Mazda 6 Sport 2.3 S-VT Active (2007)

Mazda 6 Sport

Uitvoering6 Sport 2.3 S-VT Active
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2009

Eerste jaar van gebruik

Bijzonder tevreden ben ik met mijn zelf uit Duitsland geïmporteerde Mazda 6. Het voordeel van de 2.3 Active uitvoering was destijds dat vrijwel alle zaken die gewoonlijk op een optielijst vertoeven in deze versie standaard komen. Zo zijn de xenon-verlichting, de mistlampen, licht- en regensensor, lederen interieur, stoelverwarming, cruise-control, Bose-speakers, parkeersensoren voor en achter en de climatcontrol allemaal standaard. De enige opties destijds waren de metallic lak en een navigatiestsyteem. Dat laatste heb ik (gelukkig) niet. Er zat nog een bijgeleverd VDO-systeem dat ik op kan zetten bij. Dat geluk zit hem vooral in de import, de kosten op de lijst voor het navigatiesysteem zijn >3000,0 Euro en dat had veel extra gekost toen ik hem uit Düsseldorf haalde.

Vooralsnog overtreft deze auto veel verwachtingen, hij is comfortabel en snel. Zo trekt ie in 9 seconden naar de 100, nadelig daaraan is dat hij continu hoog in zijn toeren loopt. Een groot verschil met mijn vorige 1800 626 die juist excelleerde in lage toeren. Het komt het geluid ten goede, maar het verbruik duidelijk niet. Ik kan gerust zeggen dat ik een sportieve rijder ben en ik schurk met het vebruik eerder tegen de 1:10 en 1:9 aan dan tegen de officiële 1:11. De 6e versnelling biedt in deze maar weinig 'echte' overdrive in mijn visie: de laatste schakelverhouding is ook niet groot meer.

De stoelen in deze variant zitten zeer comfortabel, zeker de stoel van de bestuurder die over 3 geheugenposities beschikt kan lekker diep ingesteld worden en biedt veel zijwaartse steun. Mazda levert ook nog steeds de rugspanners in de stoelen, ideaal!
De achterbank is wat dat betreft een ander verhaal. In mijn oude 626 zaten daar in de bank kuipjes voorgevormd, in dit model is hel allemaal strak en vlak. Staat prachtig, maar bij een beetje bochtenwerk glijd je op dat leer van links naar rechts.
Achterin is de ruimte overigens prima, zeker qua beenruimte. Afgelopen winter een wintersport met 5 man in deze auto ondernomen. Dan wordt het overigens wel echt krap op de achterbank, maar voor niet al te lange ritten volstaat het prima.

Qua bediening van alle systemen is er sprake van een overzichtelijk geheel. Niet ten onrechte sprak Autoweek destijds over een wat Italiaans aandoend dashbord met de 3 ronde blazers in het midden. Cruisecontrol en radio zijn goed vanaf het stuur te bedienen. Wat mij wel tegenviel (en pas later opviel) is dat de 6 cd-wisselaar geen zelfgebrande MP3 cd's pakt. En een apart apparaat aansluiten voor ipod/MP3 speler is derhalve ook niet mogelijk. Storend aan de radio vind ik vooral het feit dat de trafic control weer uitvalt bij verandering van setting (van radio naar CD etc). Een ander mankement in de gehele bediening vind ik de afwezigheid van een gewone intervalstand van de ruitenwisser. Daarvoor dient nu de 'auto' stand nu: die werkt prima in lage snelheden als het regent. Maar op een nat snelweg wegdek waarbij het al droog is is het afwegen tussen te snel en te langzaam wissen (lang leve ZOAB!).

Zelf heb ik qua verlichting de stadslichten door 2 witte ledjes laten vervangen. Ik vond de gele stadslampjes niet passen bij de xenonlampen. Twee euvels zijn tot op heden aan bod gekomen: tot 2 maal toe is de zekering van de koplampsproeiers kapot gegaan. Daarnaast is de stoelverwarming van de linker voorstoel kapot: iets wat ik snel ga laten repareren voor de garantie afloopt.

