niet altijd door heeft wat de limiet is.
De frunk is ideaal bijvoorbeeld voor een laadkabel, maar is alleen te openen met een hendel zoals je die van een motorkap kent. Bij tesla kan dat gewoon via de app.
Tesla geeft bij aanzetten van de richtingaanwijzer een camerabeeld op het scherm, ideaal om je dode hoek te zien. Dat mis ik hier, terwijl de hardware er voor is.
Het is jammer dat Drive Assist (automatisch binnen de lijnen blijven rijden) geld kost en niet standaard is, dat is een abonnement in de App Store van de auto, kost 36,90 euro per maand. Tegelijkertijd: dan krijg je ook de rijstrookwisselassistent en die zit bij Tesla in het dure Autopilot pakket. En Drive Assist van mercedes is stukken beter!
Wat ik ook mis: de laadklep gaat niet elektrisch dicht, dat ben ik wel gewend. Nu rijd ik steeds weg met open klep en moet ik weer stoppen. Kwestie van wennen.
De vermoeidheidssensor is heel gevoelig en die is wel uit te zetten, maar dat zit verder weg in een menu (en bij elke rit moet dat opnieuw).
Standaard audio is goed genoeg. Een Spotify app of een Tidal app in de auto zelf kost ook weer geld (€ 9,90 maand), maar via Apple CarPlay of Android Auto werkt dat ook prima.
Massagestoelen kosten 1,90 per maand, dat is dan wel weer betaalbaar, maar ik twijfel of ik dat vaak zal gebruiken.
De dashcamfunctie kost 7,90 per maand en was bij Tesla ook gewoon gratis.
Een 360-graden weergave tijdens het parkeren kost maar liefst € 28,90 per maand en dat is heel fijn, maar dat is echt te duur.
Komend weekend even een road trip naar Duitsland om de auto nog wat beter te leren kennen.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Mercedes-Benz CLA 250 e AMG Business Solution | Panorama - Schuifdak | Head-Up Display | 360° Camera | Memory seats | Sfeerverlichting | Nightpakket |
- 2025

Mercedes-Benz CLA 250+ Launch Edition 85 kWh | Nightpakket | Memorypakket | Trekhaak | Antidiefstalpakket URBAN GUARD | Adaptieve cruisecontrol | Dodehoekassistent | MULTIBEAM LED | Warmtepomp |
- 2025

Mercedes-Benz CLA 180 Business Solution AMG / Memory-Stoelen / Achteruitrijcamera /
- 2026

AutoWeek 2025: 'Dit is de winnaar van de eindejaarsprijs beste innovatie EV'

Trajectcontrole aangezet op nieuw traject

Deze Volvo C70 is heerlijk voor een interieurpoetser - Liefhebber gezocht

Mitsubishi ASX en Mitsubishi Outlander Black Edition: niet altijd zwart