Mercedes-Benz A 160 CDI Classic (2005)
| Uitvoering | A 160 CDI Classic |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 10.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Sinds 3 weken rijd ik in mijn tijdelijke A160 CDI leaseauto. In deze tijd heb ik er ongeveer 3000 km mee gereden over snelweg, provinciale weg en bebouwde kom, in mooie en minder mooie dagen.
Allereerst de positieve punten aan deze auto:
Wat als eerste opvalt is dat deze ’goedkoopste’ baby-benz er van binnen top uitziet. Als je achter het stuur zit heb je niet het idee dat dit de basisversie is. De A die ik rijd is voorzien van radio/cd speler en handmatige airco. Beiden werken zeer goed wat ten gunste komt in het fileleed tijdens warme dagen.
Via het stuur zijn zaken als radio, telefoon, boordcomputer en instellingen te wijzigen. Dit alles volgens logische menu’s.
De ruimte in de auto is zeer goed te noemen; vier personen van 1.80+ meter kunnen comfortabel zitten en dan blijft er nog genoeg kofferbakruimte over.
Minder goede punten:
Deze kleine auto weegt relatief veel en met 60 kW/82pk onder de kap kom je simpelweg vermogen te kort om soepel in te halen, hiervoor moet je voorlopig geen tegenliggers tegenkomen.
De bevestiging van het reservewiel is niet optimaal. Doordat deze met een schroefdop op een stalen ring is bevestigd kraakt heel irritant bij het nemen van verkeersdrempels, heuvels en op oneffen wegdekken.
Ook heel irritant is de vloermat aan de bestuurderskant. Deze kan niet vastgemaakt worden waardoor deze begint te schuiven en zo na verloop van tijd het intrappen van het koppelingspedaal bemoeilijkt.
De ruitenwissers zijn niet je-van-het. Lichte viezigheid kan moeiteloos verwijderd worden maar veel schoonmaak-effect hebben de wissers niet.
Bij het inschakelen van de achterruitwisser komt het voor dat de voorruitwissers een ongeregelmatig interval hebben om weer gelijk te komen met de achterruitwisser.
Deze Benz is een echte grondhapper. Hij houdt er niet van om over verkeersdrempels en heuvels gestuurd te worden, ook niet binnen de maximale snelheid. Ik moet soms achterom kijken om te zien of er geen onderdelen op het wegdek zijn blijven liggen.
Overall:
Alles bij elkaar zorgt er voor dat ik deze auto zelf nooit zou aanschaffen. Voor de € 27.000 die deze auto kost heb je leuk ander speelgoed.
Update @ 20.000 km:
Net naar de dealer geweest voor een kleine A-beurt. De voorbumper is aan de onderkant beschadigd door de contacten die er geweest zijn met het asfalt, zie minpunt in tekst. Beschadigingen zijn niet te zien aan de buitenkant.
Tot nu toe geen problemen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz A-klasse

De Mercedes A200 Turbo was een echte binnenvetter

Peugeot 1007 - Lancia Musa - Mercedes-Benz A-klasse - Test

Test: Mercedes-Benz A-klasse (2004)

Een Maybach is eigenlijk maar €36.000 duurder dan een reguliere S-klasse