Al met al een auto die in alle ogen sportiviteit ademt met een mooie grille, koplamprij en dubbele uitlaat achter (waarop uiteraard de bijbehorende RVS-stukken zijn geplaatst). Nette 17-inch wielen maken het wel af, in de winter staat hij trouwens op 16 inch lichtemtaal hetgeen nog steeds goed staat en geen lege wielkasten oplevert. Op de Duitse autobahn houdt je de meeste wel bij en rij je er een goed aantal lieden uit met de 170pk die je uit de 2.3 motor krijgt. Tot op heden heeft hij de verdubbeling van zijn kilometerstand goed doorstaan.

Na nog een 100.000km...

Inmiddels vond ik het tijd mijn originele review wat aan te passen. We zijn inmiddels 100.000km verder. Dit zijn helaas absoluut geen probleemloze kilometers geweest.

Ondanks zorgvuldig onderhoud en twee maal per jaar een beurt bij een erkend bedrijf stond ik ruim een jaar geleden plots stil. Zonder enige aankondiging van een waarschuwingslamp of een geluid kwam er een enorm lawaai uit de motor. Uiteindelijke diagnose: uitgebreide motorschade door te weinig olie. Dit kwam mij rauw op het dak vallen. Ik ben immers zuinig op mijn voertuig geweest. Uiteindelijk bleek een ruilmotor (a 4000 Euro) de enige oplossing. Een brief naar Mazda Nederland over het feit dat ik mij ernstig verbaasde dat deze motor ondanks goed onderhoud klaarblijkelijk zoveel motorolie verbruikte werd eenvoudig van tafel geveegd met de mededeling dat in het autoboekje vermeld stond dat deze motor 1 liter motorolie op 1000km (jawel u leest het goed) zou kunnen verbruiken. Ik heb oude LPG-bakken gehad daar nog niet bij in de buurt komen, maar goed. Helaas was hiermee de kous niet af. Ondanks dat ik inmiddels 2 wekelijks het oliepeil controleerde heeft de motor nogmaals een keer kleine schade door weinig olie gehad. Het motorolieverbruik ligt, zo hebben we achteraf gededuceerd, met name op lange reizen hoger. Dit terwijl we tijdens de reis dan nog olie toevoegen.

Daarnaast zijn er andere punten. Gewone slijtage-onderdelen zoals de uitlaat zijn inmiddels vervangen. Ook dit was zeer duur, aangezien het een speciale Mazda uitlaat (immers gevorkte Y-uitlaat met twee uitlaatstukken) betreft. Kosten voor dit onderdeel een ruime 1100,- Euro. Voor een nieuwe lambdasensor rekent Mazda voor dit model 700,- Euro. Een goede 300,- Euro meer dan dat je voor een gemiddelde moet neertellen. Uiteindelijk boodt een sensor van de sloop uitkomst. Inmiddels is er een wiellager rechts versleten die (surprise surprise) weer niet enkel als lager te vervangen is, maar enkel als gehele unit. Kosten: 400,- Euro. En dan is er de versnellingsbak die inmiddels zeer stroef schakelt als de motor warm wordt. De garage heeft hier nog geen oplossing voor. Alleen al nader onderzoek kost 400,- Euro, waarbij een dreigende revisie nog eens 1600,- Euro kan kosten.

Al met al heb ik mij ernstig verbaasd over de duurzaamheid van motor en andere slijtonderdelen op de wagen. Iets waar Mazda, in mijn ogen, juist bekend om staat. De motor blijkt overigens niet van Mazda zelf, maar van Ford te zijn. De after-sales kosten liggen juist voor dit minder gangbare model erg (en soms buitenproportioneel) hoog. Ik had mij dit vooraf onvoldoende gerealiseerd. En dit is wel spijtig. De binnenruimte (ook voor vervoer van veel spullen) met de vlakke laadvloer die ontstaat bij het neerklappen van de bank), het rijcomformt en de uitrusting zijn erg goed. Echter de lauwe reactie van Mazda Nederland ten aanzien van de motorproblemen heeft ons doen besluiten om nadien niet meer voor dit merk te kiezen.

Overigens blijft het gecombineerde gebruik schommelen tussen 1:10 en 1:11

7,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee