Mercedes-Benz 300 GD Stationwagon Lang (1990)

Mercedes-Benz G-klasse 1990-1993

Uitvoering300 GD Stationwagon Lang
Bouwjaar1990
Jaar van aanschaf1995

Omdat mijn beroep zich in de landbouwsector bevindt en ik toch redelijk vaak bij boeren kom was mijn vorige auto, de S-klasse Mercedes, toch niet de meest ideale auto. Zeker niet als je ook nog eens het land in moet, wat zo nu en dan noodzakelijk is.

Omdat in mijn ogen Mercedes de meest betrouwbare diesel auto is (rij sinds 1965 al Mercedes) heb ik mijn oog voor het eerst in al die jaren op de Geländewagen laten vallen. Ik wist het meteen, een sterkere auto voor mijn werk bestaat niet! Toen ik toevallig een G-klasse in België tegen het lijf liep en, deze door een lichte voorschade, aantrekkelijk geprijsd was heb ik de kans gegrepen om deze (dure) terreinwagen te kopen.

De auto is helemaal onderhanden genomen door ons eigen garagebedrijf en kon zich gaan bewijzen nadat de auto weer helemaal nieuw was gespoten, en voorzien van grijs kenteken. (wat een laadruimte!)
Met de 3 liter motor onder de kap met (maar) 113 pk, was ik nu niet bepaald snel. Maar goed daar was de G ook niet voor gekocht...
Na vijf jaar uitermate trouwe dienst, met weinig of geen storingen, heeft de 3 liter motor toch plaats moeten maken voor een iets krachtigere motor.
Vooral met het inhalen in de 5 en tijdens het rijden met grote aanhangers was de oude motor gewoon te licht en begon deze vaak warm te worden.
Een nieuwe(!) 3 liter turbo diesel motor deed het stukken beter met zijn 30 extra paardekrachten.
Het enige wat nu nog een minpuntje voor me is, is de overbrenging. Dat kan gerust 1000 toeren per versnelling omlaag.

Het is nog geen enkel moment in me opgekomen om de G weg te doen, want hij is echt zo ontzettend betrouwbaar en past perfect bij mijn werk. En je gaat gewoon houden van deze tank die overal door komt en nergens zijn hand voor omdraait!

Mede door de vrij standaard uitvoering van de auto (geen abs, automaat, airco, esp, enz.) heeft de G me nog nooit in de steek gelaten en dat is voor de bijna 300.000 vrij zware kilometers op z"n zachts gezegt een goede prestatie.

De 5e versnelling 1 keer versleten.
De 6 cilinder met 113 pk is gewoon te licht voor 2250 kg.
Het verbruik van 1 op 7,5 is niet zo fijn.
De uitlaat lijkt wel de hele levensduur mee te gaan!!(ideaal)