Mazda Premacy 1.8hp Touring (2001)

Mazda Premacy

UitvoeringPremacy 1.8hp Touring
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2002

Ik rijd al sinds ik mijn rijbewijs heb gehaald Mazda. Mijn ouders reden al jaren Mazda dus heb ik hun goede voorbeeld gevold. De Premacy is mijn 6de Mazda na een aantal Mazda’s 323. Maar vanwege gezinsuitbreiding moest het allemaal wat ruimer worden. Het duurde even voor ik hem had gevonden. Een brandweerrood exemplaar met alles erop en eraan (het was tenslotte de duurste uitvoering). De kleur was niet mijn eerste keus maar vanwege de uitgebreide uitrusting en prijs stelling toch de knoop doorgehakt. De auto was gewoon af en zag er in het rood ook goed uit. Je viel wel op tussen alle grijze muizen van tegenwoordig

Het was wel even wennen in het begin. Mijn vorige auto een Mazda 323 Fastbreak reed als een kart. Vering was ook knalhard icm met 15’ LM velgen. De Premacy is veel comfortabeler. Je zit een beetje op de bok maar dit went en was uiteindelijk best prettig en veilig omdat je een goed overzicht hebt. Vering is comfortabel maar heeft zijn prijs want hij helt een beetje over en is sterk onderstuurd. Gelukkig heeft de auto Traction Control want die vangt een hoop op. Zonder dit kom je bij nat wegdek niet zonder doorslippende wielen uit een bocht weg. De 1.8HP levert 115 PK wat genoeg is voor de auto maar niet echt veel is voor een 1.8 motor. De Premacy is best snel voor een MPV dit komt mede door zijn lage gewicht en goed gekozen versnellingsbak verhoudingen.

De motor maakt alleen erg veel toeren en op de snelweg merk je dat je af en toe checkt of hij nou wel in z’n 5 staat. Boven de 130 lijkt de auto over de weg te zweven. Dit gaf geen veilig gevoel want ik kreeg het gevoel dat ik geen controle over de auto had.

Interieur:

Hard plastic grijs interieur niet spannend maar wel ergonomisch top. Goede geintegreerde stereo met stuurbediening. Veel mogelijkheden in het interieur en goede stoelen. Bagageruimte is ook dik in orde al is de vorm niet altijd handig.

Mazda als merk is verders top. Ik heb nooit problemen gehad met mijn vorige Mazda’s. Ik heb altijd met plezier Mazda gereden. Al met al is het een goede auto maar voldeed niet aan mijn verwachtingen mede vanwege mijn sportievere rijstijl. MPV rijden is dus flink inleveren op rij eigenschappen en daarom mede door wat problemen die ik niet van Mazda gewend was heb ik de auto in November 2003 ingeruild voor een Ford Focus Wagon.Ik heb meerdere reviews van Premacy’s gelezen en mijn problemen zijn denk ik exemplarisch.

- Piepende achterrem. Verholpen door de dealer onder garantie. Echter vergat de monteur een borgveer te bevestigen waardoor de rem beschadigd werd en deels werd vervangen. Moest dus nogmaals terug.

- Ratelende Airco. Airco begon hevig te ratelen bij stilstand en te fluiten tijdens het rijden (bij erg warm weer). Vreemd was dat dit niet constant was. De auto is hiervoor 4 keer bij de dealer geweest maar deze kon niets vinden en ik bleef hiermee dus zitten. Dealer was niet bereid nader onderzoek te doen.

- Voorwielophanging of stuurhuis bonkte bij bochten naar rechts.

Het laatse is niet door de dealer verholpen dit was vlak voor de garantie verliep en de Airco maakte nog steeds vreemde geluiden. Ik had toen al de deal rond met de Ford Focus.

De dealer die mij altijd zeer goed heeft bijgestaan bij mijn vorige auto’s (die alle goed bevielen) heeft mij teleurgesteld met hun service bereidheid bij deze auto. Ik heb de auto ook weggedaan voor de 3 jaar garantie verliep. Ik had geen trek in hoge kosten vanwege de airco etc.

7,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee