Mercedes-Benz C 180 Classic Combi (1999)

Mercedes-Benz C-klasse Combi

UitvoeringC 180 Classic Combi
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2004

De auto voldoet geweldig. Het is een Classic Combi Select met ABS, ESP, Tempomat en Airconditioning. Hij is dus ook goed uitgerust. Het fijne aan de auto is dat je na uren sturen nog steeds net zo fit uitstapt als je bent ingestapt. Perfecte stoelen, lekker hard, maar het hele lichaam wordt op alle plaatsen (ook onderrug en bovenbenen) even goed ondersteund. De stoffering is van erge goede kwaliteit, wat ook bevordelijk is voor een lange ontspannen zit. Daarnaast voelen alle gestoffeerde delen ook heel natuurlijk en prettig aan. De zithouding en de ergonomie in het algemeen is ook perfect. Je kunt de gordel- en stoelhoogte en hoek van het zitvlak goed instellen.
Weinig of veel gas geven, het is een ontspannende en volmaakt schokvrije bezigheid in de Mercedes. Je hoeft je gasvoet niet krampachtig omhoog te houden bij weinig gasgeven. Deze auto kan, behalve goed hard rijden (kunnen meer auto’s) ook uitstekend en schokvrij langzaam rijden, stoppen en weer wegrijden. Niet onhandig in ons drukke Nederland. Het gaspedaal kan daarnaast ook erg goed gedoseerd gas geven. En dat is bij verreweg de meeste auto’s wel anders.
Hij heeft een superkorte draaicirkel, korter nog dan de Citroën C3 van mijn vrouw, waar maar weinig stuuromwentelingen voor nodig zijn. En dat is prettig!
En toch voelt de besturing heerlijk rustig aan, zonder enig spoor van zenuwachtigheid. Hij luistert echt heel goed naar stuurbewegingen, doordat gelijk de koers verandert ipv. dat de stuurimpuls eerst wordt omgezet in bv. een overhellende koets of ingedrukte rubberen ophangingsdelen, voordat de rijrichting daadwerkelijk verandert.
De wegligging is simpelweg top; hij geeft onder de hoogste belastingen gewoonweg geen krimp, terwijl het comfort dan ook nog geheel overeind blijft.

Het rij- en veercomfort is ook al top, er is geen auto in deze prijsklasse die hieraan tippen kan. Je voelt buitengewoon goed wat de auto gaat doen en hij veert heel mooi harmonisch in en uit. Daarbij rolt hij gewoon geweldig. Hij geeft het gevoel van ruimbemeten kogellagers die lekker dik ingevet zijn.
Bovendien is er geen enkel spoor van zompigheid te bespeuren (wat je zou verwachten bij een comfortabele auto) en hij kan ongelooflijk hard over slechte wegen, zonder uit balans te raken. De vering en schokbrekers krijg je echt nooit schaakmat. En ook nu geeft de auto nauwelijks een krimp.

Wat ook boekdelen spreekt is bijvoorbeeld dat als mijn vrouw meerijdt, ze pas bij echt hoge snelheden in lange bochten op de grote weg opmerkt dat het misschien wat hard gaat.

Het verbruik is met mijn rijstijl (bijna altijd rustig, maar een enkele keer probeer ik weleens de grens op te zoeken) 1:12 met Shell V-power. Best netjes vind ik.

De motor maakt een mooi zoemend geluid dat nooit dreunerig is en blijft altijd mooi op de achtergrond, gelukkig zonder geheel afwezig te zijn. Alleen boven de 4500 toeren is hij in de lagere versnellingen een beetje rumoerig. Maar dat komt bij mij bijna nooit voor. De geluidsmix van wind-, banden- en motorgeruis klopt en de auto is ten opzichte van andere auto’s erg stil. Zeker bij hoge snelheden.
De versnellingsbak schakelt zijdezacht en op precies de goede momenten op en terug. En dat zowel in de winter als de normale stand. Hij geeft een mooi direct contact met de motor. Daarnaast remt hij goed op de motor; hij dendert niet door. Erg prettig op de grote weg waardoor je maar weinig hoeft bij te remmen. De automaat schakelt alleen bij koude motor wat laat (minimaal 3000 toeren, bij weinig gas) door. Het instructieboekje zegt dat dit nodig is voor het sneller opwarmen van de katalysator. Na 1,5 km rijden is de zaak opgewarmd en schakelt de automaat normaal. Overigens kun je dat latere doorschakelen een beetje overrulen door de versnellingshandle naar rechts (+) te duwen tijdens de opwarmfase. Dan schakelt hij toch iets vroeger.
De laatste tijd ben ik meer op de Tempomat (cruisecontrol) gaan rijden vanwege de vele snelheidscontroles. Ook dit ding werkt gewoon uitstekend en ik maak er steeds meer gebruik van, omdat ook deze accessoire zeer comfortabel en logisch werkt.
Overigens is ook de reminstallatie uit de kunst. Altijd rijmt hij strak, recht en goed doseerbaar. Maar ook kan er stabiel geremd worden in snelle bochten.
En zelfs in praktische zin valt de Mercedes erg mee. er kan veel mee. Je kunt makkelijk veel spullen inladen en wegrijden.
Het enige dat ik iets minder vind is de roest en steenslagbestendigheid van het (watergedragen) lakwerk. Er is nl. een klein, maar bijna onzichtbaar roestplekje op de achterklep en de neus loopt vrij gemakkelijk steenslagschade op. Maar mijn auto heeft geen metallic lak, dat wel.

Conclusie:
Voor dit geld (nieuwprijs incl. opties was in 1999 37.800 euro) is er naar mijn idee absoluut geen betere auto te koop! Deze Mercedes is met afstand beter dan een vergelijkbare Audi A4 Avant, BMW 3 Touring of Volvo S60, waar ik rijervaring mee heb via kennissen.
Iedere rit is gewoonweg een plezier, langzaam of snel. Het is echt een professionele auto die op alle punten negens en tienen scoort.

Update 26-1-2006:
De auto blijft perfect functioneren en heeft inmiddels 160000 km gereden.

Geen enkel probleem, alleen een klein corrosieplekje vlak boven de kentekenplaat achter, bij de handgreep om de achterklep te openen.

Update 26-1-2006: Deze corrosie is volledig onder coulance verholpen. Nu ziet het er weer uit als nieuw.

Eind december wilde de auto voor mijn deur niet starten, maar de startmotor draaide nog wel. Ik dacht dat de ontsteking kapot was. De dealer gebeld. Via mobilo life is er iemand gekomen die de auto aan de praat heeft gekregen, waarna ik direct naar de dealer ben gegaan. De accu bleek in twee cellen kortsluiting te maken. Nieuwe accu gemonteerd en het probleem was verholpen.

10,0

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse