Mazda 6 SportBreak 1.8 Touring (2008)

Mazda 6 SportBreak 1.8 Touring (2008)

Uitvoering6 SportBreak 1.8 Touring
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Dit is imiddels mijn 2e Mazda 6. De vorige beviel erg goed, zoals te lezen is in mijn andere review. Toch is deze weer heel anders dan het vorige model. Van buiten en binnen is de auto volledig opnieuw ontworpen en dat merk je. De auto is langer, breder en hoger en dat merk je direct aan de binnenruimte. Ook de kofferbak is iets groter dan in de oude Sportbreak.

Wat bevalt mij wel en niet aan de auto?

WEL: Het uiterlijk is er erg op vooruit gegaan. De achterlichten hebben tegenwoordig ’LED’ verlichting. De wielkasten zijn breder geworden, waardoor de auto erg goed smoelt. Ook van binnen is hij volwassen geworden. Een prachtig stuur met aluminium details, veel chiquer dan de bling bling console in de vorige 6. De materiaalkeuze is erg mooi. Had de oude nog ’harde’ materialen, de nieuwe heeft dit absoluut niet meer. Ook qua uitrusting is de auto net wat completer dan zijn voorganger. Extra t.o.v. het vorige model zijn een regensensor, automatische verlichting, bluetooth, gescheiden te rgelen climatronics. Lichtmetalen velgen zijn eveneens standaard op alle uitvoeringen.

NIET: Mazda heeft erg zijn best gedaan om zoveel mogelijk functies vanaf het stuur te laten bedienen om het gebruikersgemak te vergroten. De mogelijkheden zijn zo ruim geworden dat je steeds naar de display moet turen om te kijken waar in het menu je zit. Voorbeeld, de radio op een andere zender zetten ging op de vorige 6 met een druk op pijltje omhoog of omlaag. Nu moet je eerst naar deze optie en dan pas kan je zender wijzigen. Erg lastig. Wat ik ook mis, is en reservewiel. Goed, je hebt gewichtsbesparing, maar de reparatieset lijkt mij bij een groter gat niet te werken. Liever monteer je een ander wiel, of desnoods een thuiskomertje.
Laatste nadeel is de plaatsing van de binnenspiegel, deze hangt vrij laag voor de ruit. Als ik (1.89 m) een zijstraat rechts in wil kijken, moet ik met mijn hoofd omlaag onder de binnenspigel doorkijken. Echt een misser

RIJDEN: De auto rijdt heerlijk. De 1.8 motor is beduidend stiller dan zijn voorganger. Ook reageert hij beter op het gas en ’plakt’ hij aan de weg. Was de oude 6 al een rijdersauto, deze is dat nog meer. De stoelen zitten prima en zijn uitstekend te verstellen.

De komende tijd zal ik de review verder uitbreiden met ervaringen

1e update 30-05-2008:

Ik rijd nu twee maanden in de auto. Het is een heerlijke auto, erg comfortabel en de motor hoor je eigenlijk alleen bij het optrekken. Erg ontspannen rijden. Ik ben er inmiddels mee de Ardennen in geweest en mis, zeker met 4 man en bagage de trekkracht in de heuvels, maar in het vlakke Nederland heb je daar geen last van. Inmiddels heb ik ruim 4.000 km. met de auto gereden zonder problemen

2e update 05-11-2008: Gelukkig geen problemen met de auto. Voorruit is vervangen door een flinke ster in de ruit. Deze auto rijdt toch echt heel anders dan de 1,8 van het oude model. Het is goed te merken dat de motor is doorontwikkeld. Hij reageert veel beter en sneller op het gas. Ook het trekken naar rechts wat een veel gehoorde klacht is bij het oude model is bioj deze auto helemaal weg. Alle lof voor de nieuwe 6. Enige minpunt blijft toch wel de stand van de binnenspiegel.

De auto is net nieuw. Problemen hebben zich niet voorgedaan.

30-05-2008: Geen problemen ondervonden. Ik ga wel over 1 maand terug naar de dealer om alle vloeistoffen te laten checken, omdat het onderhoudsinterval op 20.000 km. ligt.

05-11-2008: Geen problemen en geen bijzondere kosten moeten maken.

Vervolgverslag

Wat moet ik na iets meer dan twee jaar in deze auto rijden ervan zeggen? De auto rijdt prima, geen discussie over mogelijk. Ik sta nog steeds achter de standpunten van mijn 1e verslag.

Wel heb ik toch ook wat minpunten: ik heb een blaasje in de lak, dit had ik niet verwacht en de materialen in het interieur vind ik persoonlijk minder van kwaliteit dan in de vorige 6. De bestuurdersstoel zakt al wat door en begint behoorlijke slijtageplekken te vertonen. Ook vuil hecht zich op het dashboard bij de bijrijder wat ik niet meer wegkrijg. Het zijn maar kleine dingen, maar toch. Na de 30.000 km beurt heeft de auto een tijdje een ronkend geluid gemaakt als je het gas iets verder intrapte. Na een tijdje (2.000 km) is dit weer vanzelf verdwenen. Verder voor lange reizen met de kids prima wagen.

Update na 3e jaars onderhoudsbeurt

De auto is inmiddels drie jaar oud en heeft net een onderhoudsbeurt gehad. Voor het 3e jaar aaneen alleen de reguliere kosten gehad voor een beurt. Er zijn inmiddels naast de onderhoudskosten twee nieuwe voorbanden opgezet.

Eigenlijk valt er dus niet veel te melden, en dat zie ik als groot pluspunt.

Afscheid

Na bijna 4,5 jaar afscheid van de 6 genomen, die me nooit in de steek heeft gelaten en kan iedereen die op zoek is naar een Mazda 6 zo'n auto van harte aanbevelen.

De vervanger, tsja, natuurlijk weer een Mazda, alleen wat kleiner, een 3.